Portugáliában marad a hátvéd

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.09.23. 22:24
Címkék
Az FC Molenbeek honlapján az szerepel - és ezt jelentette ki a keretes írásunkban megszólaló Bognár György is -, hogy a magyar labdarúgó egy éven át kölcsönben szerepelhet Portugáliában. Csakhogy Dragóner segítője állította: erről szó sincs. Az új menedzser szerint Johan Vermeesch belga klubelnök ezüsttálcán kapott lehetőséget, hogy pénzt kasszírozzon egy olyan futballistáért, aki nem is volt a játékosa.
Kiegyenesedhetnek az ujjak, Dragóner Attila immár bátran mutathatja a gyôzelem jelét, hiszen lezárult az ügye, és végre megint futballozhat (Fotó: Németh Ferenc)
Kiegyenesedhetnek az ujjak, Dragóner Attila immár bátran mutathatja a gyôzelem jelét, hiszen lezárult az ügye, és végre megint futballozhat (Fotó: Németh Ferenc)
Kiegyenesedhetnek az ujjak, Dragóner Attila immár bátran mutathatja a gyôzelem jelét, hiszen lezárult az ügye, és végre megint futballozhat (Fotó: Németh Ferenc)
Kiegyenesedhetnek az ujjak, Dragóner Attila immár bátran mutathatja a gyôzelem jelét, hiszen lezárult az ügye, és végre megint futballozhat (Fotó: Németh Ferenc)
Kiegyenesedhetnek az ujjak, Dragóner Attila immár bátran mutathatja a gyôzelem jelét, hiszen lezárult az ügye, és végre megint futballozhat (Fotó: Németh Ferenc)
Kiegyenesedhetnek az ujjak, Dragóner Attila immár bátran mutathatja a gyôzelem jelét, hiszen lezárult az ügye, és végre megint futballozhat (Fotó: Németh Ferenc)
Kezdjük a legfontosabbal: Dragóner Attila a portugál Vitória Guimaraesben folytathatja pályafutását.
Mielőtt a nem mindennapi történet "végjátékáról" beszámolnánk, az előzményekről: a legutóbb a Ferencvárosban futballozó 27-szeres válogatott játékos, miután az Üllői úton lejárt a szerződése, elhatározta, külföldön keres magának klubot. Bognár György - noha nem tartozik a részletekhez, itt meg kell jegyezni: a több helyütt megjelentekkel ellentétben FIFA-licenc nélküli - menedzser segítségével a brüsszeli FC Molenbeekkel kezdett tárgyalásokat. Johan Vermeesch, a belga klub elnöke megállapodott a magyar labdarúgóval, megmutatta a házat, ahol családjával lakhat majd. Szóval akkor még úgy tetszett, minden a legnagyobb rendben. A papírok aláírása után Dragóner hazautazott Budapestre, ám nem tért vissza Brüsszelbe.

A jogászoknak is főszerep jutott

Idehaza ugyanis - körültekintő magyar futballistaként - megmutatta a dokumentumokat jogi képviselőjének, aki megállapította: a belgák által hivatalos szerződésnek tekintett papírokat a legjobb esetben szerződéstervezetnek lehet nevezni. Dragóner Attila így az Európában jól ismert, londoni központú, több angol élvonalbeli futballistával kapcsolatban álló Stellar Group menedzseriroda ajánlásával Portugáliába utazott, ahol megkezdte a felkészülést a Vitória
Guimaraesszel. ---- Igen ám, csakhogy a Molenbeek nem mondott le a védőről, egy hét haladékot adott neki, hogy csatlakozzon a brüsszeli társasághoz. Mivel Dragóner Attila ennek nem tett eleget, a Molenbeek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) - úgymond - feljelentette a játékost, aminek következtében a labdarúgás csúcsszervezete az ügy lezárásának idejéig visszatartotta a játékengedélyét. A FIFA illetékesei nem nagyon erőltették magukat, hogy végre véget érjen az immár hetek-hónapok óta tartó bizonytalanság. Rogán Klaudia a futballista érdekképviselőjeként - és a Stellar Goup megbízásából eljárva - igyekezett mihamarabb megoldást találni. Belgiumba utazott, bevetett mindent, elintézte például, hogy a Johan Vermeeschsel folytatott tárgyalásokon a Stellar legfőbb vezetői is részt vegyenek. Mígnem csaknem kéthetes kinntartózkodás után tegnap ekképp szólt a telefonba: "El sem hiszem, hogy vége. Attila a Vitóriában futballozhat!"
A Rogán Klaudia, a Molenbeek és a Vitória Guimaraes közötti tárgyalások részleteinek ismertetésétől ezennel eltekintenénk, legyen elég annyi: Dragóner Attila akkora összegért, amennyit a belga klubnál keresett volna egy év alatt, voltaképpen kivásárolja magát a zűrös történetből.
Szándékosan nem azt írtuk, hogy a FC Molenbeektől, mert - habár a játékos immár futballozhat - vannak még nyitott kérdések. Egyrészt a belga klub honlapján az szerepel - és ezt jelentette ki a keretes írásunkban megszólaló Bognár György is -, hogy a magyar labdarúgó egy éven át kölcsönben szerepelhet Portugáliában. Csakhogy Dragóner segítője állította: erről szó sincs.

A Benfica ellen már játszani szeretne

"Attila játékengedélye mindvégig Magyarországon volt, nem a FIFA-nál, és nem is a belgáknál - érvelt Rogán Klaudia. - Ez is azt támasztja alá, hogy Attila hivatalosan soha nem tartozott az FC Molenbeekhez. Mi azért kezdtünk tárgyalásokat Johan Vermeeschsel, mert senki meg nem tudta mondani, mikor dönt a nemzetközi szövetség. Nem akartunk tovább várni, hiszen nincs annál rosszabb egy futballista számára, mint hogy nem léphet pályára. A hét végén a Vitória a Bajnokok Ligája-győztes Portóval mérkőzik, aztán a Benfica látogat hozzá. A már így is elkeseredett játékos bizonyára borzalmas állapotba került volna, ha lemarad két ilyen fontos összecsapásról is."
Rogán elmondása szerint Johan Vermeesch ezüsttálcán kapott lehetőséget, hogy pénzt kasszírozzon egy olyan futballistáért, aki nem is volt a játékosa…
Mindazonáltal most már az a fontos, hogy Dragóner Attila fellélegezhetett.
"Nagyon nehéz két hónap van mögöttem - újságolta a bekk. - Próbáltam csak a futballra koncentrálni, edzettem keményen, de képtelen voltam teljesen elvonatkoztatni a külső körülményektől. Bevallom, nem értettem, hogy amikor a két klub nem tudott megegyezni, és a FIFA segítségét kérte, a nemzetközi szövetség miért nem tett semmit. Mindegy, a lényeg, hogy játszhatok. Lemaradásom nemigen van, hiszen teljes intenzitással tréningeztem. Hétköznap edzőmeccseket játszottunk, amelyeken én is szóhoz jutottam. Az edzőm azt mondta, ha megoldódik a helyzetem, akkor a kezdőcsapatban számít rám. Várom már a pillanatot…"
Hogy mikor jön el?
Az egyelőre attól függ, menynyi idő alatt adják ki a játékengedélyét…
"Ha a Porto ellen még nem is, a Benficával vívott találkozón bizonyára ott lesz Manul Machado csapatában Dragóner Attila" - jelentette ki Rogán Klaudia.
Bízzunk benne, hogy így is lesz… ---- 2004. július 9.: Dragóner Attila Brüsszelben - a belgák állítása szerint - kettő plusz egy éves szerződést kötött az FC Molenbeekkel.
2004. július 10.: A játékos Magyarországra utazott, Budapesten jogászai, megnézve a dokumentumokat, megállapították: a szerződés nem hiteles, emiatt Dragóner Attila egy másik lehetőséget megragadva Guimaraesbe utazott.
2004. július 13.: Több helyen megjelent: a válogatott labdarúgó hamarosan a Vitória Guimaraesnek kötelezheti el magát.
2004. július 16.: Az FC Molenbeek jogorvoslat reményében a FIFA-hoz fordult.
2004. július 21.: Dragóner Attila először lépett pályára a Guimaraes szerelésében. 2004. augusztus 29.: A bekk nem játszhatott a portugál bajnokság nyitó fordulójában.
2004. szeptember 8.: A játékos képviselője, Rogán Klaudia Brüsszelben megkezdte a tárgyalásokat a belga klub elnökével, Johan Vermeeschsel, mivel nem lehetett tudni, a FIFA mikor akar döntést hozni az ügyben.
2004. szeptember 23.: Megtörtént a megállapodás, így eldőlt, Dragóner Attila a Vitória Guimaraesben folytatja pályafutását. ---- A Belgiumban élő Bognár István és Bognár György intézte Dragóner Attila FC Molenbeekhez történő szerződését. A menedzserek sokat tettek a sikeres üzletért, s bizony csalódtak a magyar játékosban, miután Dragóner faképnél hagyta a belgákat. Mégis Bognáréknak is köszönhető, hogy megoldódott az ügy.
Mint azt Bognár Györgytől megtudtuk, a portugál Guimaraes elnöke velük is tárgyalt, s kérte, járjanak el annak érdekében, hogy a brüsszeli klub Portugáliába engedje a védőt. Végül is megköttetett az egyezség, s Dragóner egy évig kölcsönjátékosként szerepelhet a Guimaraesben, állította a menedzser. Megtudtuk, nem kevés pénzbe kerül az üzlet, a Molenbeek ugyanis nem két fillérért adta kölcsön a magyar játékost. Így tulajdonképpen befektetés nélkül jutott komoly összeghez, s könnyen meglehet, hogy egy év után - amennyiben Dragónerrel továbbra is elégedettek lesznek a portugálok - újra pénzt kérhetnek érte.
"Az ügy lezártával, úgy hiszem, végérvényesen bebizonyosodott, nem mi állítottunk valótlant Dragóner szerződtetése kapcsán - jelentette ki Bognár György. - Tulajdonképpen most az történt, hogy Dragónert kivásárolták a belga klubtól. Hogy ki fizet, és miből, az lényegtelen, az a fontos, hogy a mi oldalunkon áll az igazság. Természetesen a kacifántos ügy kapcsán kiadásaink keletkeztek, s az ezzel kapcsolatos számlákat postázzuk Dragónernek…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik