70 éves a berni vb-döntő: a Nemzeti Sportrádióban újraélheti a drámai közvetítést

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.07.04. 08:00
Puskás Ferenc (jobbra) nem volt teljesen egészséges az NSZK elleni döntőben, de szerzett egy gólt – sőt... (Fotó: MTI EPA)
Hetven éve játszották Bernben a német–magyar világbajnoki döntőt, amely az Aranycsapat vereségével zárult, s ez alaposan felforgatta a hazai labdarúgást. A mérkőzés rádiós közvetítése ma meghallgatható lesz a Nemzeti Sportrádióban.

Az Aranycsapat négyéves veretlenségének vetett véget a svájci világbajnokság döntője: hetven évvel ezelőtt (az 1952-ben játszott két moszkvai mérkőzés akkor még nem számított hivatalosnak…), 1954. július 4-én a berni fináléban az NSZK csapata 3:2-re győzött Sebes Gusztáv szövetségi kapitány együttese ellen. Az 1950 óta tartó veretlenség, az 1952-es helsinki olimpiai aranyérem, az 1953-as Európa-kupa-győzelem, az angolok elleni londoni 6:3-as és budapesti 7:1-es siker mind a magyar győzelmet vetítette előre, mint ahogyan az is, hogy a bázeli csoportmeccsen a magyar csapat 8:3-ra nyert az NSZK ellen.

Ám a döntőben mintha minden összeesküdött volna a Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Czibor Zoltán, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Tóth Mihály összeállítású csapatunk ellen. Pedig a 9. percben már 2:0-ra vezettünk Puskás Ferenc és Czibor Zoltán góljával. Puskás, a csapatkapitány még a nyugatnémetek elleni csoportmeccsen megsérült, a torna többi mérkőzését ki kellett hagynia. A döntőre félig egészségesen vissza tudott térni (a mai napig vita tárgya, hogy valóban pályára kellett-e lépnie – ezzel a témával a Nemzeti Sportrádió szakértői a Körkapcsolás című műsorban külön is foglalkoznak majd), ám a csatársort teljesen felbolygatta Sebes Gusztáv: a jobbszélső Budai II László kikerült a kezdőcsapatból, Czibor Zoltán balszélsőből jobbszélső lett, balszélsőt pedig Tóth Mihály játszott. Az eső és a csúszós pálya is a németnek kedvezett, akiknek az Adidas forradalmi, cserélhető és állítható stoplijú cipőt készített. Max Morlock szépített, majd Helmut Rahn két góljával fordított az NSZK, a győztes gól a 84. percben született, utána még les miatt nem adták meg Puskás gólját.

Így minden idők egyik legjobb csapata nem tudta beteljesíteni történelmi küldetését, elveszítette a vb-döntőt (amelyet a németek azóta csak „berni csodaként” emlegetnek). A vereség miatt – amelyet máig számos mítosz övez – Budapesten kis híján forradalom tört ki, a játékosokat Tatánál leszállították a vonatról, nehogy bajuk essen a Keleti pályaudvaron a feldühödött tömeg miatt.

A Magyar Labdarúgó-szövetség csütörtökön a honlapján emlékezik meg a kerek évfordulóról. Mint az MTVA lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, készül az évfordulóra a Nemzeti Sportrádió is. Noha az eredmény természetesen ismert, varázslatos, ahogy az egész korszak labdarúgás-történetét felidézhetik a hallgatók, ráadásul hangrestaurált változatban. A Nemzeti Sportrádió a legendás „Mighty Magyars” előtt tisztelegve először és elsőként tűzi műsorára újra a történelmi közvetítést az évfordulón, csütörtökön 10 órától a Visszajátszás című műsorban (az adás ITT hallgatható vissza!). A rádiózás történetének egyik legizgalmasabb közvetítése felejthetetlen pillanatokat nyújt a legendás kommentátor, Szepesi György tolmácsolásában.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik