Pierluigi Collina utolsó bajnokiját vezeti vasárnap

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2005.05.27. 19:04
Címkék
Fontos és nevezetes meccs lesz vasárnap a Fiorentina-Brescia bajnoki találkozó az olasz labdarúgó-bajnokság zárófordulójában. Nem csak azért, mert még mind a két csapat feje felett ott lebeg Damoklész kardja, már ami a kiesés kérdését illeti, hanem a játékvezető személye miatt is.
A mérkőzést ugyanis az a Pierluigi Collina vezeti, aki már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy a 2004/2005-ös szezon végeztével szögre akasztja a sípot, befejezi pályafutását, és átveszi az Olasz Játékvezetői Bizottság irányítását a korábbi FIFA-bírótól, Paolo Bergamótól.

A 45 éves játékvezető alig túl a harmincon, 1991. december 15-én egy Verona-Ascoli kiesési rangadón mutatkozott be az élvonalban, és bár a két csapat a szezon végeztével búcsút intett a Serie A-nak, ez az összecsapás egy fantasztikus játékvezetői karrier kezdetét jelentette.

A bolognai születésű, ám Viareggóban élő sípmester csillaga innentől meredeken emelkedett felfelé, és 1995-ben már megkapta a lehetőséget, hogy nemzetközi találkozókat is vezessen, FIFA-bíró lett. A következő évben meghívást kapott az atlantai olimpiára, ahol a Nigéria-Argentína döntőt is ő vezette.

Pierluigi Pairetto, az 1996-os Eb-döntő játékvezetője a következő évben visszavonult, így 1997-től már Collina számított Olaszország elsőszámú dirigensének. Természetesen ő utazhatott a franciaországi világbajnokságra is, ahol nem kapott kiemelt mérkőzést, ám a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon három találkozón is ő dirigálhatott.

A két világtorna közé befért egy nemzetközi kupadöntő is, az UEFA ugyanis Collinára bízta az 1999-es BL-döntő levezetését, ahol a Manchester United és a Bayern München mérte össze az erejét. Emlékezetes találkozó volt, hiszen a bajorok Basler góljával szinte végig vezettek, ám a találkozó legvégén Sheringham és Solskjaer góljával váratlanul fordított a MU.

A tar játékvezető 2002-ben karrierje legfontosabb feladatát kapta: a FIFA őt jelölte ki a világbajnokság döntőjének, a Brazília-Németország meccs levezetésére. Collina remekül oldotta meg feladatát, nem hiába választották már hosszú évek óta a világ legjobb játékvezetőjének - négy Puhl Sándor-elsőség után 1998 és 2003 között nem lehetett letaszítani a trónról, ez csak tavaly sikerült doktor Markus Merknek.

Collina búcsútornája a 2004-es Európa-bajnokság volt (ami előtt egy Valencia-Marseille UEFA-kupa-döntőt is levezényelt), és ott többek között a nyitómérkőzésen és az egyik elődöntőn működhetett közre. És bár korábban többen szót emeltek azért, hogy Collina korkedvezménnyel ott lehessen a 2006-os vb-n, ezt Sepp Blatter, a FIFA elnöke elutasította. Az angolok pedig meg szerették volna hosszabbítani az olasz játékvezető pályafutását, hiszen náluk 48 év a korhatár, így még három évig működhetne, de ez is sikertelen kísérlet volt.

Collina tehát utolsó, 240. bajnoki mérkőzésére készülődik, valamint június elején vár rá az utolsó válogatott találkozója, a Portugália-Szlovákia vb-selejtező is. Ha az olasz bajnokságban pontegyenlőség van a kiesést eldöntő helyeken, valamint a nemzetközi kupaindulásra jogosító pozíciókban, akkor ott playoff-ra (döntő mérkőzésre) kerül sor, Collina még ott is közreműködhet, valamint ő az egyik lehetséges jelölt az Olasz Kupa döntőjének levezetésére is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik