Királyok találkozója

BORSIK RICHÁRD, CH. GÁLL ANDRÁSBORSIK RICHÁRD, CH. GÁLL ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.06.14. 23:31
Címkék
Tekintve, hogy a legtöbb profiboksz-szaklap és internetes portál Erdei Zsoltot tekinti a félnehézsúly – szervezetektől független – királyának (legfeljebb az amerikai Bernard Hopkins jöhet még számításba…), igazi uralkodói találkozó lesz a szombat esti, SYMA-csarnokbeli gála. „Madár” és az amerikai George Blades összecsapását a WBO világbajnoki övéért ugyanis napjaink vitathatatlan bírófejedelme, Joe Cortez vezeti.

A 62 éves Joe Cortez nemcsak sztárbíró, hanem filmsztár is, hiszen játszott a 2002-ben Budapesten forgatott I Spy (Én, a kém) című, Eddie Murphy főszereplésével sikert arató krimiparódiában, sőt a legfrissebb Rocky-filmben, a Rocky Balboában is szerepet kapott – önmagát alakította azon a meccsen, amelyet „Rocky” (azaz Sylvester Stallone) Antonio Tarverrel vívott. A New York-i születésű, de már évtizedek óta Puerto Ricóban élő Cortez pályafutása során több mint 170 világbajnoki címmeccsen bíráskodott, leghíresebb mérkőzései közé tartozik az első Oscar De La Hoya–Julio César Chávez meccs (1996. június 7.), Evander Holyfield és Lennox Lewis első összecsapása, és az ő bíráskodása mellett lett újból világbajnok a 45 éves George Foreman Michael Moorer legyőzésével.

Cortez a csütörtököt intenzív golfozással töltötte meghívója és vendéglátója, Kovács „Kokó” István társaságában az alsógödi Polus Palace pályán. Azt mondják róla, majdnem olyan jó golfozó, mint mérkőzésvezető, ám ő ezt a minősítést szerényen visszautasítja: „Azért ne túlozzunk, bár igaz, ami igaz, 12-es hendikepről indulok. Maradjunk annyiban, szeretek golfozni.”

Joe Cortez úgy került képbe Madár meccse kapcsán, hogy Kovács „Kokó” István május elején Las Vegasban, a Floyd Mayweather Jr.–Oscar De La Hoya meccs közben rávette arra, hogy vállalja el a mérkőzés vezetését, s ha már Budapesten van, tartson szemináriumot a magyar profi bíróknak.

Erdei Zsolt ismerheti a neves bírót, hiszen 2005. október 22én Hallében ő vezette a Mehdi Sahnoune elleni WBO-világbajnoki címmeccsét.

„Hihetetlenül kemény összecsapás volt, ezzel együtt a tizenkettedik menetben be kellett szüntetnem, mert Sahnoune védekezésre képtelen állapotban volt – emlékezik, de attól elzárkózik, hogy az esélyekről beszéljen. – Sohasem bocsátkozom jóslásokba, nem is lenne etikus. Nagy mérkőzést várok, legyen elegendő ennyi.”

A gála másik híres vendége Francisco „Paco” Varcárcel, a WBO ugyancsak Puerto Ricó-i elnöke lesz, aki gyémántokkal ékesített aranygyűrűt ad át „Madárnak”, az ékszer azoknak jár, akik legalább hétszer megvédték világbajnoki címüket a WBOnál.

A gála másik hazai sztárja ifjabb Balzsay Károly lesz. A világbajnoki cím várományosai közé sorolt magyar nagyközépsúlyú bokszoló mostani ellenfele, a 37 éves brazil José Hilton Dos Santos nem ismeretlen bunyós: 2003. március 29-én a hamburgi Color Line Arenában Erdei ellen lépett ringbe, s „Madár” technikai K. O.-val verte meg. Az viszont óvatosságra intheti Balzsayt, hogy a brazil akkor a negyedik menetben padlóra küldte ellenfelét, tehát ütőerő dolgában nem áll rosszul az eddig 24 győzelmet, 8 vereséget és 1 döntetlent jegyző Dos Santos…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik