Úszás: a sikeres pécsi elődök nyomdokaiba lépne Hartmann Máté

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 09:10
null
Az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás és a váltóban vb-ötödik, a párizsi olimpiára készülő Jászó Ádám nyomdokaiban járva jelenleg a 18 éves Hartmann Máté a pécsi úszósport legnagyobb utánpótláskorú reménysége. A nyílt vízen két évvel ezelőtt ifjúsági vb-bronzérmes ígéret edzője, Túrós Máté elmondta, idén tanítványa ismét nagyot alkotna a korosztályos világversenyeken.

Az elmúlt évtizedben a pécsiek rendre büszkélkedhettek jobbnál jobb úszó kiválóságokkal. A 2016-os, riói olimpián az egész ország ismerhette Kenderesi Tamás nevét, aki bronzérmes lett 200 pillangón, majd öt évre rá Tokióban negyedik lett az ötkarikás játékokon ugyanebben a számban. Ám az Eb-ezüstérmes Kenderesit a 2022-es budapesti vb óta nem láthattuk versenyezni, ugyanis időközben doppingeljárás alá vonták.

A PSN Zrt. szakosztálya ugyanakkor így sincs híján a sikeres versenyzőknek: a mecsekaljaiak jelenlegi legismertebb úszója a dohai vb-n váltóban ötödik, 100 háton olimpiai A-szintes Jászó Ádám, illetve a paralimpiai bajnok Konkoly Zsófia, valamint a 18 éves, nyílt vízen ifjúsági vb-harmadik Hartmann Máté, aki idén nyílt vízen még utánpótláskorúnak számít, míg medencében már elsőéves a felnőttek között. 

Természetesen ez több összetevős kérdés, hiszen a fizikai adottságok mellett a szorgalom és az alázat legalább ennyire fontos tényező a sikerek felé. De nem panaszkodhatunk, Pécsen rendre akadtak kiemelkedő úszóreménységek, bízunk benne, hogy ez a jövőben is így lesz" – mondta Túrós Máté, a PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola szakosztályvezetője az Utánpótlássportnak.

Hartmann az idén márciusban rendezett medencés hosszútávúszó ob-n győzni tudott a 18-19 éves között 1500 méteren. Ezután a felnőtt ob-n viszont elmaradt a legjobb formájától, de edzője szerint nincs ok az aggodalomra: Máté példás munkamorállal dolgozik, hogy a nyári legfontosabb versenyeken alkosson nagyot.

„Máté a közelmúltban kisebbfajta hullámvölgyben találta magát, de azt hiszem, most már kilábalóban van belőle, legalábbis a formája erre utal.

Emellett azt is érdemes tudni, hogy ő még mindig utánpótláskorú nyílt vízen, de most már ott is egy kategóriát feljebb lépett, az U17-ből az U19-esek közé, ezáltal  hét és fél helyett tíz kilométeres távot kell teljesítenie, ami másfajta kihívás lesz. Fel kell készülni rá, gyakorolni kell a versenyeken.

Nemzetközi szinten még több tapasztalatra van szüksége, de mindent egybevéve, jó úton halad, szép jövő áll előtte, ha így folytatja."

Hartmann Máté Forrás: PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola

Majd Túrós arra is kitért, hogy a szakosztály utánpótlásbázisa összességében is stabil lábakon áll.

„A legkisebbektől, az öt-hat évesektől egészen a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát nálunk. Két helyszínen zajlik a munka Pécsen, a Hullámfürdőn és a Petrov Anatolij Uszodában. Az edzőkollégák az úszás alapjainak megtanítása mellett a kezdőcsoportokban igyekeznek folyamatosan kiszemelni és kiválasztani a reményteli gyerekeket, majd benntartani őket a sportágban, és egyengetni a pályájukat a tömegsport vagy éppen a versenyzés felé, nyilván az adott fiatal képességeitől függően. Majd ahogyan a tudásszintjük szerint a fiatalok haladnak felfelé a ranglétrán, a legügyesebbek hozzánk kerülnek a nagyok versenyzői csoportjába.

Ami egyfelől nagy szó, viszont az uszodákban lévő korlátozott vízfelület miatt néha nehéz feladat a mindennapokat menedzselni. Sokszor nem is a gyerekek bevonzása a legnehezebb feladat, hanem hogy utána ők hosszú távon is megragadjanak az úszás mellett." 

(Kiemelt képen: Hartmann Máté és edzője, Túrós Máté Forrás: PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik