Amikor kellett, gólt lőttek

Gyenge Balázs, Kormanik ZsoltGyenge Balázs, Kormanik Zsolt
Vágólapra másolva!
2005.06.22. 23:57
Címkék
Már a himnuszok felhangzásakor dörzsölhették a tenyerüket a brazilokért szorítók, Carlos Alberto Parreira, a selecao szövetségi kapitánya ugyanis kitette a kezdőből az eddigiek során leginkább csak a csapat kárára ténykedő - és érthetetlen módon csapatkapitánnyá avanzsált - Roque Júniort, akit Juan helyettesített a védelem tengelyében.
Az ifjú Robinho (balra) ezúttal nem csupán helyzetig jutott, ô lôtte az elsô brazil gólt
Az ifjú Robinho (balra) ezúttal nem csupán helyzetig jutott, ô lôtte az elsô brazil gólt
Az ifjú Robinho (balra) ezúttal nem csupán helyzetig jutott, ô lôtte az elsô brazil gólt
Az ifjú Robinho (balra) ezúttal nem csupán helyzetig jutott, ô lôtte az elsô brazil gólt
Az ifjú Robinho (balra) ezúttal nem csupán helyzetig jutott, ô lôtte az elsô brazil gólt
Az ifjú Robinho (balra) ezúttal nem csupán helyzetig jutott, ô lôtte az elsô brazil gólt

Aztán olybá tűnt, hogy Parreira mellényúlt, mivel a nagyon fogadkozó japánok már a 3. percben bevették a tornán most debütáló Marcos kapuját, mégpedig a védők elalvása miatt. A brazilok szerencséjére a hátvédek mögé befutó, majd a tehetetlen kapus mellett elgurító Kadzsi lesről indult - legalábbis a partjelző szerint, tekintve, hogy a televíziós visszajátszások után is nehéz volt mérlegelni az egyvonalasnak tűnő szituációt.

No de eztán beindították a rakétákat a brazilok! Először Kaká lőhetett ígéretes pozícióból, ám a labda megpattant egy japánon, és a veszély elmúlt, pár perccel később viszont Robinho már nem kegyelmezett. Az ifjú klaszszis az ismét nagy kedvvel játszó Ronaldinhótól kapott ütemre passzt a tizenhatoson belül (a Barca varázslója saját térfeléről indult), majd futtából, ballal védhetetlenül kilőtte a hosszú sarkot. Ismét csak pár perc telt el, amikor a brazilok nagyjából a tizenhatos vonaláról - igaz, kissé jobbról - lőhettek szabadrúgást. Ronaldinho labdája a sorfalról visszavágódott a mezőnybe, Léo azonban egyből lecsapott rá, és csak centikkel tüzelt a kapu fölé, majd újfent egy lélegzetvételnyi idő elmúlásával Kaká döngette meg a bal kapufát, Ronaldinho pedig éppen csak fölélőtte a visszaszerzett kipattanót.

A félelmetes szorításból a 24. percben tudott először kibújni Zico csapata, ekkor egy bal oldalról elvégzett szabadrúgást követően Ogaszavara csúsztatta a lécre a labdát, amely balszerencséjére nem a gólvonal mögé csapódott. A világbajnok nem vette komolyan a figyelmeztetést, aminek az lett a vége, hogy a térfelükön viszonylagos szabadságban mozgó japánok egyike, Nakamura lövésre szánta el magát, és jó 25 méterről hatalmas gólt akasztott Marcos kapujába.

Szavazás

Ki nyeri a Konföderációs - kupát?

A lelkes távol-keletiek szinte nem is élvezhették a pillanatot, a megállíthatatlan Ronaldinho, Robinho páros máris összehozta az újabb brazil gólt: ezúttal a Santos üdvöskéje került ütemelőnybe a szélen, centerezését pedig a vigyorbajnok értékesítette. A szünet előtt még Kaká is jelezte, hogy szeretne csatlakozni a góllövőkhöz, ám két távoli kísérlete, ha centikkel is, de elkerülte a kaput, miként Adriano egyetlen értékelhető megmozdulása is kudarccal járt - távoli próbálkozásánál Kavagucsi karjaiban halt el a labda.

A második félidőt gyakorlatilag ugyanúgy kezdték a japánok, mint az elsőt, azzal a különbséggel, hogy most gyorsabban (mintegy 20 másodperc alatt) teremtettek veszélyt az ellenfél kapujánál, illetve, hogy ezúttal kimaradt a ziccer (Marcos bravúrral védett). Némi meglepetésre a következő helyzet is az ázsiaiak előtt adódott, ezúttal Cicinho mentett a gólvonalról. A védő az 57. percben aztán a másik kapu előtt is villant egyet, azonban Kaká átadása után hiába pöckölte el a labdát az ötös sarkáról, Kavagucsi menteni tudott. A szögletből Juan veszélyeztetett, de ismét Kavagucsi nyerte a párharcot, a mintegy három lépésről leadott lövésnél a labda a japán kapus arcát találta telibe.

Az ellaposodó meccs a végén ismét felpörgött: Oguro a hajrában egyenlített, majd a ráadásban kihagyta azt a helyzetet, amelyből csapata továbbjutást érő gólt szerezhetett volna.

B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
BRAZÍLIA-JAPÁN 2-2 (2-1)
Köln, 41 000 néző
V: Daami (tunéziai). G: Robinho (10.), Ronaldinho (33.), ill. Nakamura (27.), Oguro (88.)
BRAZÍLIA: Marcos - Cicinho, Lúcio, Juan, Leo - Gilberto Silva, Kaká (Renato, 62.), Ronaldinho, Zé Roberto (Edu, 78.) - Adriano (Júlio Baptista, 62.), Robinho
JAPÁN: Kavagucsi - Tanaka, Mijamoto, Alex, Kadzsi - Nakata H., Ogaszavara (Nakata K., 46.), Nakamura, Fukunisi - Tamada (Oguro, 46.), Janagiszava (Szuzuki, 75.)

Az elődöntő (június 25., illetve 26.) párosítása: Németország-Brazília, Mexikó- Argentína. A 3. helyért 29-én Lipcsében játszanak 17.45-től, a döntőt pedig ugyanaznap 20.45-től vívják Frankfurtban. ---- H ---- L
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik