Taksonyi az első búcsúzó

GOMBKÖTÔ ROLAND jelenti DuisburgbólGOMBKÖTÔ ROLAND jelenti Duisburgból
Vágólapra másolva!
2005.07.15. 22:50
Címkék
Három sportágban öt magyar sportoló mutatkozott be a 7. világjátékok nyitó napján. Az ejtőernyős Asztalos István csak egy ugrást mutathatott be - az erős szél miatt halasztottak a rendezők -, három íjászunk közül Berényi József áll a legközelebb a döntőbe jutáshoz, míg a testépítőknél Taksonyi Erika sajnos nem jutott a fináléba.
Az NSO ajánlja:

Cikkgyűjteményünk a felkészülésről:
Világjátékok 2005

Minden információt megtalál a
www.vilagjatekok.hu oldalon!

A Világjátékok hivatalos angol nyelvű honlapja
Az NSO ajánlja:

Cikkgyűjteményünk a felkészülésről:
Világjátékok 2005

Minden információt megtalál a
www.vilagjatekok.hu oldalon!

A Világjátékok hivatalos angol nyelvű honlapja
A csütörtök esti emlékezetesre sikeredett megnyitóünnepség után Duisburgban pénteken már a versenyzőké volt a főszerep, hét sportágban is megkezdődtek a küzdelmek.

Természetesen a jelenlévők között visszatérő beszédtéma volt a sokszínű ünnepség, amelynek díszvendége volt többek között Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, aki pénteki sajtótájékoztatóján érthetően a NOB szingapúri döntésével foglalkozott, itt dőlt el ugyanis, hogy a baseball és a softball helyére a várólistán szereplő karate, fallabda, görkorcsolya, hetes rögbi és golf közül egyik sem került a nyári játékok programjába. Jacques Rogge megjegyezte, mindez nem jelenti azt, hogy ezeknek a sportágaknak le kell mondaniuk az olimpiáról, de meg kell győzniük a közvéleményt - így a sportvezetőket is -, hogy helyük van a programban.

Tarka világ

Belmagasság
Kelendőek rock and roll táncosaink, Kis Katalin és Horváth Márk pénteken a Nemzetközi Táncszövetség sajtótájékoztatójának vendége volt. A magyar párost egy bemutatóra is felkérték, de ehhez új helyszínt kellett keresni - alacsony belmagasság mellett nem megy az akrobatikus rock and roll…

Súlyos ügy
A hölgyek korát illik tapintatosan kezelni, de ugyanez vonatkozhat a súlyukra is - talán ezért keltett némi visszatetszést, hogy a szervezők sajtókommünikében közölték, hogy melyikük a "legsúlyosabb egyéniség" a világjátékok mezőnyében. Név és nemzetiség nélkül: az illető szumós 184 centis magasságára 203 kilogramm jut…
"A megnyitó során, amikor elmondtam a beszédem, csupa boldog arcot láttam magam körül. Kell-e mondanom, hogy egy ilyen eseménynek akkor van értelme, ha a résztvevők, a sportolók boldogok lesznek tőle. Nagyon sok idő eltelt azóta, hogy az első világjátékokon magam is részt vettem, azóta ez a rendezvény rengeteget fejlődött, biztos vagyok benne, hogy eléri célját, s az itt bemutatkozó, talán kevéssé ismert sportágak is elnyerik majd a nézők szimpátiáját" - vélekedett a NOB-elnök.

Pénteken öt versenyzőnk kezdte meg duisburgi szereplését, közülük az ejtőernyős Asztalos István a legkorábban. A felhők amúgy keresztülhúzták az ugrók számításait, több versenyszámot el is kellett halasztani. A szabadstílusú ugrók vagy a szabadesés résztvevői például a szabályok szerint több mint három kilométeres magasságban ugranak ki a repülőgépből, az esőfelhők ellenben másfél kilométeres magasságban lepték el Duisburg felett az eget. Asztaloséknak nem kellett halasztaniuk, hiszen a célba ugrók "csak" 1000 méterről ugranak. A magyar versenyző elsőre egy centimétert tévedett - maradjunk annyiban, nem volt búskomor emiatt -, míg riválisai közül hárman hibátlanul elérték a célt. A teljes mezőny a nagy szél miatt még az első ugrását sem tudta bemutatni, vagyis az esélyeket korai lenne latolgatni.

A második versenynapon…

…felgyorsulnak az események, összesen 13 sportágban zajlanak a küzdelmek. Ami a magyarokat illeti, az ejtőernyősöknél (Asztalos István), a terepíjászoknál (Bánszki Gábor, Berényi József és Gergely Gábor) folytatódik a magyar indulók megméretése, a testépítőknél (immár magyarok nélkül) a döntőkre kerül sor, de bemutatkoznak táncosaink ( Kis Katalin és Horváth Márk lép parkettre), és az üvegkalitkába szólítják majd fallabdázónkat (Krajcsák Márk) is. Véget érnek a kilencbábos bowling versenyei, a latin táncban bajnokot avatnak, megkezdődnek a görhokimérkőzések, színre lépnek a tájfutók, az erőemelésben több súlycsoportban is érmeket osztanak, de a nézők megtekinthetik a sportakrobatika, a páros trambulin vagy az úgynevezett tumbling legjobbjait is (utóbbi versenyszám a talajtorna elemeire épül, a különféle ugrásokat, kombinációkat egy 25 méter hosszú, másfél méter széles dobogón kell bemutatni). No és ezen a napon mérik össze először tudásukat a kötélhúzók.
Három íjászunk is bemutatkozott, Bánszki Gábor, Gergely Gábor és Berényi József a selejtező első fordulójában teljesítette a 24 feladatot tartalmazó pályát.

Az olimpiai programban szereplő pályaíjászokhoz képest annyiban nehezebb dolga van ennek a csapatnak, hogy a célokat természetes környezetben helyezik el, vagyis a különféle fényekkel, árnyakkal is számolni kell a szél mellett. Ezenkívül a célok egy része jelölt távolságra, másik része pedig jelöletlen távolságra van, vagyis a lövésznek kell megbecsülnie, hogy a tábla 10 és 55 méter között milyen távolságra található.

Pénteken a jelöletlen távokon volt a sor, a becslésben és a kivitelezésben Berényi jeles- kedett a leginkább (mindössze négy hibával a 13. helyen áll), hasonló folytatással kiharcolhatja a döntőbe jutást. Az olimpiai kategóriában Bánszki (jelentő- sebb hátránnyal a 12. helyen áll) esetében is él még a remény, ám a pályafutása során nemzetközi versenyen először szereplő Gergely (27.) már túl sokat hibázott, szombaton legfeljebb javíthat mérlegén.

A testépítésben induló egyetlen magyar versenyzőre, Taksonyi Erikára is komoly erőpróba várt: a korábbi masters-világbajnoknőnek a body bulilding selejtezőjében a vártnál több ellenféllel kellett megküzdenie - a mérlegelésnél ugyanis az 52 kilogrammos súlycsoportban négyen (!) is "átestek" a súlyhatáron, ám a zsűri a kizárás helyett átsorolta őket a felsőbb súlyba. Mindez nem növelte a magyar sportoló esélyeit, az mindenesetre biztató volt, hogy az első számú bíró az első helyen hívta előre. "Már azzal elégedett lettem volna, ha bejut a fináléba - jegyezte meg Kenderes Attila, Taksonyi edzője. - Igaz, előfordult már máskor is, hogy ezt mondtam, aztán a végén Erika a dobogóra is felállhatott, ám most sajnos lecsúszott róla."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik