Kötelező a kvalifikáció

SIMON JÓZSEF és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti BukarestbőlSIMON JÓZSEF és MEGGYESI BÁLINT (fotó) jelenti Bukarestből
Vágólapra másolva!
2008.03.28. 23:15
Címkék
A női olimpiai selejtezőcsoportok eredeti beosztását januárban megváltoztatták, majd márciusban visszaállt az eredeti rend, s a botrányos cirkusz után pénteken kezdi a küzdelmet a három csoportba sorolt 12 együttes. A vasárnapig tartó csatákból csoportonként két-két együttes jut Pekingbe. A magyar lányok, akik 1996 óta nem hiányoztak olimpiáról, a bukaresti tornán Lengyelországgal, Romániával és Japánnal találkoznak.

A magyar válogatott tagjai csütörtökön már a legendás bukaresti Kunst Germanescu csarnokban, a 2000-ben itt játszott és megnyert Eb-döntő helyszínén készültek a lengyelek elleni, pénteki nyitó mérkőzésre. Vetélytársaik, akik közül főleg a lengyelek és a románok megbékíthetetlenül ingerültek a selejtező csoportjainak át- és viszszarendezése miatt, szintén teljes kerettel edzettek az 5000 nézőt befogadó csarnokban a háromnapos selejtezőre.

Olykor keményen fogalmaztak a játékosok és a szakvezetők, amikor arról volt szó, hogy a magyar női kézilabda-válogatottnak nem Nimes-ben, hanem Bukarestben kell kiharcolnia az olimpiai részvételt. Akadt, aki azt mondta, a többszöri változtatás, a viták és a perek miatt a helyzet egyszerre vált kínossá és nevetségessé, ami sokat rontott a sportág, főleg a nemzetközi szövetség tekintélyén.

A botrányt okozó, az utolsó pillanatban eldöntött csoportés helyszínmódosítás oka a csalásgyanús ázsiai selejtezők miatt kirobbant vita és pereskedés volt. A huzavona végeredményének lényege magyar szempontból: Görbicz Anitáék csütörtökön nem Nimes-be, hanem Bukarestbe utaztak, s nem Franciaországgal, illetve a Kongói Köztársasággal találkoznak, hanem a románokkal és a lengyelekkel (Japán volt és maradt is a magyarok csoportjának negyedik tagja).

Az utóbbi napokban tehát már a lengyelek és a románok elleni taktikát gyakoroltatta a tatai edzőtáborban Hajdu János szövetségi kapitány, akinek persze erről a két együttesről is sok videofelvétele volt. A múlt héten erőnléti, hétfőtől szerdáig pedig taktikai munkát végeztetett a vb-8. lányokkal, akik húsvét után már csak az Eb-8. és a vb-n 11. lengyelek elleni első, pénteki meccsre összpontosítottak. A világklasszisok sorát felvonultató, vb-4. románokról szintén sok információjuk van a magyaroknak, s nem csupán a vb-ről, hanem a Bajnokok Ligája küzdelmeiből is, hiszen a két keret számos kulcsjátékosa szerepel a Győri Audiban és a Valceában, s a két együttes a BL-középdöntőben találkozott egymással.

A lengyelekkel, a románokkal és a japánokkal a decemberi vb-n csapott össze a csapat. Mindhármat legyőzte, de megizzadt a sikerért. A lengyelek ellen 11–14-ről fordított 21–16ra, majd a vége 28–26 lett. A románokkal szemben 8–14 után kezdett el kapaszkodni, és 20–19-nél fordított (a vége: 34–31). A gyors, jól cselező, dinamikus Japán (vb-19.) sem lebecsülendő (a vb-n 35–31-re nyert ellene Németh András csapata).

Szóval Bukarestben nem is lesz ez olyan könnyű!

„De megoldható, és meg is oldjuk” – erősítette meg Hajdu János, akinek felvetettük, hogy a továbbjutásra esélyes három csapat között körbeverés esetén a gólkülönbség rangsorolhat. Szerinte ez bármelyik válogatottnak lehet szerencsés vagy kedvezőtlen, de azzal nem foglalkozik, pontosabban nem hiszi, hogy bármelyik csapat sportszerűtlenül befolyásolná a pekingi kvalifikációt.

A keret egészségügyi stábjának az utóbbi napokban Szamoránsky Piroska hétfőn megsérült bokájával kellett a legtöbbet foglalkoznia. Pálinger Katalin fájó bokaszalagjai sokat javultak, a kapus biztosan szerepelhet a selejtezőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik