Négy csapat három magyarral két helyért

MONCZ ATTILA, PIETSCH TIBORMONCZ ATTILA, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2005.05.06. 22:00
Címkék
A legfontosabb kérdés, a bajnoki cím sorsa már a múlt szombaton eldőlt a Bundesligában, a Bayern München behozhatatlan előnyre tett szert, ugyanakkor a második-harmadik helyért még hatalmas harcot vívhat legalább négy csapat a hátralévő három fordulóban. Ráadásul a négyből három gárda magyar játékost is foglalkoztat, a VfB Stuttgart Szabics Imrével, a Hertha BSC Dárdai Pállal, a Werder Bremen pedig Lisztes Krisztiánnal próbál odaérni az európai csúcsfutballt érő helyek egyikére. Mert itt az érem színénél talán fontosabb, hogy a dobogós helyezés egyúttal belépőt jelent a Bajnokok Ligájába.
Dárdai szerint csapatáé a legjobb sorsolás a BL-ért vetélkedôk közül
Dárdai szerint csapatáé a legjobb sorsolás a BL-ért vetélkedôk közül
Dárdai szerint csapatáé a legjobb sorsolás a BL-ért vetélkedôk közül
Dárdai szerint csapatáé a legjobb sorsolás a BL-ért vetélkedôk közül
Dárdai szerint csapatáé a legjobb sorsolás a BL-ért vetélkedôk közül
Dárdai szerint csapatáé a legjobb sorsolás a BL-ért vetélkedôk közül
Akár úgy is fogalmazhatnánk, 5.5 millió svájci frank a harc tétje, hiszen amelyik gárda felkerül a BL 32-es főtáblájára, minimum ezzel az összeggel lesz gazdagabb. 2.5-et kap csak azért, ha bejut a csoportkörbe, míg egy mérkőzésért 500 ezer jár, eredménytől függetlenül. Márpedig a második helyezett biztosan megkapja ezt a summát, és a harmadiknak is jó esélye van rá, hiszen kiemeltként csak egy kört kell sikeresen vennie a selejtezőben. Utána pedig jöhet a szüret…

Egyelőre a Schalke van a legközelebb a pénzeszsákhoz, hiszen a gelsenkircheniek a Stuttgart előtt két, a Werder, Hertha duó előtt pedig négy ponttal vezetnek, ugyanakkor messze ők vannak a legpocsékabb formában ebből a kvartettből. Ha csak a legutóbbi hat forduló alapján számolnánk tabellát, a milliókért megerősített "királykékek" kiesnének a Bundesligából, ezen időszak alatt szerzett négy pontjuknál mindössze ketten gyűjtöttek kevesebbet. A Hertha viszont nyugodtan dicsekedhet a 12 pontjával (illetve az ezzel járó harmadik hellyel), míg a VfB (10 pont) és a Werder (9) nagyjából egyformán, erősen közepesen teljesített.

A hátralévő program alapján - legalábbis papíron - egyik gárda sincs túl nagy előnyben, hiszen mindegyikre két olyan csapat vár, amelyiknek különböző okok miatt már "édesmindegy" az eredmény, egynek viszont akár élethalálharcot is jelenthet a találkozó. Így minden bizonnyal a Schalkénak és a Werder Bremennek az UEFA-kupára hajtó Borussia Dortmund elleni lesz a kulcsmérkőzése, míg a VfB Stuttgartnak, valamint a Herthának a kiesés elől menekülő alakulat (VfL Bochum, illetve Mönchengladbach) ellen kell talán a leginkább szenvednie. Még az is előfordulhat, hogy olyan nüanszon dőlnek majd el a helyezések, hogy a finisben a Schalke és a Werder csak egyszer-egyszer, másik két riválisuk viszont kétszer játszhat saját közönsége előtt.

Az idény előtt jósolt helyezéshez képest egyébként a Werder (kulcsemberei, például Aílton és Krsztajics távozása dacára) nagyjából ott tart, ahova várták a szakemberek, hárman viszont erőn felül teljesítenének, ha odaérnének a BL-be. Az alaposan megerősített Schalkét (többek között Bordon, Krsztajics, Lincoln és Aílton is 2004 nyarán érkezett) például legfeljebb az UEFA-kupába várták a Kicker szakírói, a Stuttgartról lehetetlen volt megmondani, hogy korábbi sikeredzője nélkül (Felix Magath ugyebár a Bayernhez igazolt), ráadásul kettős terhelés alatt mire lesz képes, a Hertha BSC pedig amolyan "sötét ló" volt.

Ehhez képest most ez a négy csapat teheti a legtöbbet azért, hogy ne fulladjon unalomba a még előttünk álló három forduló.

A pénz pedig mindegyik egyletnek jól jönne, hiszen mindegyik ahhoz a döntő többséghez tartozik, amelyik adóssággal küszködik. Nekik legalább esélyük lehet a mínuszok csökkentésére, illetve a Bayern München és a Freiburg pénzügyi mérlegében szereplő számok megközelítésére. ---- Dárdai Pál, a Hertha légiósa a következőképp vélekedett csapata esélyeiről: "Ha most, három fordulóval a vége előtt valaki garantálja nekem, hogy harmadikként zárunk, azt boldogan aláírom. A helyzetünk nem rossz, sőt: úgy vélem, a bronzérmes pozícióra pályázó Stuttgart, Bremen, Hertha hármasból nekünk van a legjobb sorsolásunk. A Wolfsburgot otthon fogadjuk, azt követően a Mönchengladbach vendégei leszünk, majd a Hannoverrel játszunk Berlinben. A hazai mérkőzéseinken nem hibázhatunk, a ’gladbachi fellépés előtt pedig az ad okot a bizakodásra, hogy talán a Hertha rendelkezik a legjobb idegenbeli mérleggel. Én mindenesetre úgy számolok, hogy a három meccsen kilenc pontot gyűjtünk, s ez elég lehet a BL-selejtezőt érő helyezés eléréséhez. Elég, hiszen közben abban bízom, hogy a VfB, illetve a Werder is megbotlik egyszer, Szabics Imiék esetleg a már bajnok Bayern ellen, Lisztes Krisztiánék pedig mindjárt ma, a Dortmund pályáján. Arra viszont kevés esélyt látok, hogy a Schalkét beérjük, a gelsenkircheniek ugyanis négy ponttal mennek előttünk. Persze, a futballban semmi sem kizárt, de ami a második helyet illeti, a sorsunk nem a mi kezünkben van. Szóval, legyünk csak harmadikok, ebben a mezőnyben az is nagyon szép eredmény." ---- A négyből három klubban az is közös, hogy magyar légiósai ezúttal nem játszottak olyan meghatározó szerepet, mint korábban. A tavaly sérüléséig a legtöbbet foglalkoztatott Werder-játékosként nyilvántartott Lisztes Krisztián (2 mérkőzés, rendre csereként) esetében ez a keresztszalag-szakadásával magyarázható, Szabics Imre és Dárdai Pál viszont nem tudta állandósítani a helyét a kezdőcsapatban. Szabics 21 mérkőzésen kapott lehetőséget Sammer edzőtől, de csak egy meccset játszott végig, tízszer-tízszer le-, illetve becserélték, a Kickernél jelenleg kerek 4-es az osztályzatai átlaga (a szaklap 1-től 6-ig osztályoz, az 1-es a legjobb). Dárdai 17 találkozót kapott Falko Götz mestertől, hatot végigjátszott, tízszer be-, egyszer pedig lecserélték, teljesítménye 3.9-es átlagot ér a Kickernél.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik