Királyok királya

AMLER ZOLTÁNAMLER ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2009.01.07. 23:52
Horvát gólkirály és csúcstartó akart lenni! Márpedig ha Biros Péter valamit eltervez…

A Primorje Rijeka rettenthetetlen tehetsége az alapszakasz utolsó mérkőzésének szünetében még „csak” hat gólnál tartott, de nem adta fel. Az Aurum Osiguranje elleni parti második felében rátett még egy lapáttal, a 28–3-as diadalból 15 találattal vette ki a részét, így nemcsak gólkirály lett, hanem az egy meccs/14 gólos csúcsot is átadta a múltnak – amelyet nem mellékesen válogatottbeli társa, Varga Zsolt tartott.

2000 májusát írtuk akkor, a 24 esztendős, a ’99-es Európabajnoki fináléban hírnevet szerző vízilabdázó világot megváltó hangulatban várta a nyarat, a sydneyi olimpiát, egyedül is képes lett volna nekimenni a jugoszláv, orosz, olasz triónak.

Háromszoros olimpiai bajnok akart lenni! Márpedig ha ezt a fejébe vette…

Az egriek nagy kedvence a számára jól sikerült málagai kontinensviadal (MVP) után sem esett át a ló túloldalára, nem érdekelte az egyéni kitüntetés – sírni persze nem sírt miatta… –, csakis a társakkal megszerezhető aranyra vágyott. Néhány héttel később, 2008. augusztus 24-én Pekingben ott lógott a nyakában. Büszkén, boldogan, meghatottan állt a dobogó tetején. Szívből örült, látszott rajta.

Aztán jöttek az újabb egyéni elismerések. All Star-csapattag az olimpián, egy különös, tán zavarba ejtő fair play díj (ciszta volt a szíve mellett, így játszotta végig a nyarat), év játékosa itthon, Európában, majd a világban.

Voltaképpen mindegyikkel kapcsolatban ugyanúgy, ha nem is vállát rántva, de egykedvűen nyilatkozott: „Jó, jó, örülök, de a csapat sikere a fontos. Vegyük úgy, hogy ez a csapat kitüntetése.” Őszintesége ismert, azaz nem kérdés, csavaros átejtésről ezúttal nem beszélhetünk.

Az egykor szeleburdi, rotringgal fúvócsövező, kréta- és vizeszacskót dobáló, szülei autóját elkötő és jogosítvány nélkül vezető miskolci vagány, a Veszprémben kézilabdázó, majd a póló mellett kikötő legény az uszoda híresen nevelő világában vált érett, sikeres férfivá, s most, kétgyermekes, boldog családapaként sportága megkoronázott királyává.

Benedek Tibor szokta rendszeresen hangsúlyozni, hogy amíg egykoron egyéni ambícióktól vezetve ugrott a medencébe, bölcsebb fejjel már „csak” nyerni akar.

Biros Péter is így van ezzel. Talán éppen ezért képes ő is megváltani a pólóvilágot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik