Vb 2022: ma a mieink 10–1-es diadala a hivatalos FIFA-visszaszámlálás témája

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.10.10. 12:34
null
Visszaszámlálás magyar gólokkal (Forrás: FIFA)
Még 41 nap van hátra a katari labdarúgó-világbajnokság rajtjáig, és most itt az alkalom, hogy megnézzük a magyar válogatott Salvador elleni 10–1-es győzelmének teljes felvételét. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nagy vb-történelmi pillanatokat felidéző sorozatának hétfői témája ugyanis a mieink 1982 júniusában aratott, máig rekordot jelentő győzelme.

 

Ahogyan a FIFA cikke fogalmaz: senki sem sejtette, hogy az 1982-es spanyolországi világbajnokságon megdől az addigi gólrekord – azt meg pláne nem, hogy éppen Magyarország fogja átírni a csúcslistát. Az a válogatott, amelyik a korábbi dicsőséges szereplések után 1970-ben és 1974-ben lemaradt a tornáról, 1978-ban pedig három vereséggel zárt…

Kilencgólos győzelem korábban is született világbajnokságon – a magyar Aranycsapat 9:0-ra verte meg Dél-Koreát 1954-ben, Jugoszlávia ugyancsak 9–0-ra Zaire-t 1974-ben –, de arra addig még nem akadt példa, hogy egy csapat tíz gólig jusson egy meccsen.

1982. június 15-én sem ígérte sokáig semmi, hogy megtörténik a „csoda” – emlékeztet a fifa.com –, a szünetben 3–0-ra vezetett a magyar válogatott, húsz perccel a vége előtt is „csak” 5–1 volt az eredmény. Aztán akcióba lendült az 57. percben – éppen a FIFA-cikk illusztrációján szereplő Törőcsik András helyére – becserélt Kiss László…

„Izomsérülések nehezítették a világbajnoki felkészülésemet, úgyhogy arra kértem Mészöly Kálmán szövetségi kapitányt, hogy az első mérkőzésen ültessen a kispadra, és csak akkor cseréljen be, ha szükséges – idézi a fifa.com Kiss Lászlót. – Egymás után szereztük a gólokat, logikus lett volna, ha maradok a padon és pihenek, de hát ez mégiscsak egy világbajnokság volt… Emlékszem, az idő múlásával egyre jobban vágytam arra, hogy beállhassak, csakhogy így volt ezzel mindenki más is. Mindenesetre egyértelművé tettem a kapitánynak, hogy készen állok, részemről rendben, és szerencsére hamarosan jelezte is, hogy beállhatok.”

Kiss háromszor talált be a kapuba – máig ő az egyetlen, aki cserejátékosként három gólt szerzett világbajnokságon, és az övé a leggyorsabb triplázás is (nyolc perc leforgása alatt talált be háromszor) –, és ahogyan jeleztük, közreműködésével a magyar lett az első (és máig egyetlen) válogatott, amelyik 10 gólig jutott egy vb-meccsen.

„Egy csatárnak nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb dolga van, ha négygólos vezetésnél lép pályára, mint ha az ellenfél vezetne négy góllal, ez, azt hiszem, nekem is segítségemre volt – folytatta visszaemlékezését Kiss. – Valójában nem is háromszor, hanem négyszer találtam a kapuba, de az egyik gólt les miatt nem adták meg. Így sincs okom panaszra, világbajnokságon egyetlen gólt szerezni is nagy dicsőség a szememben, na de hármat… Visszatekintve 1982-re, mégis van bennem némi keserűség, mert azzal a csapattal hosszabb szereplésre voltunk hivatottak. Ami a rekordokat illeti, előbb-utóbb mindegyiket megdönti valaki, de nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ez a csúcs pillanatnyilag az enyém.”

Mint ismert, a mieink később Argentínától 4–1-re kikaptak, és bár Belgium ellen sokáig nyerésre álltak, az ellenfél egyenlített, és az 1–1-es döntetlen nem volt elég a csoportból való továbbjutásunkhoz.

De vissza a Salvador elleni mérkőzéshez, amelyen a nemrég elhunyt Tóth József válogatott karrierje egyetlen gólját lőtte, míg Nyilasi Tibor és Fazekas László duplázott – a FIFA cikke utóbbit, a kiváló újpesti támadót is idézi:

„Miután a nyitányon Belgium legyőzte Argentínát, tudtuk, hogy mindenképpen nyernünk kell, és az sem mindegy, hogy milyen különbséggel tesszük. Salvador egyáltalán nem volt olyan gyenge, mint amilyennek az eredmény alapján tűnik – emlékezzünk, a következő játéknapon a belgák megizzadtak az egygólos legyőzésükért is –, úgyhogy tíz gólt szerezve nyerni csodálatos élmény volt. Már csak azért is, mert más válogatottnak ilyesmi még nem sikerült világbajnokságon.”

A FIFA cikke emlékeztet arra, hogy Salvador háborús időket élt akkoriban, és játékosai a becsületgólnak is nagyon örültek – szinte eksztázisban ünnepelték az 5–0-nál szépítő Luis „Pelé” Ramírezt, aki az ország történetének első és mindeddig egyetlen vb-gólját szerezte.

Huszonöt évvel később a salvadori szövetség szervezésében létrejött egy „visszavágó”, amelyen 2–2-es döntetlen született – akkoriban erről az NSO is helyszíni tudósításban számolt be.

„Mindannyiunk számára felejthetetlen nap volt! Ennyivel tartoztunk a szurkolóinknak” – idézi a FIFA az 1982-es csapat emblematikus játékosát, Jorge „Mágico” Gonzálezt.

A 10–1-RE VÉGZŐDŐ MÉRKŐZÉS MEGTEKINTHETŐ IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik