Viszlát, Szerbia- Montenegró!

Heka László, Szabó GáborHeka László, Szabó Gábor
Vágólapra másolva!
2006.07.01. 02:18
Címkék
Immár véglegesnek tekinthető, hogy Szerbia-Montenegró nevével a Világligában találkozunk utoljára a nemzetközi vízilabdaporondon, igaz, már most kimaradtak a montenegrói játékosok a csapatból.
Predrag Jokics (jobbra) montenegrói zászló alatt pólózik tovább
Predrag Jokics (jobbra) montenegrói zászló alatt pólózik tovább
Predrag Jokics (jobbra) montenegrói zászló alatt pólózik tovább
Predrag Jokics (jobbra) montenegrói zászló alatt pólózik tovább
Predrag Jokics (jobbra) montenegrói zászló alatt pólózik tovább
Predrag Jokics (jobbra) montenegrói zászló alatt pólózik tovább
Miután továbbra sem tisztázódott, hogy közös szerb-montenegrói válogatott indul-e a szeptemberi, belgrádi Európa-bajnokságon, a montenegrói szövetség azt ajánlotta játékosainak, hogy ne vegyenek részt a Világliga C-csoportjának első, pénteken rajtoló újvidéki viadalán. Az államszövetségből kiváló kis ország szövetsége amúgy már korábban engedélyezte pólósai Eb-szereplését a közös együttesben, sőt eleve arról volt szó, hogy a kontinensviadalig együtt marad a gárda.

Ehhez képest a szerb szövetségben most „kikiáltották” a szerb válogatottat, amelyben pótolták Nikola Janovicsot, Vladimir Gojkovicsot, Borisz Zlokovicsot, Predrag Jokicsot és Zdravko Radicsot. De egyelőre a szerb sztárok is hiányoznak, ők a második, sibeniki torna után térnek vissza a nemzetközi porondra a Világkupa-győzelem után. A szakmai stábból máris kikerült a montenegrói Petar Porobics, aki a Vk előtt mondott le a szövetségi kapitányi posztról, és végül Nenad Manojlovics segítőjeként járult hozzá a Vk-aranyéremhez. Manojlovics mellett a Partizan Beograd szakvezetője, Dejan Udovicsics, valamint a Partizan volt trénere, Dejan Jovovics irányítja Szerbia-Montenegrót a Világligában. A jól értesültek szerint a szerb szövetség elnöksége július 5-én ülésezik, és ekkor fogalmazza meg kérelmét, hogy a belgrádi Eb-n már Szerbia szerepelhessen mint a közös válogatott jogutódja.

A montenegróiak becsapottnak érzik magukat, és „süket telefonok” játékának nevezik a szerb szövetség ténykedését. Ezzel magyarázták döntésüket, hogy a montenegróiak ne menjenek el Újvidékre. Az öt érintett, Janovics, Gojkovics, Zlokovics, Jokics és Radics közös nyilatkozatban fordult a nyilvánossághoz, amelyben többek között ezt olvashattuk: „Sajnáljuk, hogy kívánságunkat, miszerint aranyéremmel, sportemberként és barátként búcsúzzunk el egymástól, nem fogadták el azok az emberek, akiket nem a sport, hanem más érdek motivál. Ha a szerb szövetség úgy dönt, hogy Belgrádban az Eb-n szerb válogatott játsszon, akkor sok sikert kívánunk, és szurkolunk nekik.”

NS-vélemény: Ne hitegessük magunkat!

Ha Kemény Dénes korábbi nyilatkozatát vesszük alapul, akkor azt mondhatjuk, hogy Szerbia-Montenegró különválásával két 85 százalékos együttes születik egy százszázalékosból, olyan két gárda, amely minden körülmények között, minden világversenyen „dobogóképes”. A konkurencia tehát nőtt, eggyel több a magas akadályok száma. Persze onnan is megközelíthetjük a kérdést, hogy Szerbia-Montenegró szintű együttest többé nem találunk a mezőnyben, könnyebb lesz a világ tetejére küzdenie magát a magyar válogatottnak. De találunk harmadik utat is. Ha ugyanis tovább árnyaljuk a képet, arra juthatunk, hogy Szerbia kevesebb mint 15 százalékkal lesz gyengébb Szerbia-Montenegróhoz képest. Hogy miért? Mert mindössze öten, köztük a cserekapus montenegrói a szűk felnőttkeretben, és mert a tavalyi junior-vb-n aranyérmet szerző válogatott 70 százalékát szerbek alkották, sőt az amúgy montenegrói Andrija Prlainovics neve is felbukkan a legfrissebb szerb felnőttkeretben. Nem mellékesen legnagyobb riválisunk Zlokovics, Vujaszinovics, Udovicsics és Trbojevics nélkül nyerte meg a Vk-t. Azaz ne hitegessük magunkat, Szerbia hasonló erőt képvisel majd, mint Szerbia-Montenegró. Hogy milyen lesz a szerb válogatott, megtudhatjuk a szeptemberi Eb-n, míg Montenegró először csak a világbajnoki selejtezőn mutatkozhat be. Kíváncsian várjuk.

Sz. G.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik