Válogatott: Egy sikeresebb korszak kezdete lehet számomra – Sallai

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.03.21. 07:37
A magyar válogatottal a portugáliai világbajnoki selejtezőre utazó, a felcsúti Puskás Akadémiáról 2016 nyarán Palermóba igazoló Sallai Roland többek között az olasz élvonalban szerzett első találatáról, illetve a nemzeti csapat esélyeiről beszélt a Nemzeti Sportnak.

Sallai Roland remekül érzi magát Olaszországban (Fotó: Imago)
Sallai Roland remekül érzi magát Olaszországban (Fotó: Imago)
Sallai Roland remekül érzi magát Olaszországban (Fotó: Imago)
Sallai Roland remekül érzi magát Olaszországban (Fotó: Imago)
Sallai Roland remekül érzi magát Olaszországban (Fotó: Imago)

 

Egy mondat, amelyet régen írhattunk le: magyar futballista szerzett gólt az olasz első osztályban! Sallai Roland a Palermo játékosa folytatta a sort, amelyben például Détári Lajos és Vincze István neve szerepel. A húszesztendős fiatalember az Udinese ellen idegenben lejátszott találkozó 12. percében szerezte meg a vezetést csapatának.

„A bal oldalon vezettünk támadást, a balösszekötő helyén érkeztem, amikor hozzám került a labda – mondta a boldog gólszerző. – A védők szorításában nem volt sem idő, sem hely trükközni, így ballal, kissé előrenyújtott lábbal, spiccel lőttem kapura. Szerencsére Simone Scuffet, az Udinese kapusa nem tudott reagálni a mozdulatra. Óriási boldogságot éreztem, ez volt az első gólom a Serie A-ban, és úgy gondolom, ez most egy sikeresebb, eredményesebb korszak kezdete lehet a pályafutásomban...”

Sallai Rolanddal a válogatottat szállító repülőgép indulása előtt beszélgettünk. Nemcsak tehetséges, de rendkívül udvarias, intelligens, szerény fiatalemberről van szó, akit nem mellékesen a magyar labdarúgás egyik legnagyobb reménységének tartanak. Nem csoda, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány is meghívót küldött neki, így ő is a Portugália elleni világbajnoki selejtezőre készülő keret tagja lehet.

Mondhatnánk, most minden szép és jó körülötte...

Leszámítva, hogy a Palermót a kiesés fenyegeti.

Például azért is, mert a „rózsaszín párduc” immár huszonöt pontot vesztett nyert helyzetből. Elképesztő adat: hiába szerezte meg újra és újra a vezetést a szicíliai csapat, rendre fordított az ellenfél. Csakúgy, mint a hét végén Udinében, ugyanis a hazaiak négyet rámoltak be válaszul a magyar fiú találatára. A Palermo jelenleg a 18. helyen áll, hét pontra van a bentmaradást jelentő pozíciótól, és pokoli nehéz meccsek várnak még rá. Örömteli viszont, hogy a magyar ifjú immár folyamatosan a kezdőcsapat tagja, ugyanis a január 26-án kinevezett uruguayi tréner, Diego López favorizálja őt.

„Végre gólt lőttem, és erre büszke vagyok, de jelenleg a csapat szereplése, a bentmaradás kiharcolása a legfontosabb. Azért edzek, azért küzdök, hogy ezt sikerüljön elérnünk. Óriási önbizalmat ad, hogy immár öt meccs óta folyamatosan a kezdőcsapatban kapok helyet. Még így sem jelentem ki, hogy alapember lennék, de jó úton haladok. Szerencsére túl vagyok a kisebb sérüléseken, a felkészülést már panasz nélkül tudtam végigcsinálni. Egyre jobban fel tudom venni a bajnokság ritmusát. Nem titok, apu már nincs kint velem, ősszel még ő is itt volt. Vigyázott rám, de már felnőtt vagyok, és meg kell állnom a helyem...”

ÖTVEN ÉV – TIZENÖT GÓL
Noha az utóbbi évtizedekben több magyar futballista is megfordult az olasz élvonalban, az elmúlt ötven évben légiósaink csupán tizenöt gólt szereztek a szervezett, taktikus védekezéséről híres Serie A-ban. Miként lapunk is beszámolt róla, Sallai Roland előtt legutóbb Rudolf Gergely talált be 2011 márciusában a Milan ellen. A Bariban és a Genoában is megforduló csatár korábban a Juventus és a Roma ellen is eredményes volt, vagyis jól ment neki a nagyok ellen. 2010-ben Koman Vladimir is két gólt szerzett a Bari labdarúgójaként, Vincze István pedig a Lecce játékosaként négy alkalommal talált be 1988 és 1990 között. A legeredményesebb pedig ki más lenne, mint Détári Lajos, aki öt bajnoki góllal büszkélkedhet. Érdekesség, hogy a legutolsót a Foggia ellen szerezte, és csapata, a Genoa akkor ugyanúgy 4–1-es vereséget szenvedett, ahogy a hétvégén a Palermo.

Itthonról is szoríthatunk a Palermo bennmaradásáért.

Mert nagyon nem mindegy, hogy a válogatottnál is számításba vett, különleges talentumként kezelt Sallai Roland hol futballozik majd az ősztől. Egyelőre nyárig kölcsönben a Palermóé, az olasz klubnak opciós vásárlási joga van. Lehet, korai jósolgatni, de ha a magyar tehetség folyamatos játéklehetőséget kap, újra és újra megvillantja technikai tudását, még az sem zárható ki, hogy nevesebb olasz klubok is bejelentkeznek érte. Egyelőre az a fontos, hogy játsszon...

„Jó döntést hoztam, amikor tavaly nyáron Olaszországba szerződtem. Rengeteget tanultam, kiemelkedő képességű futballistákkal szerepelhetek együtt hétről hétre. Fantasztikus stadionokban, sok-sok néző előtt mutathatom meg, mit tudok. Kell-e ennél több? Persze, hogy kell! A válogatott sikere. Boldog voltam, amikor megkaptam a kapitány meghívóját, így ott lehetek Portugáliában a nagyon fontos világbajnoki selejtezőn. Ha abból indulunk ki, hogy tavaly nyáron az Európa-bajnokságon legyőzhettük volna őket, akkor azt mondom, most sem szabad félnünk. A magyar válogatott képes lehet a bravúrra Lisszabonban is. Igaz, más választásunk, lehetőségünk nincs is...”

Az olasz bajnokságban április 15-én rendezik meg a Palermo–Bologna mérkőzést. A hazaiaknál reményeink szerint pályára lép Sallai Roland és Balogh Norbert (az exdebreceni támadó Udinében a 65. perctől kapott lehetőséget), az ellenfélnél pedig Nagy Ádám.

Apró örömök a magyar futballban.

Vagy talán nem is annyira aprók...

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

A MAGYAR VÁLOGATOTT PORTUGÁLIÁBA UTAZÓ, 23-AS KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Videoton), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország), Vinícius (Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Bröndby – Dánia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország)
TÁMADÓK:Adorján Krisztián (Novara – Olaszország), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A PORTUGÁL BŐ KERET
Kapusok: Rui Patrício (Sporting CP), Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), José Carlos Coentrao Marafona (SC Braga)
Védők: Cédric Soares (Southampton – Anglia), Joao Cancelo (Valencia – Spanyolország), Nélson Semedo (Benfica), Luís Neto (Zenit – Oroszország), Pepe (Real Madrid – Spanyolország), José Fonte (West Ham United – Anglia), Bruno Alves (Cagliari – Olaszország), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország), Eliseu (Benfica)
Középpályások: Danilo Pereira (FC Porto), William Carvalho (Sporting CP), Joao Mário (Internazionale – Olaszország), Renato Sanches (Bayern München – Németország), Joao Moutinho (AS Monaco – Franciaország), André Gomes (FC Barcelona – Spanyolország), Pizzi (Benfica)
Támadók: Bernardo Silva (AS Monaco – Franciaország), Gelson Martins (Sporting CP), Cristiano Ronaldo (Real Madrid – Spanyolország), Ricardo Quaresma (Besiktas – Törökország), André Silva (FC Porto), Éder (Lille OSC – Franciaország)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc4 49–3+612
2. Portugália4 3116–3+139
3. MAGYARORSZÁG4 2118–3+57
4. Feröer4 1122–8–64
5. Lettország4 132–8–63
6. Andorra4 41–13–120

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik