Ezek a rekordok dőltek meg az Eb csoportkörében

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.27. 21:17
Szoboszlai Dominik az Eb történelmének legfiatalabb csapatkapitánya (Fotó: Szabó Miklós)
Az Európai Labdarúgó-szövetség összeszedte, hogy az Európa-bajnokság csoportkörében milyen rekordok dőltek meg.

A csoportkör végeztével az uefa.com segítségével összegyűjtöttük a csoportkörben született új rekordokat.

Cristiano Ronaldo újabb rekordja

Ahogy azt várni lehetett, Cristiano Ronaldo tovább döntögeti a rekordokat. Előbb Luka Modric lépett pályára ötödik Eb-jén, ezzel holtversenyben ideiglenesen beérte a portugált. Három nappal később azonban Ronaldo egyedüli csúcstartó lett azzal, hogy pályára lépett Csehország ellen. „Büszke vagyok arra, hogy én vagyok az első játékos, aki hat Európa-bajnokságon játszott. Nagyon örülök neki, hiszen ez mutatja a labdarúgó-pályafutásom hosszúságát” – árulta el Ronaldo. A portugál klasszis saját mérkőzésrekordját is meghosszabbította, jelenleg 28 találkozónál tart. A 14 gólos csúcsát egyelőre nem tudta tovább növelni.

Cristiano Ronaldo tovább halmozza a rekordokat (Fotó: Szabó Miklós)

Az örökifjú Pepe

Cristiano Ronaldo válogatottbeli csapattársa, Pepe is rekordot döntött. A portugál védő a csehek elleni mérkőzésen 41 évesen és 113 naposan játszott, ezzel megdöntve Király Gábor korábbi csúcsát, aki 40 évesen és 86 naposan védte a magyarok kapuját. „Gratulálok Pepének, hogy ő lett az Európa-bajnokságok történetének legidősebb játékosa! Tisztelet, és minden jót!" – írta Király ezt követően a közösségi médiában. Pepe pár nappal később továbbjavította a rekordot, és az egyenes kiesés szakaszban még párszor átírhatja a történelemkönyveket.

Luka Modric a legidősebb gólszerző

Luka Modric olaszok elleni gólja nem ért továbbjutást Horvátország számára. A Real Madrid játékosa 38 évesen és 289 naposan talált be, amivel megdöntötte Ivica Vastic rekordját, így ő lett minden idők legidősebb játékosa, aki betalált Eb-n.

Nem csak az időseké az Eb

A fiatalok tekintetében is számos rekordot hozott az Eb. Lamine Yamal 16 évesen és 338 naposan minden idők legfiatalabb játékosa az Eb-n, miután Horvátország ellen pályára lépett. A korábbi rekordot 17 évvel és 246 nappal a lengyel Kacper Kozlowski tartotta. Yamal gólpasszal koronázta meg első mérkőzését, és Luis de la Fuente, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya is szuperlatívuszokban beszélt fiatal támadójáról: „Egyszerűen csak egymás után döntögeti a rekordokat. Tovább kell fejlődnie, és biztos vagyok benne, hogy egy nap a legjobbak közé fog tartozni.”

Lamine Yamal fiatalon alapember a spanyol válogatottban (Fotó: Getty Images)

Fiatal, de rutinos edző

A legfiatalabb játékos mellett a legfiatalabb szövetségi kapitány is debütált az Eb-n. Julian Nagelsmann ugyanis 36 évesen és 327 naposan irányította a házigazda németeket a skótok elleni nyitó mérkőzésen. A müncheni találkozót 5–1-re nyerték a németek, akik veretlenül jutottak a legjobb 16 közé.

Szoboszlai Dominik, a legfiatalabb kapitány

A magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik is rekordot döntött. 23 évesen és 243 naposan ő lett a legfiatalabb csapatkapitány az Eb-k történetében, megelőzve Giuseppe Bergomi 1988-as csúcsát (24 év, 171 nap). Szoboszlai így nyilatkozott még a torna előtt: „Azt hiszem, inkább emberként változtam, mint játékosként. Próbálok példakép lenni, és segíteni mindenben, amire bármelyik játékosnak szüksége van.”

Villámrajt albán módra

Nedim Bajrami 23 másodpercet követően betalált Olaszország ellen. Ez minden idők leggyorsabb Eb-gólja. A Sassuolo játékosának találata az albánok bánatára nem ért pontot, mert az olaszok hamar fordítottak, és megnyerték a mérkőzést. Bajraminak azonban örök emlék marad: „Albánia számára gólt lőni egy Eb-n egy álom volt számomra. Gyerekként erről álmodtam, és keményen dolgoztam érte.” 

Csobothé a legkésőbbi gól

A legkorábbi mellett a legkésőbbi gól rekordja is megdőlt az Eb-n. Mint ismert, a magyarok a 100. percben Csoboth Kevin góljával legyőzték Skóciát. Ez akkor még reményt adott arra, hogy a mieink továbbjuthatnak a legjobb 16 közé. Ez a többi eredmény alakulása után nem sikerült, de ez az eufórikus gól örök emlék marad minden magyarnak.

A gólkirályi cím nyertese: öngól

Az Eb-ken eddig 27 öngól született, abból 11 2021-ben, és hét a mostani kiírásban. 

A távoli bombák és késői gólok Eb-je

Szerencsére nemcsak öngólokat, hanem távoli bombákat is szép számmal láthatunk az Eb-n. Már most több gól született a tizenhatoson kívülről, mint a 2022-es világbajnokságon összesen. A csoportkör után 36 mérkőzésen 14 távoli gól esett az Eb-n, szemben a 64 vb-meccsen szerzett 13 találattal.

Az eddigi kilenc hosszabbításban szerzett gól holtversenyben az első a 2016-os Eb-vel. A mostani tornából viszont még hátra van 15 mérkőzés.

Az UEFA megemlíti továbbá, hogy Németország 1960 óta az első válogatott, mely képes volt öt gólt szerezni egy Eb-nyitómeccsen. A török Arda Güler 19 évesen és 114 naposan szerzett gólt első Eb-meccsén, ezzel Cristiano Ronaldo rekordját megdöntve. Francisco Conceicao betalált a csehek kapujába, így csatlakozott az apa-fiú klubhoz, melynek mindkét tagja betalált az Eb-n – Sergio Conceicao a 2000-es Eb-n volt eredményes. A másik apa-fia duó Enrico Chiesa (1996) és Federico Chiesa (2020) volt. Jude Bellingham lett a legfiatalabb játékos (20 év, 353 nap), aki két Eb-n is szerepel.

AZ EURÓPA-BAJNOKI PROGRAM CSOPORTONKÉNTI BONTÁSBAN IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik