Pokoli meccs előtt

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.12.16. 00:10
Címkék
A kontinens futballjának jelenleg legerősebb tizenhat klubja képviseltette magát pénteken az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni rendezvényén, amelyen a Bajnokok Ligája (BL)-nyolcaddöntő párosításának kisorsolása volt az első számú napirendi pont. A sok izgalmas összecsapás közül is kiemelkedik a Barcelona és a Liverpool találkozása, a két együttes oda-vissza vágó meccse ugyanis azt jelenti, hogy a 2005-ös és a 2006-os győztes közül az egyiket a negyeddöntő már nem érinti.
A Barca legkeményebb hátvédje, Carles Puyol elszántan várja az angolokat
A Barca legkeményebb hátvédje, Carles Puyol elszántan várja az angolokat
Imago
A Barca legkeményebb hátvédje, Carles Puyol elszántan várja az angolokat
A Barca legkeményebb hátvédje, Carles Puyol elszántan várja az angolokat
A Barca legkeményebb hátvédje, Carles Puyol elszántan várja az angolokat
Imago
A Barca legkeményebb hátvédje, Carles Puyol elszántan várja az angolokat
A nyoni konferenciateremben mindenki lélegzet-visszafojtva figyelte a golyók táncolását az átlátszó üvegedényben, és feszülten hallgatta, ahogy a műanyag gömbök tompán egymásnak koccannak. Már csak hat együttesnek nem volt ellenfele: a Real Madridnak, a Barcelonának, a Valenciának, a Bayern Münchennek, az Internacionalénak és a Liverpoolnak. A fenti lista alapján nem volt kétsége senkinek afelől, hogy a maradék három párosítás kegyetlen csatákat tartogat.
„A következő csapat a Barcelona” – mutatta fel a katalán klub nevével ellátott papírfecnit Lars-Christer Olsson, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja, mire a másik kalapban szereplő Valencia, Bayern és Liverpool képviselői közül utóbbi kettőnek arca alig észrevehetően rándult egyet (ebben a körben egy nemzetbeliek még nem kerülhetnek össze). Mert akárki akármit mondott korábban, őszintén senki sem kívánhatta, hogy a Bajnokok Ligája címvédőjével találkozzon.
Pedig az angol vagy a német csapatra elkerülhetetlenül ez a sors várt.

Azt kapták A spanyolok, amit kívántak

Olsson úr keze ekkor óvatosan kibontotta a szétnyitható gömböt, kiemelte a papírdarabot, és felmutatta: „Liverpool”.
Halk morajlás futott végig a sorokon. A nyolcaddöntő hatodik párosításának kisorsolásával eldőlt, hogy vagy a 2005-ben diadalmaskodó angolok vagy a 2006-os győztes spanyolok számára a nyolcaddöntő jelenti a végállomást ebben a sorozatban.

Nem ijedek ám meg! A rongylábú Peter Crouch mosolyával azt üzeni, hogy ô a Barcelona ellen is lô vagy fejel egy-két gólt
Nem ijedek ám meg! A rongylábú Peter Crouch mosolyával azt üzeni, hogy ô a Barcelona ellen is lô vagy fejel egy-két gólt
Imago
Nem ijedek ám meg! A rongylábú Peter Crouch mosolyával azt üzeni, hogy ô a Barcelona ellen is lô vagy fejel egy-két gólt
Ennek fényében már-már meghökkentő Joan Laportának, a Barcelona elnökének az angol ellenféllel kapcsolatos reakciója.
„Rendkívül érdekes két mérkőzés elé nézünk – kezdte a klubvezető. – A Liverpoolban számos nagynevű labdarúgó szerepel, a csapat kifejezetten látványos, támadó stílusú futballt játszik. Be kell vallanom ugyanakkor, a Liverpoollal szerettünk volna a leginkább összefutni. Mi vagyunk a címvédők, és magától értetődő, hogy célunk a kupa megtartása.”

Érdekesség, hogy az El Mundo Deportivo barcelonai lap nemrégiben végzett felmérése szerint a katalán szurkolók negyvenöt százaléka a Liverpoolt kívánta ellenfélnek. Habár most a drukkerek óhaja teljesült, kérdés, hogy a címvédés nagy tervét nem húzzák-e át Steven Gerrardék, főleg úgy, hogy a – továbbjutás szempontjából mindig fontosabb – visszavágót rendezik az Anfield Roadon.
Ezzel az előnnyel tisztában van Rafa Benítez, a Liverpool menedzsere is: „A legfontosabb számunkra, hogy a második találkozót otthon játszuk. Szurkolóink a nemzetközi mérkőzéseken mindig félelmetes hangulatot varázsolnak a stadionba, már korábban is sokszor vettük hasznát annak, hogy a lelátóról nyomás alatt tartják az ellenfelet. De azt is tudom, hogy az első meccsen kell jól teljesítenünk ahhoz, hogy a második összecsapáson kiharcolhassuk a továbbjutást.”

Rafa Benítez mesternek remek tanácsadói vannak

Bár a liverpooli szakvezető szerint még korai lenne arról beszélni, hogy melyek a Barcelona sebezhető pontjai, a taktika kidolgozásában Rafa Beníteznek nagyszerű súgók adhatnak majd tanácsot. Az angolok keretéből Luis García két éve még a Barcelonát erősítette, de az éveken át a Real Sociedadban futballozó Xabi Alonso is segíthet egy-két hasznos információval. És hogy mi az, ami alapos szakmai felkészülés nélkül, „csak úgy” eszébe jut Benítez mesternek a riválisról?
„Tudjuk, hogy a Barca nagyszerű csapat. A gárda jelenleg éppen Japánban, a klubvilágbajnokságon szerepel, és mindenki csupa jót mond róla. Frank Rijkaardék tavaly megnyerték a Bajnokok Ligáját, úgyhogy egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk velük szemben. Szerencsére még van két hónapunk felkészülni ellenük, és őszintén szólva, nekünk nincs mit veszítenünk.”

A fogadóirodák kínálata alapján tényleg nem az angol csapat az összecsapás esélyese. Sokatmondó adat, hogy az egyik neves brit fogadócég három és félszeres pénzt fizet, ha a Barcelona nyeri meg a Bajnokok Ligáját, míg a Liverpool tornagyőzelme esetén a feltett öszszeg huszonnyolcszorosát (!) adja oda a társaság.

Régi átok ül a Barcán az angolokkal szemben

És végezetül egy meglepő statisztikai adat: a félelmetes hírű Nou Campban a Barcelona fennállása során csupán egy angol együttestől kapott ki – a Liverpooltól. 1976. március 30-án az UEFA-kupa elődöntőjében John Toshack góljával 1–0-ra győztek a „vörösök”, és habár azóta már kétszer is találkozott a két csapat a Barcelona stadionjában, az átok csak nem akar elmúlni: a katalánok nemhogy nyerni nem tudtak, de még gólt sem lőttek a Liverpoolnak az egyaránt 0–0-ra végződő 2001-es UEFA-kupa-, illetve 2002-es Bajnokok Ligája-találkozón.
A harminc évvel ezelőtti történelmi diadal persze most is sokaknak eszébe jutott a nyoni BL-sorsolást követően, így Phil Neal, az 1976-ban végül az UEFA-kupa-győzelemig menetelő csapat védője is felidézte emlékeit.

„A párhuzam nagyon is indokolt – mondta a korábbi labdarúgó. – Akkor is az odavágót játszottuk a Nou Campban, és ez a sorrend a Liverpoolnak mindig is jobban feküdt. Elhihetik, fantasztikus érzés volt hetvenezer szurkoló előtt legyőzni otthonában a Barcelonát, remélem, hogy a mai csapat is jó eredményt ér majd el odakint. Egyvalami azonban a barcelonai meccs alakulásától függetlenül is biztos: az Anfield Roadon pokoli este vár Ronaldinhóékra!”


Nagyszeru csapatok, szuper mérkőzések
Porto–Chelsea – a portugálok kétszer didalmaskodtak a legrangosabb európai kupában (BEK, illetve 1992-től BL).
Celtic–Milan – a skótok egyszer, az olaszok hatszor nyerték el a trófeát
PSV–Arsenal – a hollandok egyszer hódították el a BEK-serleget
Lille–Manchester United – az angolok eddig két elsőséggel dicsekedhetnek
Roma–Lyon – egyik csapat sem győzött még a BL-ben
Barcelona– Liverpool – a spanyolok kétszer, az angolok ötször nyertek
Real Madrid– Bayern München – a Real kilencszer, a Bayern négyszer volt a legjobb európai bajnokcsapat
Internazionale– Valencia – az olaszok két elsőségre lehetnek büszkék

A nyolcaddöntő első mérkőzéseit 2007. február 20-án és 21-én, míg a visszavágókat 2007. március 6-án és 7-én rendezik. A negyeddöntő (2007. április 3-4., illetve április 10–11.) és az elődöntő (2007. április 24–25., illetve május 1–2.) párosítását 2007. március 9-én sorsolják. Az athéni döntőt 2007. május 23-án játsszák ---- J ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik