Válogatott: Rossit a többség formája megnyugtathatja a nagy meccsek előtt

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 08:47
null
A közelgő kerethirdetést követően már a lehető legerősebb csapat összeállításán törheti a fejét a magyar válogatottat irányító Marco Rossi (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi szövetségi kapitány egy-két alapember miatt aggódhat, de a többség formája megnyugtathatja a novemberi nagy meccsek előtt.

A hétfő névsorolvasással indul: Marco Rossi november 2-án kihirdeti az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre, valamint a Szerbia és Törökország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülő keretet.

A válogatott programját le sem kellene írni, az októberben történtek után tízből tíz szurkoló a legszebb álmából felkeltve is tudja, hogy Szalai Ádámék november 12-én harcolhatják ki az Eb-részvételt, hogy aztán 15-én, majd 18-án méltóképpen zárják le NL-szereplésüket. Kérdés, a szövetségi kapitány kiknek szavaz bizalmat a találkozókon. Nagy meglepetéssel aligha szolgál, akik legutóbb sokat tettek azért, hogy az együttes Szófiában győzze le Bulgáriát, majd Belgrádban Szerbiát, illetve döntetlent érjen el Oroszországban, bizonyosan megkapják meghívójukat.

Biztonság a kapunál

A bolgárok és a szerbek ellen parádézó Gulácsi Péter Lipcsében is az egyik legstabilabb pont. Amióta – az előre megbeszéltek szerint – Belgrádban elköszönt válogatottbeli csapattársaitól, két győztes Bundesliga- és egy szintén sikeres Bajnokok Ligája-mérkőzést védett végig, a 270 perc alatt egy gólt kapott. Hogy ne kerüljön többször a kapujába a labda, Willi Orbán is sokat tett – amíg az évad elején alig jutott lehetőséghez, az elmúlt hetekben visszafoglalta helyét a hátsó alakzatban: az Augsburg ellen 45, a Hertha és a Basaksehir ellen 90 percet töltött a gyepen, a berliniek 2–1-es legyőzéséből egy büntető kiharcolásával is kivette a részét.

Azok után, hogy Moszkvában remekelt, Dibusz Dénes úgyszintén két bajnoki és egy BL-meccsen bizonyíthatott. A Kisvárda és az Újpest ellen megóvta a Fradi kapuját a góltól, Barcelonában már nem, jóllehet az 5–1-es vereség a legkevésbé sem rajta múlt. Kovácsik Ádám a legutóbbi összetartás elején, az egyik budapesti edzésen szenvedett sérülést, azóta nem állhatott a Mol Fehérvár FC kapujába (sem). Benne van a pakliban, hogy Marco Rossi ezúttal nem kalkulálhat vele, ez esetben ismét Hegedüs Lajos csatlakozhat a kerethez.

Az októberi mérkőzésekről a Salzburgot is elérő vírus miatt lemaradó Szoboszlai Dominik egyrészt nem fertőződött meg, másrészt meccsről meccsre szárnyal: az utóbbi négy találkozón két góllal és négy gólpasszal vétette észre magát. A hat nap leforgása alatt háromszoros magyar válogatottá váló Loic Nego formáját sem érheti kritika: a Honvéd és a Mezőkövesd kapujába egyaránt betalált.

A Zemplín Michalovce és a Slovan elleni bajnokit is végigjátszó dunaszerdahelyi középpályás, Kalmár Zsolt a nagymihályi gárdának vágott egyet, míg a Negóhoz hasonlóan a kispestiek és a mezőkövesdiek ellen kezdőként bevetett Fiola Attila megtette ugyanazt, amit Orbán: tizenegyeshez juttatta csapatát, igaz, nem a Hertha, hanem a Kövesd ellen. Emiatt Cseri Tamás kesereghetett, ám játékhiány miatt nem panaszkodhat: az Újpest és a Vidi ellen összesen 171 perc jutott neki.

A Freiburgban újra és újra lehetőséget kapó és azzal élő Sallai Rolandnak pedig 145 – hogy percre pontosak legyünk, 68 a Bremen, 77 az Union Berlin ellen. A rendszeresen pályára lépők névsorából már csak Kecskés Ákos hiányzik: a keretbe már meghívott, de a bemutatkozására még váró hátvéd a Vaduz és a St. Gallen ellen is kezdő volt a Luganóban.

A BL-ben edződve

Nézzük azokat, akik kevesebbet futballoznak mostanság, de még nem kell miattuk aggódni! Botka Endre és Sigér Dávid a rotáció miatt nem állandó résztvevője az FTC meccsei­nek. A védő kihagyta a Kisvárda és az Újpest elleni összecsapást, a középpályás tíz percre szállt be a derbin. Barcelonában ugyanakkor az elejétől fogva számolt velük Szerhij Rebrov. Maradjunk annyiban, aki BL-csatákon edződik, azért aligha kell aggódnia Marco Rossinak.

Ugyanez elmondható az Omonia Nicosiát erősítő Lang Ádámról is, azzal a különbséggel, hogy ő Európa-liga-csoportmeccseken tehet szert további nemzetközi rutinra. Múlt csütörtökön végigjátszotta a PAOK elleni mérkőzést, és minden bizonnyal csütörtökön is kezdő lesz a PSV ellen, ami azért is lenne örömteli, mert a bajnokságban éppen kétmeccses eltiltása felénél tart. Az Oroszország ellen kisebb sérülést szenvedő Holender Filip már bevethető a Partizanban, mi több, hétfőn át is esett a tűzkeresztségen.

Fordított utat jár be a címeres mezben a szerbek elleni győztes góllal bemutatkozó Könyves Norbert, aki a Paks ellen még játszott, sőt gólt lőtt, ám a Budafok elleni mérkőzést kénytelen volt kihagyni – a hírek szerint sérülése nem súlyos. Schäfer András megfázás miatt nem mutathatta meg magát a Michalovce ellen, de a DAC–Slovan rangadót már nem mulasztotta el. A Fehérvár csatára, Nikolics Nemanja és a Kasimpasa támadója, Varga Kevin két meccsen is lehetőséghez jutott, előbbi a Honvéd ellen csere, Mezőkövesden kezdő volt, utóbbi a Karagümrük és a Göztepe ellen is „csak” csere.

Játék nélkül

Végül azokról, akik miatt a szövetségi kapitány nyugtalankodhat. A legnagyobb baj, hogy a két Szalai, Attila és Ádám, valamint Nagy Ádám nem élvezi klubedzője bizalmát ezekben a hetekben. A három októberi válogatott meccset egyedüliként végigjátszó Szalai Attilának csupán 25 perc jutott, amióta visszatért az Apollon Limassolhoz, Szalai Ádámnak és Nagy Ádámnak még ennyi sem a Mainzban, illetve a Bristol Cityben. A válogatott csapatkapitánya ugyan ismét az első kerettel készülhet, ám a Leverkusen és a Mönchengladbach ellen sem nevezte Jan-Moritz Lichte, ahogyan Dean Holden sem számít Nagy Ádám játékára. Marco Rossi viszont igen: ismerve a kapitány gondolkodását, illetve a két labdarúgó hozzáállását a válogatotthoz, borítékolható, hogy hétfőn elhangzik a nevük.

Gyaníthatóan a Leuven legutóbbi két mérkőzésén csak egy percet kapó Bese Barnabásé, a Vidibe kétszer csereként beálló Hangya Szilveszteré és a Heracles kötelékéhez tartozó, a Sparta Rotterdam elleni mérkőzést a kispadról néző, de legalább a Waalwijk ellen 24 percre bevetett Szőke Adriáné is. A betegséggel küszködő Gazdag Dániel helyett azonban új középpályást kereshet Marco Rossi.

Legkésőbb november 2-án kiderül, megtalálta-e.

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
20.45:
Magyarország–Izland

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3.: Törökország–Magyarország 0–1

Szeptember 6.: Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.: Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.: Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik