Gatlin volt a gyorsak leggyorsabbja

MOLNÁR VIKTORMOLNÁR VIKTOR
Vágólapra másolva!
2004.08.23. 00:30
Címkék
Fantasztikusan kiélezett döntőt hozott a férfi 100 méteres síkfutás döntője, hiszen öten, szinte egyszerre haladtak át a célvonalon. A fiatal amerikai Gatlin azonban mindenkinél gyorsabb volt&
Gatlin egy századdal előzte meg Obikwelut (Fotó: Reuters)
Gatlin egy századdal előzte meg Obikwelut (Fotó: Reuters)
Gatlin egy századdal előzte meg Obikwelut (Fotó: Reuters)
Gatlin egy századdal előzte meg Obikwelut (Fotó: Reuters)
Gatlin egy századdal előzte meg Obikwelut (Fotó: Reuters)
Gatlin egy századdal előzte meg Obikwelut (Fotó: Reuters)
Minden olimpia atlétikai versenyeinek legnépszerűbb, klasszikus száma a férfiak 100 méteres síkfutása. Nem véletlen, hiszen ez dönt arról, hogy ki a leggyorsabb ember a Földön, márpedig ez elég illusztris cím ahhoz, hogy komoly verseny alakuljon ki. Ennek megfelelően sokesélyes volt az idei 100-as olimpiai döntő is, hiszen a rajtnál felsorakozott a tavalyi párizsi világbajnokság St. Kitts és Nevis-i győztese Kim Collins, a budapesti fedett pályás vb győztese Justin Gatlin, az olimpiai bajnoki címvédő amerikai Maurice Greene, a korábbi junior világbajnok nigériaiból portugál állampolgárrá avanzsált Francis Obikwelu, és talán a legesélyesebbnek tartott Asafa Powell, aki az elődöntőben meggyőző könnyedséggel futott 9.95-öt. Ember legyen a talpán, aki megjósolja, hogy ki lesz a gyorsak leggyorsabbika.

A döntő aztán pontosan visszaigazolta az előzetes várakozásokat, hiszen parádés 10 másodpercet produkált a világ 8 leggyorsabb vágtázója. Csak a ghánai Zakari nem tudta tartani a lépést a többiekkel, így 7-en versenyeztek az aranyért. A rajtnál Collins jött el a legjobban, de az amerikaiak és Obikwelu hamar felzárkózott, és a legjobb öt szinte egyszerre zuhant be a villámgyors futam végén a célba. Szabad szemmel nagyon nehezen volt követhető a sorrend, de talán Gatlin volt egy leheletnyivel előrébb. A győztes idő (9.85) egy századdal elmaradt az olimpiai csúcstól - 9.84 másodperc, amit Donovan Bailey futott Atlantában, és 7 századdal Tim Montgomery világcsúcsától, amit 2002-ben Párizsban állított fel. A győzelmet valóban Justin Gatlin szerezte meg, de az első 4 helyezett között 4 század döntött. Az amerikaiak nagy fájdalmára Gatlin mögött a portugál Obikwelu ért célba a második helyen, míg Maurice Greene ezúttal bronzzal gazdagodott. A döntő egyik vesztese az amerikai Crawford volt, aki nagyszerűen futott, 9.89-es eredményével szinte bármilyen versenyen dobogós lett volna, de nem az olimpián. Számára azonban elégtételt jelentett, hogy csapattársa és barátja lett az olimpiai bajnok, és a futam után együtt ünnepelhettek percekig. A másik vesztes a világbajnoki címvédő Collins volt, aki remekül rajtolt, de nem tudta tartani a lépést, és kereken 10 másodperces eredménnyel csak hatodik lett.

A még csak 22 éves, 182 centiméter magas, 83 kilós Justin Gatlin ezzel elfoglalta a férfi futószámok királyának trónját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik