Mutu egyedül eldöntötte

BERECZKY ATTILA jelenti EindhovenbőlBERECZKY ATTILA jelenti Eindhovenből
Vágólapra másolva!
2008.04.11. 00:18
Címkék
Nem sikerült a bravúr Dzsudzsák Balázs csapatának, a PSV kikapott a Fiorentinától, így magyar játékos nélkül folytatódnak a kupaküzdelmek

Eindhoven alapvetően roppant nyugodt város, ám csütörtökön már délelőtt érezhető volt, hogy valami készülődik. A belvárosban egyre sűrűbben tűntek fel a lila mezbe és sálba öltözött Fiorentina-szurkolók, akik nem hagyhatták ki a Philips Arena alagsorában található PSV szurkolói bolt meglátogatását. A legkelendőbb portéka a mérkőzésre készült sál volt, de szépen fogytak a PSV-ereklyék is. Csapatmez formájú zacskóba csomagolt gumicukortól (2 euró) piros-fehér szemeteskosáron át (15), a klub melegítőjéig (120) bármit megkaphatnak a látogatók. A PSV-mezeket árusító részlegen azt próbáltuk megtudni, Dzsudzsák Balázs januári érkezése óta milyen a kereslet a 22-es számú dresszek iránt.

„Zuzak most a csapat legnépszerűbb játékosa, a mezek felére az ő számát és nevét kérik – mondja érdeklődésünkre az egyik munkatárs. – Amikor idekerült, azonnal maradandót alkotott, a szurkolóinknak pedig fontos a minőség. Mivel ma este a Fiorentina ellen Farfán és Afellay sem játszhat, Balázstól várjuk, hogy a négy közé vezesse a PSV-t. Fontos napok ezek a klub életében, hiszen a Fiorentina ellen bejuthatunk az UEFA-kupában az elődöntőbe, a hét végén pedig újra bajnokok lehetünk. Mondanom sem kell, hogy ez a bolt forgalmának sem tenne rosszat.”

Végszóra a mérkőzés játékvezetője, a spanyol Luís Medina Cantalejo érkezett az üzletbe, méghozzá magyar társaságban, hiszen Piller Sándor, a PSV–Fiorentina meccs UEFA-ellenőre kísérte a bírót és a segítőit.

„Szerencsére csak jót hallani Balázsról, jó a sajtója, megállja a helyét a számára új közegben is – mondta Piller Sándor. – Nem voltak beilleszkedési gondjai, bátran futballozik a PSV-ben.”

Dzsudzsák Balázs számára különösen fontos volt a csütörtöki kupameccs, hiszen jelentős „hazai” háttér érkezett Eindhovenbe. Édesapja, Dzsudzsák András Balázs nevelőedzőjével, Katona Zoltánnal és a Berettyóújfalu NB III-as csapatának volt szakvezetőjével, Kártik Józseffel Debrecenből autózott Hollandiába. Toma Attila, Dzsudzsák Balázs édesapjának unokatestvére Nyíregyházáról érkezett családjával. (Nem meglepő, a kis Toma Henrik focista, s Dzsudzsákmezben szurkolt a Philips Arenában.) Kiss István és Makszim Imre szintén autóval érkezett, míg Dzsudzsák Balázs három debreceni barátja repülővel jött szurkolni Eindhovenbe. S hogy ne feledkezzünk meg a magyar légiósokról sem: bejelentkezett az Anderlechtben játszó Juhász Roland és a NEC Nijmegenben futballozó Vadócz Krisztián is. A népes magyar szurkolócsoport aztán örömmel nyugtázhatta, hogy Dzsudzsák Balázs az előzetes híreknek megfelelően a PSV kezdőcsapatában kapott helyet. A légiós szokásos helyén, a bal középpályás posztján szerepelt, ám szüksége volt tíz-tizenöt percre ahhoz, hogy igazán lendületbe jöjjön. Az első negyedóra után azonban kifejezetten hasznos tagja volt a holland csapatnak, bal oldali beadásaival rendre veszélyt teremtett a Fiorentina kapuja előtt, az egyik beívelésről a középen berobbanó Danny Koevermans például csupán centikkel maradt le.

A 30. percben aztán egy jobb oldali szabadrúgást ívelt az olaszok kapujának előterébe, a helyzetből végül nem lett semmi, ráadásul a remek labda értékét valamelyest csökkentette, hogy tíz perccel később ugyanarról a helyről Dzsudzsák csúnyán a kapu fölé-mellé kanyarított. És ha már a szabadrúgásoknál járunk, emlékezzünk meg Adrian Mutu 38. percben szerzett csodálatos góljáról: a román támadó a Fabio Liverani által legurított labdát olyan mesteri módón zúdította a jobb felső sarokba, hogy a jelenet láttán valószínűleg még a holland szurkolók is csak ámultak-bámultak. Tegyük hozzá, helyzeteik alapján a firenzeiek megérdemelten szereztek vezetést.

A szünetben Sef Vergoossen, a PSV vezetőedzője átalakította a csapatát, Otman Bakkal helyére beküldte a gólveszélyesebb Danko Lazovicsot, Dzsudzsákot bedig átrakta a jobb szélre. A változások azonban nem hozták meg a várt eredményt, sőt, Mutu az 53. percben megszerezte második találatát, és ezzel tulajdonképpen eldőlt a meccs. A lelkesedés és ötlet nélkül, görcsösen futballozó PSV nem tudott szépíteni, ez azonban elsősorban nem Dzsudzsák hibája: az időközben a bal oldalra visszakerülő magyar középpályásnak akadt még egy-két rendkívül veszélyes beadása. Noha a végjátékban Timmy Simons tizenegyesét Sébastien Frey fogta, összességében elmondható, a Fiorentina továbbjutásának jogosságához kétség sem férhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik