Ez lehangoló kezdés volt, fiúk!

SIMON JÓZSEF és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) helyszíni jelentéseSIMON JÓZSEF és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) helyszíni jelentése
Vágólapra másolva!
2006.01.27. 00:38
Címkék
Svájc négy városában csütörtökön 16 válogatott megkezdte az év legjelentősebb férfitornája, a 7. Európa-bajnokság csatározásait. A vasárnapig tartó csoportküzdelmek első fordulójában Magyarország legjobbjai a dánokkal találkoztak és…
A dánok pontosan tudták, hogy Nagy Lászlótól (fehérben) kell elsôsorban tartaniuk ? nem is adtak kíméletet a spanyol Barcelona világklasszis, BL-gyôztes jobbátlövôjének
A dánok pontosan tudták, hogy Nagy Lászlótól (fehérben) kell elsôsorban tartaniuk ? nem is adtak kíméletet a spanyol Barcelona világklasszis, BL-gyôztes jobbátlövôjének
A dánok pontosan tudták, hogy Nagy Lászlótól (fehérben) kell elsôsorban tartaniuk ? nem is adtak kíméletet a spanyol Barcelona világklasszis, BL-gyôztes jobbátlövôjének
A dánok pontosan tudták, hogy Nagy Lászlótól (fehérben) kell elsôsorban tartaniuk ? nem is adtak kíméletet a spanyol Barcelona világklasszis, BL-gyôztes jobbátlövôjének
A dánok pontosan tudták, hogy Nagy Lászlótól (fehérben) kell elsôsorban tartaniuk ? nem is adtak kíméletet a spanyol Barcelona világklasszis, BL-gyôztes jobbátlövôjének
A dánok pontosan tudták, hogy Nagy Lászlótól (fehérben) kell elsôsorban tartaniuk ? nem is adtak kíméletet a spanyol Barcelona világklasszis, BL-gyôztes jobbátlövôjének

Beindult a kézilabdás nagyüzem Svájcban. A szerdai alaposabb átmozgató gyakorlás után csütörtök délelőtt a szállodához közeli edzőcsarnokban már csak felfrissítette tanítványait Skaliczki László szövetségi kapitány, aki maga is izgatottan várta együttese késő esti bemutatkozását.

„A körülményekre nem lehet panaszunk, azt meg lehet szokni, hogy a több épületből álló szállodánkban kissé furcsa a szobák elrendezése, és azt is, hogy a kiszolgáló helyiségek távol vannak – mondta a kapitány. – A csarnok egyszerű, barátságos, a műanyag borítás jó, az öltöző megfelel a célnak. A lényeg, hogy a kissé ingerszegény környezetben remekül lehet összpontosítani a mérkőzésekre.”

A dánokkal vívott csata előtt még arról is beszélt a mester, hogy hasznosak voltak a múlt héten a németek ellen játszott tesztmérkőzések, mert ők hasonló stílust képviselnek, mint Ulrik Wilbek tanítványai.

Arra készült a magyar csapat, hogy a gyors, remek állóképességű Dánia főleg szélsői lerohanásaiból igyekszik gólokat szerezni, valamint a felállt védőfallal szemben az átlövői is életveszélyesek. Igaz, a két balkezes átlövő mindegyike megsérült az Eb-felkészülés hajrájában, a végleges kiválásukról azonban szó sem lehetett. (Ez ismerős képlet volt több Eb-résztvevőnél, hiszen sok együttes – a magyar is – sérült, pontosabban félig gyógyult játékosokat is nevezett a viadalra.)
Fazekas Nándor meghúzódott bokáját és Lendvay Péter kificamodott hüvelykujját gondosan ápolta szerdán és csütörtökön is dr. Erdélyi Gábor csapatorvos és Klembucz Ferenc gyúró, akiknek főszerepük volt abban, hogy mindkét játékos harcra kész állapotba került az Eb-rajtra.

A Nettelstedt kapusa, Fazekas arra panaszkodott, hogy továbbra is érzékeny, sőt olykor fáj is a lába. „A beszakadt bokaszalag már csak ilyen – sóhajtotta a kapus. – Felkészültem, hogy még egy-két hónapig érezni fogom a fájdalmat edzés és mérkőzés közben, de nincs idő a pihenésre. A lézerkezelés, valamint a mágnes- és elektroterápia nagyon jót tesz, csak ezeknek köszönhetem, hogy szerepelhetek a csapatban.”

Lendvay a maga sérüléséről csak annyit mondott, a komplex fizikoterápiás kezelések hatására már sokkal jobb a keze, ezért a dánok elleni csatát is vállalhatta.

Remek hangulatban, jó néhány magyar és rengeteg dán szurkoló előtt kezdte meg Európa-bajnoki szereplését a két csapat. Buday Dániel kiharcolt, majd értékesített egy büntetőt, s mert Fazekas Nándor kivédte az északiak hetesét, 3–1-re vezetettek Skaliczki László tanítványai. Mindkét együttes a hatos falas védekezést választotta, igaz, a mieink létszáma az első negyedórában kétszer is csökkent átmenetileg, az ukrán bírók ugyanis két percre kiküldték Józsa Mátét, illetve Nagy Lászlót. Pedig a Barcelona átlövője ellen követték el a legdurvább szabálytalanságokat, ám a játékvezetők egyelőre nem akarták fegyelmezni az északiakat. Így folytatódhatott Nagy mezének ráncigálása, de ennél nagyobb gondot okozott, hogy a magyar lövők rendre alulra céloztak, és ezeket a kísérleteket a remek napot kifogó kapus, Kasper Hvidt rendre hárította. Így nem csoda, hogy fordítottak a dánok, bár ezt az első szökési kísérletet Nagy László és Iváncsik Tamás találatával még sikerült visszaverni. 7–7 után azonban már egyértelműen Ulrik Wilbek csapatáé volt a félidő. Ezt a szakaszt 5–1-re nyerték meg a dánok, ám legjobban annak örülhettek, hogy az Iváncsik Tamást durván és szándékosan letaglózó Hvidt kapus megúszta kétperces kiállítással, pedig tette piros lapot ért.

Szavazás

Melyik csapat nyeri az Eb-t?

Írja be az itt látható számot!
A fordulás után hamar tovább nőtt a különbség, még emberelőnyben sem sikerült közelebb férkőzni az ellenfélhez. Skaliczki László ekkor egyszerre szerepeltette két balkezes átlövőjét, Nagy László irányított, Laluska Balázs a saját posztján játszott, míg a balszélen Törő Szabolcs, a jobbszélen (az ápolásra szuruló Iváncsik Tamás helyett) Harsányi Gergely szerepelt. Az átalakított magyar csapat tartotta a lépést Dániával, ám a különbség sokáig nem csökkent, pedig az idő vészesen fogyott. Sokat javult a mieink támadójátéka, de szellősebb lett a védekezés, így mindkét oldalon potyogtak a gólok. Nálunk Gál Gyulának voltak jó percei, és Buday Dániel is gyakran betalált. Hét perccel a vége előtt Nagy révén egygólosra csökkent a különbség, de egyenlíteni nem sikerült, mint ahogy később sem, amikor Törő Szabolcs egyéni akciója után csökkent minimálisra a dánok előnye. A döntő pillanatokban mindig jó helyen volt Hvidt kapus – pedig ekkor már régen a lelátón kellett volna ülnie – , főként neki köszönheti Dánia, hogy két ponttal rajtolt az Eb-n.

Mestermérleg
Az első félidőben egyik csapatnak sem ment a játék, a magyarok és az én tanítványaim is rengeteget hibáztak. A kapusok mindkét oldalon nagyon jó napot fogtak ki, Hvidt világszínvonalon védett. A második félidő végére kissé elfáradtunk, a magyarok ugyanakkor feljavultak, a végjáték mégis nekünk sikerült jobban.
Ulrik Wilbek, a dán válogatott szövetségi kapitánya

Az első félidőben a dánok kiváló kapusteljesítménye megfogott bennünket. A kritikus helyzetekben sajnos nem tudtuk hozzátenni játékunkhoz a sikerhez szükséges pluszt, ezért nem nyertünk. Pénteken a szerbek ellen mindenképpen győznünk kell!
Skaliczki László, a magyarok válogatott szövetségi kapitánya ---- Az elején fegyelmezetten védekezett és ötletesen fejezte be akcióit a magyar válogatott. Mindkét csapat hosszú lefolyású, pozícióváltásos támadásépítést erôltetett, igyekeztek helyzetig járatni a labdát, hogy elkerüljék a hibák utáni lerohanásos akciókat. A dán kapus bravúrjaival az északiak fordítottak, s elônyüket az elsô félidô hajrájáig ôrizni tudták. Ennek oka kiváló védekezésükben és nemzetközi szintû sáncmunkájukban keresendô. A magyar nehéztüzérek lefelé tartó átlövéseit és szélsôziccereit nagy hatásfokkal hárította a védelemmel és a játékkal együtt élô bravúrhalmozó Hvidt, akinek kapuja még emberelônyös szituációinkból is érintetlen maradt. A második félidôben feljavult támadójátékunk, elsôsorban Buday és Gál játszott kiemelkedôen. A kiválóan küzdô magyarok csökkentették a különbséget, ám a dánoknál mindig volt egy ember, akinek a helyén volt a szíve, és pontosan célzott a kritikus pillanatokban.

NS szakértô: Köstner Vilmos szakedzô ---- Szerbia-Montenegróval, az Európa-bajnokság egyik éremesélyes gárdájával találkozik a magyar válogatott pénteken. A szerbek szakmai munkáját 2000 óta a montenegrói Veszelin Vujovics irányítja. A szerbek kitûnôségei közül a Pick-Szeged három légiósát, Ratko Djurkovicsot, Danijel Andjelkovicsot és Milorad Krivokapicsot bátran nevezhetjük a gárda vezéregyéniségének. Talán a legnagyobb kincse a csapatnak mégis Sterbik Árpád, a vajdasági világklasszis kapus, akinek az Eb-felkészülését a klubjában, a Ciudad Realban összeszedett makacs combsérülés akadályozta.

A legtapasztaltabb csillagok közül való Ratko Nikolics, a Pamplona beállósa, aki néhány éve Veszprémben is bizonyította kivételes tudását. Ugyanez elmondható Vladimir Petricsrôl (Almería, spanyol) is. Igazságtalanok lennénk, ha a keret többi fantasztikusan képzett idegenlégiósáról nem mondanánk el, hogy a német, a spanyol, a horvát és a szlovén bajnokságban szereztek kiemelkedô erônlétet és rutint. ---- A-csoport (St. Gallen)
Január 26.

Lengyelország–Ukrajna 33–24
Svájc–Szlovénia 29–25
Január 27. szünnap
Január 28.
Svájc–Lengyelország 16.15
Ukrajna–Szlovénia 18.30
Január 29.
Szlovénia–Lengyelország 14.00
Svájc–Ukrajna 16.15

B-csoport (BÁZel)
Január 26.

Németország–Spanyolország 31–31
Franciaország–Szlovákia 35–21
Január 27. szünnap
Január 28.
Szlovákia–Németország 14.00
Spanyolország– Franciaország 16.15
Január 29.
Németország– Franciaország 15.15
Spanyolország–Szlovákia 17.30

C-csoport (Sursee)
Január 26.

Szerbia-Montenegró–Izland 31–36
Dánia–Magyarország 29–25
Január 27.
Magyarország– Szerbia-Montenegró 18.00
Izland–Dánia 20.15
Január 28. szünnap
Január 29.
Magyarország–Izland 18.00
Dániaí–Szerbia-Montenegró 20.15

D-csoport (Bern)
Január 26.

Horvátország–Portugália 24–21
Oroszország–Norvégia 24–21
Január 27.
Portugália–Oroszország 18.00
Norvégia–Horvátország 20.15
Január 28. szünnap
Január 29.
Horvátország–Oroszország 17.00
Portugália–Norvégia 19.10
Január 30. szünnap
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik