Barátság extrákkal – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.03.24. 23:26

Az Agymenők című népszerű amerikai televíziós vígjátéksorozat Asperger-szindrómás tudósa, Sheldon Cooper zseni ugyan, de az emberi kapcsolatok útvesztőiben könnyen elveszik; sok minden más mellett arról sincs fogalma, hogy mit jelent a barátság extrákkal kifejezés, így természetesen rosszkor és helytelenül használja. Mivel szinte kizárólag Star Trek- vagy Star Wars-epizódokat néz, így a 2011-ben Mila Kunis és Justin Timberlake főszereplésével ezen a címen futó hollywoodi filmet sem ismeri, amely esetleg segíthetne neki az egymással baráti kapcsolatot ápoló lány és fiú közötti testiség értelmezésében.

Természetesen a több évszázados múltú magyar–lengyel barátságot az ilyesmi csak áttételesen érinti, mégpedig úgy, hogy sokszor vállvetve, összekapaszkodva álltunk a történelem viharában, az extra pedig az volt, ha így együtt esetleg győzedelmeskedni tudtunk az általában erősebb, nagyobb ellenfél felett. Mivel a sportban néha egymással kell(ett) küzdeni, a kettős győzelem szinte kizárható, bár ismerjük az anekdotát az 1972-es olimpiai futballdöntőről, amely előtt állítólag lengyel barátaink döntetlent ajánlottak, mert akkor mindkét csapat aranyérmes lett volna, majd miután mi visszautasítottuk ezt, megvertek minket.

Tétmérkőzésen legutóbb 2003-ban Eb-selejtezőn találkoztunk, Chorzówban 0–0, a Puskás-stadionban 2–1-es vendégsiker született. A tizennyolc évvel ezelőtti kinti meccsen a helyszínről tudósítva felemelő volt tapasztalnom, hogy a helyi szurkolók is lerótták kegyeletüket a magyar rádióriporter, Molnár Dániel halála miatti egyperces gyászszünetben. Akkor még nem tudtam, hogy más szomorú apropó is adódik, hiszen Knézy Jenő már súlyos betegen közvetített (ez volt az utolsó külföldi közvetítése), az őszi itthoni visszavágót ő sem érte meg.

Erősen remélem, ilyen borús aktualitása nem lesz a mostani magyar–lengyel vb-selejtezőnek, az már épp eléggé szívbe markoló, hogy üresen tátong majd a Puskás Aréna a hagyományosan közös, egymást erősítő baráti szurkolás helyett. Talán novemberben, Lengyelországban... Ez itt nem a szakmai elemzés helye, nyilvánvaló, hogy ahol akkora klasszis játszik, mint Robert Lewandowski, őt kell valahogy kikapcsolni, s még ez sem biztosíték a sikerre. Bár 2019-ben a horvátoknál is játszott Luka Modric vagy tavaly a szerbeknél Luka Jovics, mégis mi nyertünk, s Lewa góljai mellé sem árt a kiváló bayernes kollégák játéka, akik azért jobbak a honfitársainál. Nyilvánvaló, hogy a lengyelek ellen extrák kellenek a barátság mellé, egyrészt a kvalifikáció jó indításáért, másrészt közvetve már a nyári Európa-bajnokság jegyében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik