Rendszerváltás, új emberek – Rossi kétszer már kivezette csapatát a gödörből

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 15:26
null
Nehéz helyzetben van a válogatott, de az eddigi tapasztalatok alapján bízhatunk benne, hogy Marco Rossi ezúttal is megtalálja a kiutat (Fotó: Árvai Károly)
Amióta Marco Rossi vezeti a magyar labdarúgó-válogatottat, két olyan kritikus időszaka volt az olasz szakembernek, amikor elbizonytalanodhatott a folytatást illetően, 2018 és 2019 őszén. Az idén szeptemberi két vereség után megvizsgáljuk, hogyan tudott átlendülni a csapat a korábbi hullámvölgyeken, mi volt a sikeres folytatás kulcsa.

„A következő kerethirdetéskor ne kérdezzék, ki miért maradt ki, mert aki nem teljesíti, amit kérek, azt nem hívom be. Három napja beszélek a fiúk lelkére. Vagy megteszik, amit kérek, vagy nem hívom be őket, vagy én távozom” – fogalmazottMarco Rossi szövetségi kapitány a legutóbbi, Andorra elleni meccs után, amikor a 2–1-es győzelem ellenére nem volt elégedett a látottakkal, főleg az angolok és az albánok elleni vereséget követően. Azóta, aludva a történtekre persze már azt is elmondta, nincs oka arra, hogy ne magyar kapitányként folytassa az edzői pályafutását, ám azt is mindig hangsúlyozza, nem ragaszkodik két kézzel a padhoz. Három éve, 2018 óta tartó szövetségi időszaka alatt kétszer került olyan hullámvölgybe a csapat, amikor komolyan elgondolkodhatott a folytatáson a szakember, mindkétszer ősszel, de mindkétszer sikerült kivezetnie a válogatottat a gödörből.

KIÚT A GÖDÖRBŐL 1.: ELŐSZÖR HÁRMAT KAPTUNK AZ ÉSZTEKTŐL, UTÁNA EGYET SEM – ÖSSZEÁLLT A VÉDELEM

Az első mélypont rögtön az elején jött. Rossi 2018-ban eleve nagyon nehéz helyzetben vette át a társaságot, hiszen az abban az évben még nyeretlen volt három vereség és egy döntetlen mellett, és rögtön tétmérkőzésen, Finnországban debütált, amelyet 1–0-ra elveszítettünk. Ezután jött ugyan a görögök elleni, gyönyörű gólokat hozó, 2–1-es hazai siker – zárt kapuk mögött jók vagyunk, tavaly nyolc ilyen meccsből ötöt megnyertünk –, de utána kikaptunk Athénban, az észtországi, októberi 3–3-mal (amely során kétszer is vezettek az észtek) pedig úgy tűnt, elúszott az az esély is, hogy a Nemzetek Ligájából harcolhassuk ki az Eb-szereplést. Az esztendő utolsó két találkozójára aztán összekapta magát a gárda, itthon az észteket, majd az NL-csoportunkat megnyerő finneket is 2–0-ra vertük meg, és mivel az észtek csodák csodájára győztek Görögországban, maradt sanszunk az NL-ből kijutni az Eb-re, amivel aztán éltek is Szalai Ádámék.

Hogy mit csinált Rossi egy hónap alatt, hogy a tallinni 3–3-tól eljutottunk a budapesti 2–0-ig? Összerakta a csapat védekezését! Akkor fordult elő először, hogy nem egy, hanem két szűrővel játszottunk, az addig alkalmazott 4–1–4–1-es hadrendet felváltotta a 4–2–3–1, először kezdett egyszerre, egymás mellett Nagy Ádám és Pátkai Máté, és ez akkor jól működött, valamint jó teljesítménnyel rukkolt ki a védelemből a második válogatott fellépésén szereplő Baráth Botond is. Nyolc összecsapás után először fordult elő, hogy nem kapott gólt a magyar válogatott. Még úgy is, hogy első számú kapusára, Gulácsi Péterre akkor nem számíthatott a szakmai stáb, ráadásul eltiltása miatt Marco Rossi sem ülhetett a kispadon, Cosimo Inguscio helyettesítette. Az akkor kezdőként pályára lépő együttesből az albánok ellen szombaton, jelen állás szerint, Willi Orbán betegsége miatt csak Nagy Ádám játszhat (a csereként játszók közül pedig Kleinheisler László).

Az észtek elleni győzelem akkor megalapozta a három nappal későbbi, finnek elleni sikert is, és bár a következő év legelején Szlovákiában veszítettünk 2–0-ra, utána a horvátok elleni 2–1-gyel bizonyította a válogatott, hogy a hullámzó játék ellenére alapvetően jó úton jár Marco Rossi vezetésével. Abban az időszakban éppen a fent már említett Pátkai vált nyerő emberré, a horvátok, majd 2019 júniusában a walesiek ellen is győztes gólt szerzett.

2018.11.15.
MAGYARORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 2–0
(1–0)
Budapest,
Groupama Aréna, 8000 néző. V: Enea Jorgji (albán)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Baráth, Orbán, Kádár, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Nagy D. (Dzsudzsák, 65.), Kalmár (Kleinheisler, 84.), Kovács I. – Szalai (Böde, 76.). Megbízott szövetségi kapitány: Cosimo Inguscio
ÉSZTORSZÁG: Aksalu – Teniste, Vihmann, Tamm, Pikk – Antonov, Dmitrijev – Luts (Puri, 77.), Vassiljev (Purje, 82.), Ojamaa (Zenjov, 60.) – Henri Anier. Szövetségi kapitány: Martin Reim
G: Orbán (8.), Szalai (69.)

Előtte: Észtország–Magyarország 3–3, Görögország–Magyarország 1–0
Utána: Magyarország–Finnország 2–0

ELŐBB ORBÁN, MAJD SZALAI TALÁLT BE

KIÚT A GÖDÖRBŐL 2.: SZERKEZETVÁLTÁS ÉS EGY HATALMAS SZOBOSZLAI-GÓL

A második mélypont egyértelműen a 2019. novemberi, walesi vereség volt, amikor úgy utazhattunk Cardiffba, hogy győzelemmel továbbjuthatunk a csoportból, de 2–0-ra alulmaradtunk, azután, hogy előtte szeptemberben és októberben a szlovákoktól itthon, a horvátoktól pedig idegenben szenvedtünk vereséget (2–1-re és 3–0-ra).

„2019-ben Cardiffban azt mondtam magamnak, vagy felmondasz, vagy változtatsz a válogatási elveiden. Változtattam!” ezt már idén, az Eb után árulta el Rossi, visszaemlékezve az akkori időszakra, és bár a változtatásokat nem fejtette ki, tény, hogy a koronavírus miatti, majd' tíz hónapnyi leállás után már egy másik csapat futott ki a gyepre 2020 szeptemberében, Törökországban.

Cardiffban többen is kényszerből hiányoztak, de ettől még tény, a Sivasban 1–0-ra nyerő kezdőcsapat öt helyen változott a walesihez képest, és a kikerülők közül Baráth Botond, Dzsudzsák Balázs, Pátkai Máté és a keretbe éppen most visszatérő Nagy Zsolt nem is szerepelt azóta a válogatottban, ahogy a Walesben csereként játszó Kovács István sem.

Nagy változást jelentett, hogy ténylegesen átálltunk Marco Rossi kedvelt, a Honvédnál is előszeretettel alkalmazott három belső védős rendszeréhez. A kapitány indoklásában kifejtette, megvizsgálták a korábbi mérkőzéseket, és amikor ezzel próbálkoztak, kevesebbet hibázott a csapat. Az új rendszernek új kulcsemberei lettek, a bal szélre kikerült Holender Filip (tulajdonképpen Dzsudzsák Balázs helyére, bár az új játékrendszer miatt kissé más szerepbe), az egyik belső védő Szalai Attila lett és visszatért Willi Orbán, valamint a sérülései miatt a válogatottból majdnem két évig hiányzó Fiola Attila. A középpályán pedig egyre inkább a Törökországban fantasztikus szabadrúgásból győztes találatot szerző Szoboszlai Dominik került vezérszerepbe (később ugye Izland ellen is az ő góljával győztünk).

A sivasi diadal után ugyan kikaptunk itthon az oroszoktól (2–3), aztán viszont kezdetét vette egy 11 meccses veretlenségi széria, s a törökországi mérkőzéssel együtt 2020 szeptembere és 2021 júniusa között nyolcszor nyertünk. Így jutottunk el az idei Eb-ig, amely előtt a hadrenden már nem változtattunk, a csapat összetételében pedig annyi változás történt, hogy a védelembe beépült Botka Endre és a nemzeti együttesben tavaly októberben bemutatkozó (legutóbb koronavírus miatt hiányzó) Loic Nego is, Szoboszlai és a tavaly ősszel ugyancsak remeklő Kalmár Zsolt sérülése miatt pedig az Eb-n Schäfer András vált meghatározó játékossá a középpályán.


NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA, 3. CSOPORT
1. FORDULÓ

TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Sivas, zárt kapuk mögött. Vezette: Artur Dias (portugál)
Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras – Ayhan, Yandas (Kahveci, 58.) – Kutucu (Yazici, a szünetben), Calhanoglu, Kilinc (Karaman, 76.) – B. Yilmaz. Szövetségi kapitány: Senol Günes
Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Sigér (Schäfer, 60.), Holender – Sallai (Kalmár, 81.), Szoboszlai – Szalai Á. (Nikolics, 70.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szoboszlai (80.)
Előtte*: Wales–Magyarország 2–0, Horvátország–Magyarország 3–0, Magyarország–Szlovákia 1–2
Utána: Bulgária–Magyarország 1–3, Magyarország–Izland 2–1
(Nem feltétlenül a közvetlenül előtte és utána lévő meccseket, hanem a csapat szereplése szempontjából fontosabb meccseket vizsgáltuk.)

MIRE SZÁMÍTHATUNK MOST?

A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nehéz helyzetekben Rossi egy taktikai változtatással és néhány új emberrel (vagy „régi ember” visszatérésével) képes volt új lendületet adni a gárdának. Most ismét szorult helyzetben van a válogatott, és nemcsak azért, mert az angolok és az albánok elleni vereség után vb-selejtezőcsoportja 4. helyére csúszott vissza. Szombaton sérülés miatt nem vethető be ugyanis a Rossi-korszakban kilenc góljával a legeredményesebbnek bizonyuló támadó, Szalai Ádám, akinek a labdatartó játéka alapjaiban határozta meg a szövetségi kapitány taktikáját, a támadások felépítését, a csapat mozgását. Ráadásul kérdéses, milyen állapotban van Willi Orbán, aki betegség miatt csak később csatlakozott a kerethez.

Az tehát biztosra vehető, hogy ismét szükség lesz egy új, a Szalai Ádámot célzó ívelések helyett több lapos passzra alapozó játékrendszerre – hozzá hasonló center ugyanis nincs a keretben –, és az előrelépéshez olyan új vagy visszatérő játékosokra is, akik legalább néhány meccs erejéig új színt tudnak hozni a játékba. Korábban ilyen volt Baráth Botond, Pátkai Máté, aztán pedig Szalai Attila, Schäfer András vagy éppen Holender Filip, igaz, utóbbi az Eb-n már nem játszott és szeptemberben a keretbe sem kapott meghívót, de most visszatérhet. Ahogy visszatér a már említett Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) és a válogatottban eddig kétszer, legutóbb hét éve szereplő Vécsei Bálint (Ferencváros) is, akivel egyébként 2014-ben 1–0-ra győztünk Albánia ellen (csereként állt be). És persze bízhatunk Sallói Dánielben, azok után, hogy 16 góllal a 2. helyen áll az amerikai profi liga, az MLS góllövőlistáján; a válogatottban mindhárom szeptemberi találkozón szerepelt, de még egyszer sem kezdett.

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy az elmúlt hetekben már elemzett, a szeptemberi meccseken a csapat játékában jelentkező problémákra milyen válaszokat ad majd a kapitány az albánok és az angolok elleni újabb meccseken, abban azonban bízhatunk, mint a fentiek mutatják, hogy Rossinak már van tapasztalata a nehéz helyzetek kezelésében...

A MAGYAR VÁLOGATOTT OKTÓBERI KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek)

VB 2022, EURÓPAI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT, OKTÓBERI PROGRAM
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 6 5 1 18–2 +16 16
2. Albánia 6 4 2 10–6 +4 12
3. Lengyelország 6 3 2 1 19–8 +11 11
4. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 12–10 +2 10
5. Andorra 6 1 5 4–14 –10 3
6. San Marino6 61–24–230

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik