A gyenge csoportkör ellenére még mindig Anglia a torna favoritja

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.27. 19:45
A csoportban nyújtott gyengébb teljesítmény ellenére Jude Bellingham és Anglia is a favoritok között (Fotó: Getty Images)
A csoportkör végeztével tisztult a két a németországi Európa-bajnokságon, ám a csalódást keltő teljesítmény ellenére az Opta és a fogadóirodák szerint továbbra is az angol válogatott a legesélyesebb a torna megnyerésére.

 

Az Európa-bajnokság 51 mérkőzéséből már 36-ot játszottak le. Az angol válogatott egy győzelemmel és két döntetlennel, a várakozásokhoz képest kifejezetten harmatos teljesítménnyel nyerte meg a C-csoport küzdelmeit, ám az Opta szuperszámítógépe és a fogadóirodák szerint a mutatott játék ellenére továbbra is a „háromoroszlánosok” a legesélyesebbek a végső győzelemre: a fogadóirodák 4.50-es szorzót adnak Gareth Southgate-ék sikerére, míg az Opta szerint 20 százalék az esélyük.

A statisztikai oldal kitért arra is, hogy az angolok esélyei a torna alatt valamelyest (0.1 százalékot) nőttek, ugyanis az Eb előtt még „csak” 19.9 százalékot adtak az ő sikerükre.

A torna előtt az Optánál Anglia, Franciaország, Spanyolország, Németország volt az első négy sorrendje, ám a csoportkör után átalakultak az erőviszonyok, s az angolok mögé a spanyolok jöttek fel a második helyre (9.6-ról emelkedett 17.2 százalékra az esélyük az Eb-győzelemre, 5.50-es szorzó van rájuk), megelőzve a házigazda németeket, akik 3.4 százalékot javítottak (12.4-ről 15.8-ra, 6.25-ös odds), Franciaország esélyei viszont 19.1-ről 13.4 százalékra csökkentek (6.50-es odds).

Az Opta részletezte, hogy az erőviszonyok azért is változtak meg – és lett valamivel esélyesebb az angol válogatott –, mert Franciaország, Belgium, Portugália, Spanyolország és Németország egy ágra került, az angolok a döntőig vezető úton a legerősebb csapatok közül csak Hollandiával és Olaszországgal találkozhatnak.

Az Opta eljátszott a bravúr gondolatával is, s az akkori világranglistán 35. helyezett görögök 2004-es tornagyőzelmével párhuzamot vonva megjegyezte, hogy öt olyan csapat van még versenyben, amelyek a görögöknél alacsonyabban vannak rangsorolva (Törökország 42., Szlovákia 45., Románia 47., Szlovénia 57., Grúzia 74.), közülük a törököknek van a legnagyobb esélyük a végső sikerre, 1.8 százalék, míg a legesélytelenebbnek számító grúzok Eb-győzelmére 0.3 százalék a sansz.

Ami az egyéni elismeréseket illeti, a fogadóirodáknál a parádés teljesítményt nyújtó, utolsó tornáján szereplő Toni Kroos a legesélyesebb a torna legjobbjának járó díjra 7.75-ös szorzóval, megelőzve honfitársát, Jamal Musialát (8.75) és azt a Jude Bellinghamet (szintén 8.75), aki az angol sajtótól sok kritikát kapott a csoportkörben nyújtott teljesítménye miatt.

A gólkirályi címre az eddig egy gólt jegyző Kylian Mbappé a legesélyesebb (6.75-ös szorzó), megelőzve Harry Kane-t (7.75), aki egyelőre szintén nem brillírozik a németországi Eb-n.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik