Az angol jelölt

V. GY., S. G.V. GY., S. G.
Vágólapra másolva!
2005.12.27. 23:53
Címkék
John Gregory neve egyelőre nem túl ismert Magyarországon, azonban vannak, akik őt tartják Lothar Matthäus utódjának, az új szövetségi kapitánynak.
John Gregory mostanában nem a kispad elôtt állva magyaráz, hanem a kommentátorok fülkéjében
John Gregory mostanában nem a kispad elôtt állva magyaráz, hanem a kommentátorok fülkéjében
ACTION IMAGES
John Gregory mostanában nem a kispad elôtt állva magyaráz, hanem a kommentátorok fülkéjében
John Gregory mostanában nem a kispad elôtt állva magyaráz, hanem a kommentátorok fülkéjében
John Gregory mostanában nem a kispad elôtt állva magyaráz, hanem a kommentátorok fülkéjében
ACTION IMAGES
John Gregory mostanában nem a kispad elôtt állva magyaráz, hanem a kommentátorok fülkéjében

John Gregory Angliában népszerű, amerre jár, megsüvegelik az emberek, s nem véletlenül, hiszen hatszor szerepelt az angol válogatottban.
John Gregory 22 évvel ezelőtt, 1983. október 12-én járt először Budapesten. Akkor az angol labdarúgó-válogatott tagjaként 3–0-s győzelem részese lehetett a Népstadionban Eb-selejtező mérkőzésen. 22 év után, 2005. október 12-én újra a futball, a Magyarország–Horvátország vb-selejtező csábította a magyar fővárosba az egyébiránt legmagasabb edzői végzettségű szakembert. John Gregory dolgozott a Leeds Unitednél és az Aston Villánál, mostanság a világhírű Sky Sport televíziós társaság szakkommentátora, a napokban Izraelbe hívták szövetségi kapitánynak, ám egyelőre vár, s köny-nyen megtörténhet, hogy a neve felmerül Lothar Matthäus leheteséges utódaként is (akárcsak a B92 nevű belgrádi hírügynökség által emlegetett szerb-montenegrói Vladimir Petrovicsé, bár az ő érkezését, illetőleg a szerb forrás által emlegetett tárgyalásokat az általunk kedden megkérdezett elnökségi tagok kizártnak tartották…). Az angol edző talán nem véletlenül járt októberben hazánkban, s talán az sem a véletlen műve, hogy labdarúgásunk irányítói közül kettővel is találkozott a minap.

John Gregory elmondta, mint minden labdarúgást szerető angol, ő is a magyar futball bűvöletében élt gyermekkorában, a londoni 6:3 apropóján kívülről fújja az Aranycsapat összeállítását, noha tisztában van azzal is, hogy a magyar futball dicsősége már régen a múlté:
"Tulajdonképpen Gera Zoltánnak köszönhetik a magyarok, hogy újra visszakerültek Európa futballtérképére – mondta John Gregory. – A magyar válogatott támadója rendkívüli népszerűségnek örvend Angliában, természetesen leginkább a West Bromwich szurkolói imádják, nem véletlenül, hiszen tőle várják, hogy az élvonalban tartsa az együttest."

A Sky Sport szakkommentátora kérdésünkre elmondta, magyar barátainak köszönheti, hogy karácsony előtt találkozott az elnökségi tagokkal, s vacsora közben természetesen szóba került labdarúgásunk dicső múltja, valamint jelenlegi sanyarú helyzete is. John Gregory megerősítette, valóban hívták Izraelbe, ám egyelőre nemet mondott az invitálásra. Arra a kérdésre, hogy vállalna-e munkát a magyar futballban, csak annyit mondott: nem zárkózna el a tárgyalások elől.

Kapitány csak februárban?!


Megy a találgatás arról, marad-e magyar kapitány Lothar Matthäus, vagy új szakvezetőt keresnek a csonka futballvezérkar tagjai, és eközben a német világsztár valahol Tirolban egy gyönyörűséges síparadicsomban pihen. A kapitány szerződése december 31-én jár le, de információink szerint még a január 5-én esedékes MLSZ elnökségi ülésen sem dől el, hogy maradhat-e az egykori aranylabdás avagy sem a nemzeti csapat élén.

Az elnökségi tagok közül Kutasi Róbertet értük el, aki a profi küldöttek közül egyedüliként maradt az MLSZ-vezetőség tagja, és aki – ha már szót kapott – pontosítással kezdte: "Továbbra is hiszek benne, hogy Kisteleki István meg Bozóky Imre képes lesz együtt dolgozni a magyar futballért. Szeretném leszögezni: nem azért szavaztam másként, mint a profi küldöttek, mert én leszek majd a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs igazgatója. Nem vettek meg ezzel a poszttal, úgyhogy ezt a vádat visszautasítom. Sem az egyik, sem a másik oldal számára nem kampányolok a továbbiakban."

Kutasi Róbert még elmondta, ahhoz sem adja a nevét, hogy most erőfitogtatás gyanánt döntés szülessen kapitányügyben. A csonka elnökség ugyanis Bozóky Imre vezetésével nyugodtan meghosszabbíthatná Lothar Matthäus szerződését, ám a jelenlegi helyzetben ez aligha lenne etikus.
Előfordulhat tehát, hogy január 25-ei Eb-selejtező csoportok sorsolásán Magyarországot nem képviseli hivatalban lévő kapitány, és még az sem elképzelhetetlen, hogy csak februárban dől el Lothar Matthäus sorsa – addig megy a találgatás…

Emlékezések

Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is megrázta a sportszerető közvéleményt Baróti Lajos, az egyik legsikeresebb magyar futballedző december 23-i halála. A külföldi lapok és internetes honlapok nagy terjedelemben emlékeztek meg a 92. életévében elhunyt kiváló szakemberről, aki megszakítás nélkül a leghosszabb ideig, kilenc évig irányította a nemzeti együttest. Baróti Lajosról hosszú írásban emlékezik meg többek között a CNN honlapja, a USA Today, számos internetes oldal és a portugál sportnapilap, az A Bola is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik