Elmarad az álomdöntő

Bálint Mátyás, Siklós ErikBálint Mátyás, Siklós Erik
Vágólapra másolva!
2006.09.08. 01:15
Címkék
Nem jön létre az US Open fináléjában a Roger Federer–Rafael Nadal svájci–spanyol csúcstalálkozó, miután a spanyol salakkirály a negyeddöntőben négy szettben, de tulajdonképpen simán kikapott az orosz Mihail Juzsnijtól.
Mihail Juzsnij talán a 2002-es DK-döntô óta nem aratott ilyen fontos gyôzelmet
Mihail Juzsnij talán a 2002-es DK-döntô óta nem aratott ilyen fontos gyôzelmet
Mihail Juzsnij talán a 2002-es DK-döntô óta nem aratott ilyen fontos gyôzelmet
Mihail Juzsnij talán a 2002-es DK-döntô óta nem aratott ilyen fontos gyôzelmet
Mihail Juzsnij talán a 2002-es DK-döntô óta nem aratott ilyen fontos gyôzelmet
Mihail Juzsnij talán a 2002-es DK-döntô óta nem aratott ilyen fontos gyôzelmet

A 24 esztendős Mihail Juzsnij évek óta nemzeti hősnek számít Oroszország teniszkedvelő felében, 2002-ben ugyanis a Davis-kupa fináléjának ötödik meccsén 2–0-s szetthátrányból fordítva verte meg Paul-Henri Mathieu-t, és szerezte meg hazája történetének első DK-diadalát.

„Mivel én nyertem az utolsó mérkőzést, mindenki sztárolni kezdett, arról beszéltek, nemsokára én leszek a világelső. Ám a Davis-kupa-döntő előtt halt meg az édesapám, úgyhogy nem tudtam örülni a sikernek. Nagyon nehéz időszak volt” – emlékezett vissza Juzsnij, aki a siker után sokáig a 30. és az 50. hely között ingázott a világranglistán, mígnem 2004-ben felkapaszkodott az első tíz közelébe. Ám hamar vissza is csúszott a harmadik vonalba, így Flushing Meadowsba is kiemelés nélkül érkezett. Hol sérült volt, hol csak nem ment neki a játék, a legjobbakat csupán néhányszor tudta legyőzni.

Ennek eredményeképp nem is kapott könnyű ellenfeleket: a szlovák Dominik Hrbatyt (19. kiemelt) három szettben verte meg, a chilei Nicolas Massú ellen kétszettes hátrányból fordított, majd David Ferrert (11.) és Tommy Robredót (6.) is legyőzte, a nyolc között pedig egyhuzamban már a harmadik spanyol salakmenő, mind közül a legjobb, Rafael Nadal (2.) várt rá.

Az első két játszma még nem is lett volna különösebben izgalmas, az elsőt Juzsnij, a másodikat a spanyol nyerte. A harmadik szettben aztán fej fej mellett haladtak, brékre Nadalnak volt a legnagyobb esélye, nem is akármikor, s nem is akárhogy: 6:5-ös vezetésénél, 0:40-nél, azaz három szettlabdája volt. Ekkor azonban Juzsnij elkezdett hibátlanul teniszezni, s kiharcolta a tie-breaket. „Nem is gondoltam bele, hogyan állok. Ha gondolkozni kezdtem volna, kikapok” – mondta az orosz a sorsdöntő gém után. A rövidítésben pedig szerencséje is volt: a spanyol 5–4-es vezetésénél csak a hálóról kifelé pattanó labda mentette meg attól, hogy ismét a játszma elvesztésének közelébe kerüljön, az utolsó labdamenetet pedig Nadal szúrta el.

A negyedik szett aztán már csak formaságnak tűnt, mivel a salakkirály olyat tett, amit csak ritkán szokott: elfáradt. Egy-egy nagy rohanás után összegörnyedve kereste a levegőt, így nem csoda, hogy az utolsó hét játékban összesen 12 pontot szerzett, 6:1-re elveszítette a játszmát, s így a meccset is.
„Talán most teniszeztem a legjobban az elmúl másfél hét során, de Mihail egyszerűen hihetetlen volt. Minden labdája a vonal mellé ment, szórta a nyerő ütéseket – értékelt Nadal. – Csalódott vagyok, hiszen a világranglista második helyezettjeként szerettem volna messzebb jutni. Ez az első év, amikor javulni tudtam New Yorkban, hiszen eddig még a negyeddöntőig sem jutottam el.”

Juzsnij elárulta, nem véletlen, hogy ennyire jól megy neki mostanában. „Az elmúlt télen rendkívül keményen edzettem, és a tréningeken remekül is ment a tenisz, de valahogy nem akartak jönni az eredmények. Aztán májusban, Hamburgban kikaptam egy selejtezőből feljutott teniszezőtől, és akkor úgy döntöttem, ráteszek még egy lapáttal az edzéseken. Azóta megy jól – árulta el a titkot az orosz, aki az ausztrál Lleyton Hewitt ellen három szettben győztes amerikai Andy Roddickkal találkozik a négy között. – Az elején inkább Nadalnak szurkoltak a nézők, de nagyon örültem, mikor néhányan elkezdtek engem is biztatni. »Ju! Ju! Ju!« – ezt kiabálták, mert a Juzsnij túl nehéz volt nekik.”

NS-BENNFENTES


Taróczy Balázs: Meglepetés

„Rafael Nadal veresége óriási meglepetés, főleg, hogy Mihail Juzsnij győzte le, akinek játéka az utóbbi időben stagnált. Nadal a korábbi mérkőzésein rendkívül erősnek tűnt, nem tudtam elképzelni, hogy ilyen fizikummal, kemény pályán ne egy klasszis verje meg. Sőt Roger Federer ellen is lett volna esélye, szerintem a svájci megkönnyebbült, amikor megtudta az eredményt. Egyébként érdekes összecsapás volt, a korábbiakkal ellentétben ugyanis nem Nadal mozgatta ellenfelét, hanem Juzsnij őt, ami szokatlan lehetett. Az oroszok pedig a nők után a férfiaknál is eredményesek, két játékosuk van a legjobb nyolc között. Andy Roddick és Lleyton Hewitt meccse szintén izgalmas volt. Roddick közel egy éve hullámvölgyben van, most azonban kiválóan teniszezik, sokat jelent neki, hogy ott van mellette Jimmy Connors. Ilyen esetben elszáll a szorongás, és nagyszerű játékra képes az ember. Roddick lehet az, aki legyőzi Federert.”

A NAP MÉRKŐZÉSE
Statisztika
Mihail Juzsnij (orosz)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:3, 5:7, 7:6, 6:1
1. adogatások (%-ban)6663
Ászok71
Kettős hibák31
Ki nem kényszerített hibák3438
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7367
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6649
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)185178
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)146143
Legerősebb adogatás (km/óra)206203
Nyerő ütések (adogatásból is)4923
Sikeres brékpontok4/92/11
Pontok/kísérletek a hálónál41/5322/39
Megnyert pontok139112
Mérkőzésidő (perc)192 (47+53+61+31)
AMERIKAI NYÍLT BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (18 585 000 dollár, kemény pálya)

Férfi egyes. Nyolcaddöntő: Blake (amerikai, 5.)–Berdych (cseh, 12.) 6:4, 6:3, 6:1. Negyeddöntő: Juzsnij (orosz)–Nadal (spanyol, 2.) 6:3, 5:7, 7:6, 6:1; Roddick (amerikai, 9.)–Hewitt (ausztrál, 15.) 6:3, 7:5, 6:4
Női egyes. Negyeddöntő: Henin-Hardenne (belga, 2.)–Davenport (amerikai, 10.) 6:4, 6:4; Sarapova (orosz, 3.)–Golovin (francia, 27.) 7:6, 7:6

Férfi páros. Negyeddöntő: Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2.)–Clément, Llodra (francia) 7:6, 6:7, 6:2; Hanley, Ullyett (ausztrál, zimbabwei, 4.)–Santoro, Zimonjics (francia, 5.) 6:3, 3:6, 6:4; Fisher, Philips (ausztrál, amerikai)–Goldstein, Thomas (amerikai) 7:5, 6:4
Női páros. Negyeddöntő: Peschke, Schiavone (cseh, olasz, 6.)–Jen Ce, Cseng Csie (kínai, 2.) 7:5, 6:4; Déchy, Zvonarjova (francia, orosz)–Ruano Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 7.) 7:5, 6:3 ---- A két egykori világelső szerda esti negyeddöntője nem hozott valami emlékezetes csatát: az amerikai Andy Roddick három szettben győzött az ausztrál Lleyton Hewitt ellen, elsősorban remek adogatójátékának köszönhetően. „Ha Andy így szervál, mindenkinek nehéz lesz ellene” – vélekedett a legyőzött ausztrál. Roddick pocsék évkezdet után fordult segítségért Jimmy Connorshoz, és amióta a legendás játékos mellé állt, mintha kicserélték volna. Ekkora javulásra azonban egyikük sem számított. „Melbourne-re vártuk a kiugrást, engem is meglepett, milyen jól teniszezem” – mondta az amerikai, aki Mihail Juzsnijjal csap össze a négy között.
A másik ágon még nem tartanak ennyire elöl: utolsóként James Blake biztosította a helyét a legjobb nyolc között. A cseh Tomas Berdych sem nagyon izzasztotta meg az amerikait, akinek a lapzártánk utáni negyeddöntőben a világelső svájci Roger Federer volt az ellenfele.
A nőknél érvényesült a papírforma: a már elődöntős szerb Jelena Jankovicshoz és a francia Amélie Mauresmóhoz az orosz Marija Sarapova és a belga Justine Henin-Hardenne csatlakozott. Ám mindez csak leírva hangzik ilyen egyszerűen: az orosz szépség inkább divatbemutatóra, mint teniszmeccsre hasonlító találkozóján pocsékul szervált, akárcsak az alkalomra szintén kiöltöző francia Tatiana Golovin – az első tíz játékban például hatszor brékelték egymást. Hibáztak mindketten oda-viszsza, de Sarapova rutinja és jobb koncentrálóképessége végül elég volt a 7:6, 7:6-os győzelemhez. Mauresmo ellen a négy között azonban ennél többre lesz szüksége.

Remek meccset játszott ellenben a lassacskán visszavonuló amerikai Lindsay Davenport és a kirobbanó formában játszó Justine Henin-Hardenne. Davenport hiába teniszezett jól, és nehezítette meg jócskán a belga feladatát, még csak meg sem tapsolták rendesen a 6:4, 6:4-es vereség után. Pedig elképzelhető, hogy ez volt az utolsó US Open-fellépése. „Nem tudom” – válaszolta tömören az amerikai arra a kérdésre, hogy visszatér-e még Flushing Meadowsba, ahol kicsit jobb sorsolással elődöntős lehetett volna. ---- Nyikolaj Davigyenko összesen két szettet veszítve jutott a nyolc közé, ahol lapzártánk után mérkőzött meg a német Tommy Haasszal. A kissé szürke teniszező hírében álló, de rendkívül eredményes orosz korábban sohasem jutott túl a harmadik körön Flushing Meadowsban.

– Szinte minden héten teniszezik, hogy bírja az erőltetett menetet?
– Szükségem van a felkészülésre a nagy tornák előtt. Ugyanaz a borítás, ugyanaz a labda, ráadásul egy-két siker a felvezető versenyeken az önbizalmamnak is nagyon jót tesz.

– És nem hiányzik a pihenés?
– Ha van két jó tornám egymás után, sok meccset jászom, akkor tartok szünetet. De nem nyerek annyi tornát, mint Federer, úgyhogy mindig van néhány nap pihenőm.

– Gondolja, hogy jó formája kitart az US Open döntőjéig?
– Egyelőre nem gondolok erre, csak a negyeddöntőre összpontosítok. Haas nagyon gyorsan játszik, remekül szervál, lesz mire figyelnem. ---- • „Ezt soha ne csináld! – De te is csinálod. – Tudom, azért mondom” – Dinara Szafina idézett fel egy jellemző párbeszédet arról, hogyan tanítgatja őt saját tapasztalatai alapján bátyja, Marat Szafin.
• „Vele nincs gond, jó úton halad. Inkább magam miatt aggódom” – Marat Szafin viszont inkább elégedett a top 10-et ostromló kishúga előmenetelével, mint a sajátjával.
• „Mert vesztettem” – Rafael Nadal lényegre tapintó válasza arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem nyerte meg a Juzsnij elleni negyeddöntőt.
• „Nem. Ez már az új Andy Roddick” – az amerikai szervakirály frappánsan intézte el az „ismét a régi Andy Roddickot láthatjuk?”-kérdést.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik