Ötkarikás történetek: „eltévedt” a levegőben Biles

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.05.23. 08:47
null
Simone Biles mentálisan leblokkolt Tokióban (Fotó: AFP)
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

Négy arannyal (és egy bronzzal) zárta a riói olimpiát, persze, hogy Tokióban is ő számított a legnagyobb esélyesnek – egyéni összetettben és bármelyik szeren.

Úgy kiváltképp, hogy Simone Biles egyáltalán nem pihent meg a 2016-os játékokat követően, nem ült a babérjain: a 2018-as világbajnokságon négy, egy évre rá öt vb-címet gyűjtött be – utána mégis jött egy kisebb pihenő, de ezt részben az élet, pontosabban a koronavírus diktálta. És másfél esztendőnyi kihagyás után káprázatosra sikerült a visszatérése: az amerikai szuperklasszis tornász már azzal történelmet írt két hónappal a tokiói olimpia előtt, hogy a nők mezőnyében elsőként ugrotta meg a Jurcsenko-szaltó dupla változatát bicskamozdulattal.

És aztán a történelemírást folytatta a játékokon is – csak éppen másként, mint ahogyan tervezte…

Az amerikai csapattal, egyéni összetettben és mind a négy szeren (ugrás, felemás korlát, gerenda, talaj) egyaránt döntőbe jutott, ám a csapatdöntőben bemutatott ugrása után bevonult az öltözőbe. Aztán meg a lelátóra.

Simone Biles nélkül folytatta az amerikai együttes (az oroszok mögött végül másodikként zárt), aztán Biles szép sorban visszalépett a fináléktól, egyedül gerendán vállalta a döntőt, bronzérmes lett, később pedig az is kiderült, valójában mi is történt az amerikai tornásszal.

Az úgynevezett twisties nem ismeretlen jelenség, magyarra nehezen lefordítható: nyomás hatására egyszerűen nem működik együtt az agy és a test – amikor ugrására alacsony pontszámot kapott a csapatdöntőben, már sejteni lehetett, hogy baj van, s hogy ez nem sérülés, az is egyértelműnek tűnt. Biles mentálisan blokkolt le: a twisties megjelölés azt takarja, amikor a levegőben a test nem engedelmeskedik az agynak, és az embernek nincs ráhatása, hogyan is érkezik majd le a talajra. Ezt érezte Biles, egyébként már az edzéseken is Tokióban, és minden bizonnyal a rá nehezedő nyomás hozta mindezt magával.

„Ez az olimpia, de a nap végén is azt akarjuk, hogy a helyszínre besétáljunk, s nem azt, hogy hordágyon hozzanak be minket. Nem bízom már úgy magamban, mint korábban, és nem is élvezem már ezt annyira” – nyilatkozta Biles a visszalépését követően tartott sajtótájékoztatón.

A twisties más sportágakban is felbukkanó jelenség, és egyénileg eltérő, mikor „jön ki belőle” az ember – Biles szerencsére magára talált, a tavalyi vb-t négy arannyal és egy ezüsttel zárta, és immár minden szempontból teljesen egészségesen készül Párizsra.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik