Lebecsülik azokat, akikről példát vehetne a norvég válogatott

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2015.11.11. 16:13
null
A norvég szurkolók hajlamosak lenézni a női futballt (Fotó: AFP, archív)
Már csak egy nap van hátra a Magyarország–Norvégia Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzéséig, amelyet Oslóban rendeznek. A találkozón a férfiaké lesz a főszerep, de mi most néhány bekezdés erejéig a hölgyekkel (is) foglalkozunk. Mert bizony Norvégiában a női futball – de legalábbis a női válogatott – sokkal sikeresebb, mint a férfi, a szurkolók azonban hajlamosak erről megfeledkezni. Mi nem tesszük.

A norvég férfiválogatottat kedvelő szurkolóknak a történelem során nem sok sikerélményben lehetett részük, hiszen nemzeti csapatuk a világbajnokságra háromszor (1938, 1994, 1998), míg az Európa-bajnokságra csak egyszer (2000) jutott ki. A tizenöt évvel ezelőtti, holland-belga közös rendezésű kontinenstorna óta az északiak egyik világversenyen sem mutathatták meg magukat.

A futballt kedvelő helyi drukkereket azonban kárpótolhatja a hölgyek szereplése, akik 1987-ben és 1993-ban Eb-t, 1995-ben vb-t, 2000-ben pedig a férfiválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Per-Mathias Högmo irányítása alatt olimpiát nyertek. De hogy a (viszonylag) közeli múltnál és a kontinenstornáknál maradjunk: a norvég női nemzeti csapat a legutóbbi négy Európa-bajnokság mindegyikén bejutott a legjobb négy közé.

A felsorolt adatok ismeretében egyértelműen kijelenthető, hogy Norvégiában a női labdarúgás sokkal eredményesebb és sikeresebb, mint a férfi, ám ez nem jelenti azt, hogy ugyanolyan népszerű is.

A norvég honlapokon olvasható elemzésekből leszűrhető, a skandináv sportbarátok beleestek ugyanabba a hibába, mint a világ számos pontján élők. Nevezetesen, hogy a férfi labdarúgást összehasonlítják a nőivel, és ezek után azt a következtetést vonják le, hogy a hölgyek mérkőzései sokkal kevésbé látványosak és élvezetesek. A kritikusok úgy vélik, a női játékosok nem elég képzettek, lassan játszanak, meccseik csak a döbbenetes kapushibák miatt szórakoztatóak.

Maria Elizabeth Javery norvég újságíró júniusban azt ecsetelte blogjában, hogy a norvég női kézilabda-válogatott sem verné meg a férfit, és a hatszoros olimpiai bajnok sífutónő, Marit Björgen sem lenne gyorsabb a férfiaknál kiemelkedő Petter Northugnál, ebből kifolyólag teljesen fölösleges és értelmetlen összevetni a hölgyek és az urak futballját.

Jorid Hovden, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem sportszociológiai karának professzora elmondta, a női labdarúgást támogatók és ellenzők között mindig lesznek nézeteltérések, de a viták nem vezetnek sehová. Hozzátette, az országban az utóbbi időben a női futball gyorsabban fejlődik, mint a férfi.

Természetesen nemcsak Norvégiában, hanem Magyarországon is hosszasan lehetne elemezni a női és a férfi futball helyzetét, viszonyát, ám a közelgő magyar–norvég Eb-pótselejtező előtt aligha ez a legfontosabb kérdés – ettől persze még figyelmet érdemel.

Konklúzióként megállapítható, hogy a norvég futballbarátoknak valószínűleg sokkal jobban fájna, ha válogatottjuk a mieinkkel szemben elvérezne a „pótvizsgán”, mint az, ha az Európa-bajnoki selejtezősorozatban az első két meccsét megnyerő női csapatuk pontokat hullajtana a következő mérkőzésein.

A norvég bajnokság 2009-es gólkirálynője, Lene Mykjaland hazája egyik legcsinosabb játékosa (Fotó: archív)
A norvég bajnokság 2009-es gólkirálynője, Lene Mykjaland hazája egyik legcsinosabb játékosa (Fotó: archív)

A 2015-ös világbajnokságon Norvégia 4–0-ra legyőzte Thaiföld válogatottját.

A magyar–norvég Eb-pótselejtező első felvonását csütörtök 20.45 órától rendezik Oslóban.

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A PROGRAM
November 12., 20.45: Norvégia–Magyarország (Tv: M4 Sport)
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰK KERETE A NORVÉGIA ELLENI PÓTSELEJTEZŐKRE
Kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool – Anglia), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe – Spanyolország)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion – Svájc)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton FC), Kovács István (Videoton FC), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor – Törökország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Pekár László (Puskás Akadémia FC), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A NORVÉG VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MIEINK ELLENI EB-PÓTSELEJTEZŐRE
Kapusok:
André Hansen (Rosenborg), Rune Jarstein (Hertha BSC – Németország), Örjan Nyland (Ingolstadt – Németország)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg – Németország), Tom Högli (FC Köbenhavn – Dánia), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar – Oroszország)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg – Ausztria), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ Alkmaar – Hollandia), Stefan Johansen (Celtic FC – Skócia), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach – Németország), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha BSC – Németország), Alexander Tettey (Norwich City – Anglia), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla – Spanyolország)
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth – Németország), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik