Csak mi meg ne szédüljünk…

S. TÓTH JÁNOS és NÉMETH FERENC (fotó) jelenti Ta’ QalibólS. TÓTH JÁNOS és NÉMETH FERENC (fotó) jelenti Ta’ Qaliból
Vágólapra másolva!
2004.11.16. 21:46
Címkék
Fázósan húzták össze magukat a magyar válogatott hétfő esti tréningjének utolsó perceiben a Ta' Qaliban található Centenáriumi-stadion edzőpálya köré gyűlt érdeklődők.
Szó mi szó, a délutáni kellemes késő nyárból a feltámadó tengeri szél pillanatok alatt hűvös őszt kreált, és mintegy ráadásként késő este heves égzengés kíséretében az eső is ömleni kezdett. Ez egy ilyen évszak errefelé - tárták szét a kezüket sajnálkozva a házigazdák, és rögvest hozzátették, azért még így is barátságosan bántak velük az égiek, hiszen a múlt hét végén olyan vihar támadt, hogy vasárnap le kellett állítani a szigetország második legnagyobb szigetére, Gozóra járó kompot (ez az a földdarab, ahol kedd délután a magyar U21-es válogatott Eb-selejtezőt nyert - tudósításunk az 5. oldalon). A magyarok Ta' Qali-i edzőpályája sem volt éppen ideális állapotban, a sok víztől alaposan felázott a gyep, lucskos lett a talaj.

David Beckham házat vett magának a szigeten

A göröngyös játéktér sem riasztotta meg azonban Lothar Matthäus szövetségi kapitányt, a német szakember ugyanis már hétfő este átírta az eredeti menetrendet. A kedd délelőttre tervezett videózás helyett egy újabb gyakorlást iktatott a programba (ezen már részt vett az időközben Birminghamből megérkezett Gera Zoltán is), ezzel együtt pedig lemondta a gozói kiruccanást, azaz letett arról, hogy személyesen is megnézze az U21-es válogatott fellépését. Talán, ha meg lehetett volna oldani, hogy miként otthon, az Izland elleni dunaújvárosi selejtező kapcsán, helikopterrel közlekedjen a helyszínek között, vállalkozik a kirándulásra. Ám bármennyire készségesek a házigazdák, ezt még ők sem garantálhatták a magyar szakvezetőnek.
Lothar Matthäuson egyébként a meccs közeledtével egyre érzékelhetőbben eluralkodik a mérkőzésláz. Kitapinthatóan feszültebbé válik, a szeme villanásán is érezhető, milyen haragos tud lenni, ha úgy érzi, hogy valami nem úgy történik, ahogyan azt ő szeretné, ahogyan azt ő elképzelte. Persze, ne világrengető problémákra tessenek gondolni, ám a német precizítást olykor az is sértheti, ami másnak fel sem tűnik. A stábra ezzel együtt nem lehet panasz, mindenki teszi becsülettel a dolgát, a kívülállónak úgy tűnik: a körítés immár semmiben sem marad el az európai középcsapatok felkészülési lehetőségeitől. A St. Julian's-i Hilton Hotelről például egybehangzóan az a vélemény, hogy ilyen kiváló szállodában még sosem szállt meg a Matthäus-érában a csapat, pedig a korábbi hotelek is jobbára a csúcskategóriába tartoztak. Persze a környéken, ahol a szálloda felépült, található Málta egyik elitnegyede: itt van apartmanja például a Manchester United bekkjének, Gary Neville-nek, illetve a Real Madrid szupersztárjának, David Beckhamnek is. Igaz, utóbbi - legalábbis így tudják errefelé - nem a saját nevén tartja fenn az ingatlant, de évente egyszer-kétszer megfordul itt. ----
Az US Openen a 2. fordulóban kiesô Szafin címvédôként vágott neki a taskenti tornának
Az US Openen a 2. fordulóban kiesô Szafin címvédôként vágott neki a taskenti tornának
Azt is beszélik még, hogy felesége, Victoria asszony ki nem állhatja férjeura máltai barátait, s egyszer, amikor elkísérte a futballcsillagot, tüntetően hátat fordított, amíg az a haverokkal beszélgetett.
Meglehet persze, hogy mindez csupán pletyka, Gary Neville viszont tényleg sűrűn megfordul errefelé, mi több, focisulit is működtet. A hajdani gyarmattartó britekkel amúgy is szorosak a futballkapcsolatok, sok angol klubcsapat edzőtáborozik a szigeten. Ugyanakkor a német szövetséggel is elsőrangú a viszony; nem véletlen, hogy Sigi Held távozása után egy másik német szakember került a máltai válogatott élére Horst Heese személyében (ő amúgy 1988 és 1991 között már betöltötte ezt a posztot). Egyes vélemények szerint nem csupán szakmai téren működnek együtt a felek, hanem anyagi vonzatai is vannak a partnerségnek (másként: ezzel egyes vezetők is jól járhatnak), de erről a témáról már a magukat bennfentesnek gondolók is inkább diszkréten hallgatnak…
Abban azonban teljes a nézetazonosság, hogy a hivatalosan rendelkezésre álló pénz kevés a máltai labdarúgás üzleti alapú működtetéséhez, így aztán a játékosok munka mellett, félprofiként futballoznak. Nem véletlen, hogy az első, 1971-ben lejátszott világbajnoki selejtező óta mindössze egyetlen kvalifikációs meccset nyert meg a szigetország válogatottja, azt is még 1993 májusában Észtország ellen. Döntetlenből már több akad, kettőt éppen Magyarország ellenében jegyez (1988-89).

Félrevezető lehet a nagy hízelgés

A szerdai meccstől ellenben az itteni riporterek szerint nem sok jót várnak a máltaiak, az újságírók szerint a tisztes vereség sem lenne rossz eredmény a házigazdák számára. Hogy mindez csak félrevezető hízelgés-e, vagy a valós erőviszonyok felmérése, kiderül este a Ta' Qali-i Nemzeti Stadionban.
Egy biztos: a hétfő, illetve a keddi tréningek intenzítása alapján akár Brazília ellen is hangolhatna Lothar Matthäus együttese… ---- Gilbert Agius, "Valletta talizmánja" felépült - legalábbis a hírek szerint panaszmentes -, azaz Horst Heese, a máltai válogatottat dirigáló német szakember rendelkezésére áll a szerda esti világbajnoki selejtezőn. A hír annyiból érdekes, hogy így vélhetően az a tizenegy fut ki hazai részről ma este fél nyolckor a Ta' Qali Nemzeti Stadion gyepére, amelyet bő hónapja Szófiában, a bolgárok elleni vesztes (4-1) csoportmecscsen a magyar kapitány, Lothar Matthäus a helyszínen vehetett tüzetesebben szemre.
"Miután Gilbert Agius derékproblémáiról tudomást szereztünk, segítőmmel, Carmel Busuttillal hosszan tanakodtunk, ki lenne a megfelelő helyettese a magyarok ellen - nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Horst Heese. - Szerencsére ez a gondunk megoldódott, más változtatást nem is terveztünk."
Hogy aztán taktikázik-e a német tréner, legkésőbb a kezdéskor kiderül, mindazonáltal a magyar válogatottnak legkevésbé az ellenfélre szabad figyelnie.
A hétfői tréningen Gilbert Agius a többiekkel dolgozott, orvosi kezelés miatt kihagyta viszont a gyakorlást a "keresztesek" légiósainak 50 százaléka, az angol Mansfield Town védője, Luke Dimech - éppen azért, hogy a szerda esti összecsapást már ne kelljen elmulasztania. Az emlegetett edzésen Horst Heese és Carmel Busuttil megosztozott a feladatokon, előbbi a védekezést, utóbbi a támadást illetően osztogatta tanácsait a játékosoknak. A második csoportban volt kevesebb hallgató, a valaha élt legjobb máltai labdarúgó szavaira hárman figyeltek elmélyülten: Ivan Woods, Stefan Giglio és a Lilleström alkalmazottja, Michael Mifsud. Bár a helyi szurkolók abban reménykednek, a találkozó leginkább e trió egyikének teljesítménye miatt lesz emlékezetes, a helyi fogadóirodák oddsai némi józanságra intik a fanatikusokat. A hazai győzelem 12-szeres, a döntetlen 4.25-szörös, a magyar siker pedig 1.2-szeres pénzt fizet minden feltett lírára (amúgy egy máltai líra 600 forint). Mindenesetre a nagy "Boom!" nem az első variáció bekövetkezte esetén érné a bukikat, amennyiben ugyanis a vendéglátó 4-3-ra nyerne, a reszkírozott összeg 150-szeresét tehetné zsebre a - felettébb bátor - fogadó.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik