Videó: amikor Gera botrányos pirosat kapott és amikor legutóbb megvertük a törököket

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.03. 08:04
null
A Nemzeti Sport 2007. szeptember 13-i címlapja
A magyar labdarúgó-válogatott először lép pályára a 2020-as évben: szeptember 3-án Törökország ellen játszik Nemzetek Ligája-mérkőzést. Visszatekintő videós sorozatunkban a legutóbbi három, törökök elleni meccset idézzük fel.

Szeptember 3-án lép pályára először ebben az évben a magyar válogatott – leírni is furcsa, de hát 2020 különös év. A magyar nemzeti csapat legelső hivatalos mérkőzése (1902. október 12., Bécs–Budapest 5:0) óta most először fordul elő, hogy a válogatott ősszel játszik először az évben. Sokatmondó, hogy még a második világháború totális pusztítása után is volt már mérkőzés augusztusban. Szóval, szeptember 3., az ellenfél Törökország, így értelemszerűen a törökök elleni legutóbbi találkozókat idézzük fel.

„ELFÚJTA!” A magyar válogatott 2007. szeptember 12-én látszólag sima, 3–0-s vereséget szenvedett az isztambuli Inönü Stadionban a törököktől. A mérkőzés fordulópontja a 63. percben, 0–0-s állásnál következett be, amikor egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Gera Zoltán kiugrott, kicselezte Hakan Arikant, a kapus pedig elütötte. A teljesen egyértelműnek tűnő tizenegyes helyett a skót Stuart Dougal játékvezető partjelzője, Alan Cunningham jelzésére műesésért szabadrúgást ítélt a törökök javára és kiállította második sárga lappal Gerát. A törökök a hátralevő időben háromszor találtak be.

Az MLSZ levélben tiltakozott az UEFA-nál. „Nem hittem volna, hogy akkor kapom meg életem első piros lapját, amikor ellenem szabálytalankodnak” – kommentált lapunknak Gera. Az európai szövetség fegyelmi bizottsága az incidens visszanézése után a játékvezetői hiba miatt törölte Gera Zoltán automatikus egymérkőzéses eltiltását, a támadó pályára léphetett Málta ellen.

A LEGUTÓBBI TÖRÖKVERÉS. A két válogatott eddig 13 alkalommal találkozott hivatalos mérkőzésen, az örökmérleg 7 magyar siker, 2 döntetlen, 4 török győzelem. Legutóbb 2012. október 16-án vertük meg a törököket: a Puskás Ferenc Stadionba Mevlüt Erdinc góljára Koman Vladimir, Szalai Ádám és – tizenegyesből, ha már itt befújták… – Gera Zoltán válaszolt, az Egervári Sándor irányította nemzeti csapat 3–1-re győzött vb-selejtezőn.

BÖDE ELŐSZÖR. Legutóbb ugyancsak a 2014-es világbajnokság selejtezőin, 2013. március 26-án mérkőzött meg egymással a két csapat. Ezúttal is Isztambul, de a Sükrü Saracoglu Stadion volt a helyszín, a fontos kvalifikációs mérkőzésen a házigazda törökök a 63. percben szereztek vezetést, Burak Yilmaz találatával. A 66. percben aztán beállt Böde Dániel (a magyar csapat meg átállt a kétcsatáros játékra), s a válogatottban csak másodszor szereplő támadó öt perc múlva egyenlített, megszerezve első gólját a nemzeti együttesben és kialakítva az 1–1-es végeredményt. Böde összesen öt gólt ért el címeres mezben, a magyar válogatott egyetlen mérkőzést sem veszített el, amikor betalált.


A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3., 20.45: Törökország–Magyarország

Szeptember 6., 18.00: Magyarország–Oroszország
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8.

Időpont később: Bulgária–Magyarország
November 12.
Időpont később:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik