Itt valami nem stimmel

Vágólapra másolva!
2007.12.10. 22:27
„Az a gyanús, ami nem gyanús” – ismételgeti A tanú című legendás filmben Pelikán József, miközben koronatanúként készül a Dániel Zoltán miniszter elleni koncepciós perre.

Mindez arról jut eszembe, hogy a csütörtökön esedékes MLSZ-elnökségi ülés kapcsán a szövetség vezetőinek egy része mintha a bolondját járatná velünk. E futballkorifeusok azt bizonygatják, nekik bizony tippjük sincs, konkrétan kik lehetnek jelöltek a szövetségi kapitányi poszt betöltésére, arról meg végképp fogalmuk sincs, a szakszövetség büdzséje megengedi-e külhoni szakvezető megbízását.

De ha ez tényleg így van, mégis mit keresnek a posztjukon?

Ha meg mellébeszélnek, vajh mitől félnek? Mitől ilyen fene nagy titok az, folytathatja-e Várhidi Péter, vagy más kerül a nemzeti együttes élére?

Anglia polgárai hetek óta tudják, hogy az Eb-selejtező kudarcába belebukó Steve McClaren utódját a Fabio Capello, Marcello Lippi, Jürgen Klinsmann, Martin O'Neill, José Mourinho ötösből választják ki az ottani döntéshozók – bár a portugál éppen hétfőn lépett vissza. Sőt az is nyilvánosságra került, hogy a tárgyalásokat Brian Barwick (az FA elnöke) irányítja.

S tessenek elképzelni, Anglia még mindig rajta van a térképen.

Lám, egy ősi demokrácia a mégoly kemény próbákat is kiállja...

Vagy lehet, csupán arról van szó, hogy a csatorna túloldalán nem bonyolítják túl a kérdést, és a kapitányügyet akként kezelik, ami: az angol futball(biznisz) szempontjából a lehető legbölcsebben megoldandó problémaként? S nincsenek mögöttes szándékok, nem kell különféle érdekkörök óhajait lesni, közöttük egyensúlyozgatni. S fel sem vetődhet a gyanú, hogy az a legalkalmasabb a kispadra, aki hoz magával még egy embert, aki – egyéb haszon reményében – mondjuk pénzügyi injekciót ígér.

Nem lehetne kapitányügyben – csak úgy, kalandvágyból... – a fejlett nyugat példáját követnünk? Hogy végre megint az őszinteség legyen az úr a magyar futballban?
Kisteleki István MLSZ-elnök heteken át azt ismételgette, a december 13-i elnökségi ülésen teríti ki lapjait, ám az ülés előzetes forgatókönyvében a témának nyoma sincsen.

„Itt valami nem stimmel” – eszmél föl egy idő után Pelikán József.

Hiába no, gátőr volt ő, nem hülye.

S. TÓTH JÁNOS
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik