Férfi vízilabda ob I: zöld-fehér ünnep rekordbeállításokkal

Vágólapra másolva!
2024.05.23. 07:46
Volt ok az örömre: a Fradi 21 lőtt góljával beállította a Tungsram több mint húszéves rekordját, és ami még fontosabb, immár az Újpesttel holtversenyben rekordbajnoknak mondhatja magát (Fotó: Balogh László)
Három különböző csúcsot is beállított az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, illetve a folytatáson töprengő csapatkapitánya, Varga Dénes, miután teljesen megérdemelten nyerte meg az újabb bajnoki címet a Margitszigeten.

 

Tizenkét másodpercig vezetett a VasasPlaket az FTC-Telekom ellen az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság döntőjének második mérkőzésén, így nem lehetett kérdés, hogy ez a találkozó egyben az utolsó is lesz, és a címvédő zöld-fehérek lezárják az egyik fél második győzelméig tartó párharcot. Az első negyed után egyik csapat sem törődött különösebben a védekezéssel, ebből végül látványos, 35 gólos összecsapás kerekedett a Margitszigeten, amelyet 21–14-re nyert meg a Ferencváros.

Amióta klasszikus döntőt rendeznek az ob I-ben, vagyis 1988 óta mindössze másodszor fordult elő, hogy egy csapat 21 gólt lőjön a fináléban. Legutóbb 1992-ben a Tungsram vágott ennyit hosszabbításos mérkőzésen – ki nem találják: a Vasasnak. A zöld-fehérek történetük 26. bajnoki címét nyerték meg, ezzel utolérték az örökranglista élén az Újpestet. A mérkőzés legeredményesebb játékosa, az öt gólt szerző Varga Dénes pályafutása 12. bajnoki címét ünnepelte, ezzel beállította Bozsi Mihály rekordját, amit az újpesti legenda még 1930 és 1942 között állított fel (Varga négyszer a Vasas, háromszor a Szolnok és ötször az FTC játékosaként lett magyar bajnok – a szerk.).

Varga Dénes tizenkettedik bajnoki címével beállította Bozsi Mihály 1942 óta fennálló rekordját (Fotó: MVLSZ)

„Készültem rá, hogy nagyszabású esemény lesz, de kicsit méltatlan volt a játék színvonala, amit sajnálok, ám annyira mégsem, hiszen megnyertük a döntőt, ami azért jó dolog – mondta a Nemzeti Sportnak Varga Dénes.  – Mindig a legutóbbi aranyéremnek örülök a legjobban, a mostaninak az adja az értékét, hogy még mindig csinálom, relevánssá teszi a munkásságomat, és azt mondatja velem, lehet, hogy kellene még játszanom. Ezzel kapcsolatban nem tudok még állást foglalni, ahogyan az elmúlt hónapokban sem tudtam. Jelenleg a Bajnokok Ligája négyes döntőjére koncentrálok, aztán még arra a periódusra, ami a válogatottal előttünk áll. Kimondhatjuk, meg akarjuk nyerni a BL-t, hiszen fontos, hogy lássuk a célt, a csapatunk képes is rá. A következő két hétben ki kell hozni magunkból a kellő teljesítményt, ami Máltán csúcsosodik ki. Ha túljutunk a Novi Beogradon, a döntő teljesen más kategória lesz, de először is azt remélem, megadatik, hogy eljutunk odáig.”

A zöld-fehérek hibátlanul nyerték meg a bajnokságot, ez legutóbb a Vasasnak sikerült 1983-ban, és nagyjából ezt is lehetett várni az idénytől. A Ferencváros annyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy a többi csapat gyakorlatilag az ezüstéremért játszott, és a Vasas nem lehet elégedetlen vele. A nyári szünetben jelentős lesz a válogatott játékosokat is érintő mozgás, de az FTC nem gyengül, így a következő évadban sem várható más az ob I-ben.

„A védekezésünk nem működött olyan jól, mint szokott, de ez ilyen mérkőzés volt, sok gólt lőttünk, sokat is kaptunk – mondta lapunknak a görög Sztilianosz Argiropulosz, aki másodszor lett bajnok a zöld-fehérekkel. – A végén talán kicsit kiengedtünk, de a lényeg, hogy összességében jól játszottunk, megérdemelten nyertük meg a bajnokságot. A Hajós uszodánál nincs különlegesebb a világon, nagy élményt jelentett, hogy ilyen környezetben és hangulatban játszhattuk a döntőt, és még az időjárással is szerencsénk volt. A keretünk minősége mellett a koncentráció is nagy erényünk volt a bajnokság során, itthon és idegenben egyaránt jól jöttünk ki a nehéz mérkőzésekből, miközben a válogatottakban és a Bajnokok Ligájában is igyekeztünk helytállni. Minden ellenfelet komolyan vettünk, végig motiváltak voltunk, ennek köszönhetjük az újabb bajnoki címünket. A Barceloneta és a Vasas ellen már a BL négyes döntőjére is készültünk, mindent megteszünk, hogy szépen zárjuk le az idényünket Máltán.”

A Bajnokok Ligája négyes döntőjét június 5–7-én rendezik meg a máltai Gzirában, az elődöntőben az FTC a szerb Novi Beograddal csap össze, míg a másik ágon a Zalánki Gergőt is soraiban tudó olasz Pro Recco a Vámos Mártont foglalkoztató görög Olympiakosszal találkozik.

Visszafogottan ünnepelt az FTC – Jansik Szilárd, a csapat bekkje
Fotó: Dömötör Csaba

– Több mint negyven éve fordult elő legutóbb, hogy a férfiélvonal bajnoka pontveszteség nélkül zárt. Jelentett pluszmotivációt, hogy hibátlanul érjenek fel a csúcsra?
– Az előző idényben becsúszott egy döntetlen, szóval muszáj volt javítanunk… Most, hogy mondja, valóban jó régen nem nyertek hibátlanul bajnokságot, úgyhogy külön öröm, hogy valamelyest beleírtuk magunkat a sporttörténelembe, de egyébként nem foglalkoztunk ezzel, az évad közben meccsről meccsre haladtunk. A legfontosabb, hogy megvédtük a bajnoki címünket.

– Két különböző mérkőzést játszottak a Vasassal, de mindkettőt könnyedén nyerték meg. Melyiket élvezte jobban?
– Mindkettőt élveztem, de az első mérkőzés játékképe közelebb áll hozzám, mert inkább a védekezés az erősségem. A második találkozón kicsit szétcsúsztunk hátul, talán amiatt, mert rengeteg gólt lőttünk, így az ellenfél többnyire középkezdésből támadhatott, ami nagyobb esély a gólszerzésre, mint ha fel is kell úszni a labdával. Annak örülök, hogy elöl hatékonyak voltunk, viszont tisztában vagyunk vele, hogy a védekezésünket helyre kell rakni, a Bajnokok Ligája négyes döntőjében nem fér bele, hogy ennyi gólt kapjunk.

– Megünnepelték a bajnoki címet, vagy Máltára tartogatják a pezsgőt?
– Csak visszafogottan, közös vacsorával ünnepeltünk, nem eresztettük el a gyeplőt, mert nagyon közel van a négyes döntő. Eddig nem foglalkoztunk a Bajnokok Ligája végjátékával, csak a Vasasra koncentráltunk, de mostantól már a regeneráció után a máltai tornára készülünk. A szakmai stáb összerakja a programot, mi végrehajtjuk, amit az edzők kérnek tőlünk, és akkor biztosan meglesz a szükséges állóképességünk a final fourra.

A Vasas teljesítette az idény előtt meghatározott célt
Fotó: Kovács Anikó

Ezüstös idényt zárt a VasasPlaket, amely három sorozatban is döntőt játszott, de győznie egyszer sem sikerült. A Magyar Kupa szeptemberi fináléját a Margitszigeten 11–6-ra veszítette el az FTC-Telekom ellen, majd két hónappal később az Eurokupa címvédőjeként vízbe ugorhatott az európai Szuperkupáért, de 18–10-re kikapott a jóval esélyesebb olasz Pro Reccótól. A bajnoki döntőbe a BVSC-Zugló elleni, végletekig kiélezett elődöntős párharcot megnyerve jutottak be 12 év után a piros-kékek, ám a címvédő FTC nem adott esélyt nekik a bravúrra.

„A Ferencváros nagyon erős csapat, nem hagyta, hogy érvényesítsük az akaratunkat, és megérdemelten győzött. A hat- és hétgólos különbség viszont szerintem nem reális, tudunk sokkal jobban is játszani annál, amit a döntőben mutattunk – értékelt Szava Randjelovics, az angyalföldiek kőkemény bekkje. – Azzal, hogy megnyertük a BVSC elleni elődöntős párharcot, és bejutottunk a fináléba, teljesítettük a célt, amit az idény előtt kitűztünk. A döntő első mérkőzésén nem találtuk a ritmust támadásban, a másodikon pedig nagyon sok gólt kaptunk, főleg lefordulásból, ami ellenfelünk egyik fő fegyvere. Meg kellett volna akadályoznunk a gyors befejezéseket, sajnos nem sikerült, de tanulunk a hibáinkból, és azon leszünk, hogy a következő évadban jobban felkészüljünk a legfontosabb mérkőzésekre. Büszke vagyok a csapatunkra, mert nehéz idényen vagyunk túl, sérülések is sújtottak minket, de mindig a végsőkig küzdöttünk, és értékes ezüstérmet szereztünk.”

 

FÉRFI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
VASASPLAKET–FTC-TELEKOM 14–21 (2–3, 5–8, 4–6, 3–4)
Budapest, Hajós uszoda, 1500 néző. Vezette: Kovács Cs. T., Kovács S. 
VASAS: Lévai – Sz. Rasovics 1, BÁTORI 3, BATIZI 3, Gábor L., Dedovics 1, Lakatos S. 2. Csere: Mizsei (kapus), Randjelovics, Bedő 1, Burián 1, Konarik 2, Dala D. Edző: Szlobodan Nikics
FTC: Vogel Soma – ARGIROPULOSZ 3, Vigvári Vendel 2, DI SOMMA 4, Molnár E. 1, MANDICS 3, JANSIK SZ. 3. Csere: Szakonyi (kapus), VARGA DÉNES 5, Fekete G., Pohl, Nagy Ádám, Nagy Ákos, Varga V. Edző: Nyéki Balázs
Emberelőny-kihasználás: 15/7, ill. 10/9
Kettősemberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. 2/1
Kipontozódott: Varga V. (15. p.), Dedovics (27. p.), Gábor L. (30. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Batizi (28. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az FTC javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik