Elégedett búcsúzók

BÁLINT MÁTYÁS jelenti ZágrábbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Zágrábból
Vágólapra másolva!
2007.05.24. 23:53
Címkék
Befejeződött a magyarok szereplése az egyéni asztalitenisz-világbajnokságon. Póta Georgina és Tóth Krisztina nagy csatában maradt le az éremszerzésről.

Csodálkoztak a magyarok a zágrábi sportcsarnokba érve a világbajnokság csütörtöki napján, az aréna közepére ugyanis irdatlanul nagy mobillelátót húztak fel. Lovas Petra és Pergel Szandra a kínai tévékamerák kereszttüzében az egyik „nagy” asztalon játszhatott a Li Nan, Liu Si-ven kettőssel női párosban (nem bírtak a három mérkőzésükön szettet sem veszítő kínaiakkal), ám Póta Georgina és Tóth Krisztina az új tribün mögötti eldugott asztalok egyikén mérkőzhetett a világ egyik legjobb párosával, a hongkongi Tie Ja-nával és Cseng Zsuival. Tóth emellett azon is meglepődhetett, hogy estére kiírt egyes meccsét előrehozták háromnegyed háromra, megfosztva őt minden pihenőidőtől.

A párosok nyolcaddöntőjében azonban még frissen játszottak Pótáék. Remek megoldásaikkal meglepték a harmadik helyen kiemelt hongkongiakat, akik csak 3:0 után kapták össze magukat egy kicsit, de a magyar páros már nem engedte ki kezéből a győzelmet.

A negyeddöntőre azonban elhagyta őket a szerencse. A dél-koreai Kim Kjung Ah és Park Mi Jung a világ legjobb védőkettőse, ráadásul alig félórával az előző kör befejezése után kellett játszani ellenük – nem sok idő maradt a regenerálódásra, márpedig védőjátékosok, főleg ilyen képességűek ellen minden energiára szükség van. A magyarok hiába próbáltak meg mindent, a két dél-koreai egymás után nyeste vissza legjobb pörgetéseiket is, egyegy labdamenetet négyszer-ötször is meg kellett nyerniük, mire behúzták a pontot a nevük mellé, és a hálóról lecsorgó labdák is minden egyes alkalommal az ellenfélnek kedveztek. A jó játék és a hihetetlenül szoros szettek ellenére 4:1-re a koreaiak nyertek, 2005 után ismét az elődöntő kapujában búcsúzott a magyar női páros – de így is ők tartottak ki legtovább az európaiak közül.

„Örülök a szereplésünknek, bár jó lett volna most is győzni –

mondta el Póta. – Ellenfelünk szinte nem is hibázott, míg mi rontottunk néhányat, és elég fáradtak is voltunk.”

Tóth Krisztinán is egy kicsit még látszott a fáradtság a kora délutáni, Li Jiao elleni egyes meccsen, így nem tudta megszorítani a hollandok Eb-címvédőjét. „Úgy éreztem, jól ment a játék, de Li Jiao nagyon gyors, menthetetlennek látszó labdákat is visszaadott” – mondta el Tóth a 4:1-es vereséget követően. Így sem kell szomorkodnia: rajta kívül már a legjobb 32 közé is csak öt európai születésű játékos került.

A férfiaknál az utolsó állva maradó versenyző, Jakab János a tizenhatba jutásért is remekelt a világranglista 16. helyezettje, a tajvani Csuan Csi-jüan ellen, és szoros szettekre is kényszerítette a klasszis ázsiait, de végül 4:1-re kapott ki. Így is az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el a férfiszakágban, és a rangsorbeli 138. helyezésén is jelentősen javít majd.

„Most játszottam a jellegzetes stílusban pingpongozó tajvanival először, még tanulnom kell a ritmusát. A következő találkozásunkkor már jobban megy majd ellene, de így is elégedett vagyok” – mondta mosolyogva Jakab.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik