Harmincezer nézőt várnak a magyarok elleni meccsre Salvadorban

Vágólapra másolva!
2007.06.15. 20:18
1982 júniusában a magyar labdarúgó-válogatott története egyik utolsó nemzetközi sikerét érte el, ugyanis a spanyolországi világbajnokságon 10-1-re verte Salvador legjobbjait.
Az érkezés pillanata El Salvador repülőterén
Az érkezés pillanata El Salvador repülőterén
Az érkezés pillanata El Salvador repülőterén
Az érkezés pillanata El Salvador repülőterén

Komoly biztonsági intézkedések

A szervezők elmondták, hogy El Salvador az utóbbi időszakban jóval biztonságosabb, mint korábban, de nem bíztak semmit a véletlenre. Ha a magyar csapat tagjai kiteszik a lábukat a szállodából, rendőri kíséretet kapnak, és az edzésen is rendőrök vigyáztak a mieinkre.

Várhatóan a mérkőzésen jóval nagyobb biztonsági készültség lesz, főleg ha tényleg több tízezer ember lesz kint a találkozón.
Világbajnokságon sem előtte, sem azóta nem tudott ennyi gólt rúgni egy válogatott, valószínűleg ez az eredmény örökre rekord marad.

El Salvadorban azonban nem nyugodtak bele ebbe az eredménybe, és kipattant fejükből az ötlet: 25 év után rendezzék meg a visszavágót San Salvadorban.

A salvadori futballisták egyébként a nagy vereség ellenére is hősök maradtak odahaza, csupán szegény Mora kapusnak kellett két évre "száműzetésbe" vonulnia, Guatemalába.

Nem volt viszont egyszerű feladat az akkori játékosok összegyűjtése. Mint megtudtuk, a salvadori futballisták jórészt együtt maradtak, 14-15-en ott lesznek a "visszavágón" is.

A magyar játékosok többségét viszont annál nehezebb volt rávenni az utazásra és a mérkőzésre. Végül hét játékos kelt útnak, közülük öten pályára is leptek a vb-n.

25 év sok, ennyi idő elteltével előjönnek a régi sérülések, sokakat nem is sikerült rávenni az utazásra, és volt, aki az utolsó pillanatban mondta le a részvételt...

Nos, a Salvadorba érkező keretből Martos Győző és Törőcsik András kezdőkent, Szentes Lázár csereként pályára lepett a 82-es meccsen, Rab Tibor és Csongrádi Ferenc kispados volt. Szántó Gábor nevezve lett volna a vb-re, de az utolsó edzőmeccsen, a Kaiserslautern ellen megsérült, emiatt nem utazhatott.

A legnehezebb kérdés az volt, hogy ki legyen a kapus. Mivel az 1982-es (sőt, az 1986-os) keretből sem vállalta senki a feladatot, Kollár József, a Ferencváros és az Újpest egykori kapusa "ugrott" be.

A magyar csapat Frankfurt és Mexikóváros érintésével érkezett San Salvadorba, ahol már a repülőtéren fotósok és tévéstábok hada várta a mieinket. Leginkább Szentes Lázár volt az érdeklődés középpontjában, mivel ő gólt is rúgott a 25 evvel ezelőtti meccsen.

Ezek a játékosok jórészt beutazták a világot, de El Salvador eddig kimaradt az életükből, Egyedül Rab Tibor járt itt korábban, de neki sem lehetnek kellemes emlékei az országról, mivel a Ferencváros volt játékosa kulcscsonttörést szenvedett.

A helyi újságok nagy terjedelemben és képriportokban foglalkoztak a magyar együttes érkezésével, a péntek délelőtti edzésen is rengeteg fotós várta a magyarokat. A programban átmozgató edzés, valamint kapuralövések szerepeltek.

A szervezők elmondták, hogy körülbelül 30 ezer nézőt varnak a nagy meccsre. A magyar csapatot délután (magyar idő szerint éjjel) meg egy sajtótájékoztatóra is várják. A mérkőzést helyi idő szerint szombaton este hatkor rendezik (ez magyar időben vasárnap hajnali kettő).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik