A Bundesliga jó hatása

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.12.20. 20:24
Címkék
Egy pillanatra sem lehetett kérdéses, hogy 2003 legjobb magyar asztaliteniszezője Tóth Krisztina volt. A német Bundesligában, a TV Busenbach színeiben légióskodó játékos idén bronzérmes lett az Európa Top 12-n, vegyes párosban arany-, női párosban ezüst-, csapatban pedig bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, selejtező nélkül kvalifikálta magát a jövő évi olimpiára, a bombaerős mezőnyű dán nemzetközi bajnokságon a második helyen végzett, s vélhetően mindezeknek köszönhetően a decemberi világranglistán már a 13. helyet foglalja el.
Tóth Krisztina pályafutásának egyik legjobb, de mindenképpen legkiegyensúlyozottabb évét tudhatja maga mögött
Tóth Krisztina pályafutásának egyik legjobb, de mindenképpen legkiegyensúlyozottabb évét tudhatja maga mögött
Tóth Krisztina pályafutásának egyik legjobb, de mindenképpen legkiegyensúlyozottabb évét tudhatja maga mögött
Tóth Krisztina pályafutásának egyik legjobb, de mindenképpen legkiegyensúlyozottabb évét tudhatja maga mögött
Tóth Krisztina pályafutásának egyik legjobb, de mindenképpen legkiegyensúlyozottabb évét tudhatja maga mögött
Tóth Krisztina pályafutásának egyik legjobb, de mindenképpen legkiegyensúlyozottabb évét tudhatja maga mögött
– Lehet azt mondani, hogy idén szinte minden sikerült?
– Igen. Szinte minden. Azért csak szinte, mert az Európa-bajnokságon egyesben nem tudtam dobogóra kerülni, de az már tényleg meseszerű lett volna. De így is maradéktalanul elégedett vagyok, mert kiemelkedően jó év volt ez a pályafutásomban. Máskor is voltak jó eredményeim, de ennyire kiegyensúlyozott talán még soha nem voltam.
– Gondolkozott már azon, hogy ez minek volt köszönhető?
– Azt hiszem elsősorban annak, hogy a Bundesligában játszhatok. A hazai bajnokságban legfeljebb egy-két fontos meccsünk volt a Statisztikával és ráadásul majdnem biztosak lehettünk abban, hogy azt is megnyerjük. Sőt, ha nagyon fáradtak voltunk, nyugodtan megbeszélhettük, hogy kihagyunk egy-egy mérkőzést, akkor sem volt semmi gond. A Bundesliga egészen más. Itt hétről hétre nagyon nehéz találkozók várnak ránk, ráadásul én az első vagy a második helyen szerepelek, ami azt jelenti, hogy mindig az ellenfél két legjobbjával játszok. Egyszóval állandóan és folyamatosan készülni kell, úgy is fogalmazhatnék, hogy a Bundesliga karbantart.
– Nem fárasztó az állandó készenléti állapot?
– Mit mondjak, nem könnyű. A csapattal játszunk tizennyolc bajnokit, ott vagyunk az ETTU-kupában, aztán vannak még Európa-bajnoki selejtezők, Európa Top 12, Pro Tour-versenyek, világbajnokság. Még végigmondani is sok, nemhogy végigcsinálni. Ez a negyedik idényem a Busenbachnál és már a következő szezonra is megállapodtam a csapat vezetőivel. Viszont éppen az előbbiek miatt azt kértem, hogy jövőre már ne kelljen minden meccsen játszanom, szeretném, ha lenne időm a regenerálódásra is.
– Hogyan reagáltak a kérésre?
– Nem csináltak gondot belőle. Most legalább tudják, hogy a nyári átigazolási időszakban így kell majd gondolkozniuk, olyat keresnek majd, aki alkalmas lehet arra, hogy tehermentesítsen. Erre már csak azért is szükségem lesz, mert ha minden a terveim szerint alakul, akkor jövőre fogok diplomázni a Testnevelési Egyetemen.
– Mi lesz a szakdolgozatának a témája?
– A magyar és a német asztalitenisz összehasonlító elemzése.
– Micsoda meglepetés…
– Hát igen. De viszont ebben most nagyon benne vagyok, szerintem ennyi idő után már mind a két oldalt sikerült jól megismernem.
– És az összehasonlítás melyik oldalra nézve kedvezőbb?
– Vannak a magyar és a német asztalitenisznek is pozitív és negatív vonásai, van ami itt jobb, van ami ott. Az utóbbi két hétben én tartom a Busenbach edzéseit, mert az edzőnk Chilében van az ifjúsági világbajnokságon. Nagyon érdekes tapasztalat számomra, hogy néhány olyan gyakorlatot is csináltatok a többiekkel, amely Magyarországon szokás, Németországban nem, de szerintem jó. Élvezettel csinálták, szerintem kifejezetten hasznos volt.
– Hallgattak a csapattársak az alkalmi edzőre?
– Igen. Profi játékosok és nagyon fegyelmezettek.
– Ez azt jelenti, hogy hosszútávon az edzőségben is gondolkozik?
– A csapatom vezetői már tavaly nyáron szerették volna, ha Bátorfi Csillához hasonlóan amolyan játékos-edzőként dolgozok, én azonban még korainak tartottam. A későbbiekben persze ezt egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, most azonban csak a játékra szeretnék összpontosítani.

Az év külföldi sportolója:
Egy igaz profi Kínából


Vang Nan
Vang Nan
Vang Nan
Ha asztalitenisz, akkor Kína. Ezen vitatkozni sem lehet, ám hogy a sok kínai játékos közül melyik a legjobb… Nos, ezt nem könnyű eldönteni, ugyanis idén például egyikük sem nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt: volt, aki inkább tavasszal, más pedig ősszel mutatott jobb formát. Ebbe a sorba tökéletesen beleillik Vang Nan is, ám egyvalami mégiscsak szólt mellette: a 25 esztendős balkezes hölgy éppen az esztendő legkiemelkedőbb versenyén, a párizsi világbajnokságon hozta a csúcsformáját. Pedig a nála négy esztendővel fiatalabb Csang Ji-ning már hosszú ideje szorongatja, olyannyira, hogy a világranglistát is ez utóbbi vezeti, ám Sydney olimpiai bajnoka a rutinjával ezúttal ellensúlyozni tudta Csang Ji-ning fiatalos lendületét, s zsinórban harmadszor is övé lett a világbajnoki cím. Ráadásul még erre is rátett egy lapáttal, mert az ifjú trónkövetelővel az oldalán női párosban is a dobogó tetejére állhatott, s ezzel ő lett a vb legeredményesebb versenyzője. Ezek után vélhetően nem szomorkodik amiatt, hogy az őszi Pro Tour-versenyeken, majd a sorozat fináléjában már nem ő lett a legjobb. Vang Nan – igazi profiként – a legfontosabb versenyre koncentrált.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik