Ötlet és pont nélkül az MU

MONCZ ATTILA, PIETSCH TIBORMONCZ ATTILA, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2006.01.14. 23:20
Címkék
A városi rangadón a Manchester United eltemette tizenegy meccses veretlenségi sorozatát, ezért úgy tűnik, legfeljebb a Tottenhamet legyőző Liverpool jelenthet némi veszélyt az élen száguldó Chelsea-re. Már ha 14 pontos különbségnél bárminemű veszélyről beszélhetünk.
Padlóra kerültek: Wayne Rooney 2006-ban még nem nyert meccset a bajnokságban a II. világháború után hatszázadszor vesztô Uniteddel
Padlóra kerültek: Wayne Rooney 2006-ban még nem nyert meccset a bajnokságban a II. világháború után hatszázadszor vesztô Uniteddel
Reuters
Padlóra kerültek: Wayne Rooney 2006-ban még nem nyert meccset a bajnokságban a II. világháború után hatszázadszor vesztô Uniteddel
Padlóra kerültek: Wayne Rooney 2006-ban még nem nyert meccset a bajnokságban a II. világháború után hatszázadszor vesztô Uniteddel
Padlóra kerültek: Wayne Rooney 2006-ban még nem nyert meccset a bajnokságban a II. világháború után hatszázadszor vesztô Uniteddel
Reuters
Padlóra kerültek: Wayne Rooney 2006-ban még nem nyert meccset a bajnokságban a II. világháború után hatszázadszor vesztô Uniteddel

"Ez a szurkolóink élete. Hétfőn úgy akarnak munkába menni, hogy érezzék, kitartanak a következő derbiig. Nem akarunk nekik csalódást okozni."

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere többek között ezekkel a mondatokkal igyekezett feltüzelni embereit a City elleni városi presztízsmeccs előtt, de szavai, illetve egyéb intézkedései sem hatottak kellően az érintettekre. Láttuk már az idény során ötlettelenül futballozni az MU-t, de a szombati dobogót érő "produkció" volt ebben a nem túl dicsőséges témakörben. Ment, darált a United – szép is lenne, ha ebben a mutatóban el kellene marasztalni angol csapatot… –, de elképzelés híján akciói fabatkát sem értek a City of Manchester Stadiumban.

A pontszerzés talán még így is összejöhetett volna, de a védelem szabadnapot vett ki, a partjelző minimum egyszer rosszul lengetett, Cristiano Ronaldónak meg akkor borult el az agya, amikor az MU talán még megragadhatta volna az utolsó szalmaszálat. Trevor Sinclair fordulásból leadott lövésből szerzett vezetést (előtte az asszisztens elnézte, hogy a labdáért ugró Darius Vassell lesen volt, majd Mickael Silvestre nézte el a tőle elmozgó Sinclairt), Vassell – lesgyanús helyzetből indulva – lecsorgó labdából küldte be a másodikat (három álmélkodó MU-bekk között), és már a szünetre megnyugtató előnnyel vonulhatott le a City.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Premier League-t?

A másodikban érthető okból ki lehetett volna tenni a "Megtelt!" táblát a City térfelére, gyakran csak Edwin van der Sar kapus árválkodott a United oldalán, a sorsdöntő mozzanat még a vendégrészen zajlott le. A 66. percben a néhány pillanattal korábban szabálytalanul – és Steve Bennett játékvezető által megtorlatlanul – szerelt Cristiano Ronaldo törlesztésként páros nyújtott lábbal csúszott be Andy Cole-nak. Bár a portugál lábat nem talált, a bíró már a szándékot is piros lappal büntette. Jóllehet a folytatásban Ruud van Nistelrooy még szépített, a finisben, négy a kettő elleni támadás (a védők voltak kevesebben…) végén, Robbie Fowler érdemben is lezárta az ütközetet, ráadásul ez a gól volt a City történetének négyszázadik találata a Premiershipben.

"Az előző tizenkét pontból csak egyet szereztünk meg, ezért még elégedettebb vagyok a mutatott játékunkkal, illetve a győzelemmel. Csak a mi futballistáink játszottak úgy, ahogyan egy derbi megköveteli" – kommentált Stuart Pierce, a City menedzsere.

Rafa Benítez, a Liverpool mestere is örülhet az MU vereségének, hiszen csapata a vesztett pontok tekintetében már négy ponttal áll jobban a nagy riválisnál. És mégis, a spanyol trénernél ez a hír talán csak a harmadik legjobb volt szombaton. Az első helyre talán az kívánkozik, hogy megtudta, a tavalyi BL-menetelésért a királynő Brit Birodalmi Érdemrendet (OBE) adományoz neki júniusban (a két liverpooli "őskövület", Steven Gerrard és Jamie Carragher pedig a Brit Birodalom Tagja – BME – elismerést veheti át), ráadásul a csapat is megajándékozta őt a szintén a dobogóra hajtó Tottenham legyőzésével.

Hatalmas mezőnybeli tusakodást és néhány helyzetet hozott az első félidő, a második felvonás pedig elrontott Spurs-ziccerrel (Robbie Keane öt méterről passzolt mellé), majd csodás liverpooli góllal folytatódott. Steve Finnan jobbról érkező beadását a hosszú oldalról Harry Kewell vágta kapásból, elemi erővel Steve Robinson kapujába. ---- Távirati stílusban a többi mérkőzésről
  • Thierry Henry az előző idényben kétszer, most háromszor köszönt be a Middlesbroughnak a Highburyben, ráadásul a társak is besegítettek, így 7–0-s K. O. lett a vége. A 150 bajnoki gólos mérföldkő mellett elhaladó francia április másodikát követően triplázott újra.
  • Az új csapatában debütáló Antti Nieminek és a csereként beszálló Steed Malbranque-nak köszönhetően hétmeccsesre nyújtotta hazai veretlenségi sorozatát a Fulham: a finn kapus hibátlanul védett, a francia csatár pedig győztes gólt szerzett a Newcastle ellen.
  • Hiába a négy új igazolás, a Portsmouthnál régi a nóta: a gárda az Everton ellen elszenvedte idénybeli 13. vereségét.
  • Jóllehet az Aston Villa otthonában a félidőben még 1–0-s vesztésre állt a West Ham United, mégis megszakította ötmérkőzéses nyeretlenségi sorozatát.
Premier League, 22. forduló
Man. City–Man. United 3–1 (Sinclair 32., Vassell 39., Fowler 93., ill. Van Nistelrooy 76.)
Liverpool–Tottenham 1–0 (Kewell 59.)
Arsenal–Middlesbrough 7–0 (Henry 20., 29., 68., Senderos 23., Pires 45., Gilberto Silva 59., A. Hleb 84.)
Fulham–Newcastle 1–0 (Malbranque 75.)
Portsmouth–Everton 0–1 (Osman 31.)
Aston Villa–West Ham 1–2 (Hendrie 27., ill. Zamora 51., Harewood 60. – 11-esből)
Blackburn–Bolton 0–0
Charlton–Birmingham 2–0 (B. Hughes 29., Bent 90.)

A Sunderland–Chelsea és a Wigan–West Bromwich mérkőzést vasárnap játsszák. ---- Túlzás volna azt állítani, hogy a mai, Wigan ellen találkozóra vígan készülnek a West Bromwich játékosai. Mi több, a keret tagjai közül nem mindenki készülhet a hatodik helyezett elleni fellépésre: az már korábban eldőlt, hogy Neil Clement, Thomas Gaardsoe, Diomansy Kamara és Nwankwo Kanu nem bevethető, az viszont szombaton derült ki, hogy Gera Zoltán megint kihagyni kénytelen a WBA soros bajnokiját. A legutóbb novemberben megműtött futballista a múlt szombati, Reading elleni FA-kupa-mérkőzésen ugyan beszállt a 72. percben (sőt büntetőt értékesített az 1–1-re végződő meccsen), ám hiába mozgott biztatóan, lábsérülése miatt le kell mondania a vasárnap délutáni játékról.

"Hogy nem számíthatok Zoltánra, az már nem csupán őt bosszantja, hanem engem is – kesergett Bryan Robson, a 17. helyen szerénykedő West Brom menedzsere. – Operációja óta még mindig nem jött teljesen rendbe, holott orvosi stábunk mindent elkövet, hogy a sérülése végre a múlté legyen, de erre, úgy tűnik, továbbra is várnunk kell. Sajnálom nagyon, hogy még most is küszködik, ugyanakkor remélem, hamarosan egészséges lesz."

A birminghami együttes internetes oldalán Magic Magyarként emlegetett Gera Zoltánt nem szólaltathattuk meg ez ügyben, mivel a Wigan elleni összecsapás előtt a szakemberen kívül más nem nyilatkozhatott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik