A Celtic elleni Európa-liga-csoportmérkőzésen is „melegített” a Magyar Kupa-összecsapásra Vécsei Bálint (jobbra), úgyhogy a megye I-es Tököl labdarúgói arra számíthatnak, hogy „harapós” vendégcsapat játszik kora délután a pályájukon (Fotó: MTI)

Ami az egyik csapatnak ünnepet, a másiknak kötelező feladatot jelent.

A Pest megyei első osztály 14. helyén szerénykedő VSK Tökölnek aligha lehetnek vérmes reményei a Ferencváros ellen, az Európa-liga főtábláján szereplő magyar bajnoknál nemhogy a továbbjutás, a döntős szereplés is elvárás.

„Az öltözői hangulat lehetne kicsit jobb is, de mivel az MTK ellen csak gól nélküli döntetlenre futotta, a Celtictől pedig kikaptunk, érthető, ha kicsit magunk alatt voltunk az utóbbi napokban – mondta Vécsei Bálint, a zöld-fehérek középpályása. – Szerdán javítunk, ugyanis csak a továbbjutás elfogadható. Az előző körben a Hatvan elleni meccset sem vettük félvállról, szerencsére elég bő a keret ahhoz, hogy egyik találkozón se kelljen tartalékolni. Mindenki a legjobbját akarja nyújtani, úgyhogy a sorozatterhelés ellenére sem valószínű, hogy a második félidőben visszaveszünk a tempóból.”

A Magyar Kupa korai szakaszában az alacsonyabb osztályú együttesek gyakran kapnak élvonalban szereplő ellenfelet, s az ilyen meccs legtöbbször ünnepnek számít a hazai csapatnak. Ez szerdán, Tökölön sem lesz másként, ám mivel a 28 esztendős középpályás 2016 júliusa és 2020 januárja között a Luganóban futballozott, kíváncsiak voltunk, vajon Svájcban hasonló-e a helyzet az ilyen párosításoknál.

„Ugyanez volt a lebonyolítási szisztéma, egy meccs döntött, amelyet a kisebb csapat otthonában rendeztek – folytatta Vécsei Bálint. – Az ilyen találkozó Svájcban is ünnep volt, a hazai együttes felszabadultan futballozott, próbálta élvezni a meccset, és nemegyszer meg is nehezítette az esélyesebb csapat dolgát. Nem tudom, a Tököl milyen taktikát választ ellenünk, de Svájcban többször megesett, hogy az alacsonyabb osztályban játszó nemcsak védekezett, hanem bátran nekiment az ellenfélnek. Nem volt jellemző a rugdosódás vagy a túlzott keménység, senkinek sem az volt a célja, hogy szétrúgja a másikat, de ha kellett, bátran támadtak, próbálták játszani a futballt.”

A korábbi válogatott szélső, Hamar István tudja, milyen a Fradi ellen játszani

Talán mondani sem kell, Tökölön hatalmas az érdeklődés a Ferencváros vendégjátéka iránt, és bár a hétköznapi, kora délutáni időpont nem kedvező, Márczy Gábor elnök szerint kétezer szurkoló is lehet a mérkőzésen. A Pest megyei I. osztályban 14. helyezett VSK Tököl keretét jobbára környékbeli fiatalok alkotják, bár a 33 esztendős Patály János korábban Nyíregyházán is futballozott. A jövőre százesztendős klubot az önkormányzat és néhány helyi vállalkozó támogatja, és hatalmas sikerként élik meg, hogy nemcsak a Fradit láthatják vendégül, hanem később az Amatőr-kupa döntőjében is ott lehetnek. A két csapat 2007. október 27-én az NB II-ben is összecsapott Tökölön (a 2008–2009-es idényben is szembenéztek, de a Tököl akkor Csepelen fogadta riválisát), a hazaiakat akkor egy 25-szörös válogatott labdarúgó is erősítette.

„Háromezer szurkoló látta a napra pontosan tizennégy éve rendezett meccset, óriási esemény volt a Ferencváros vendégjátéka – ment vissza az időben az 51 éves, nem mellesleg tököli származású Hamar István, aki legendának számít a településen. – Úgy emlékszem, könnyedén, négy-nullára nyert a Fradi, de a srácoknak és a nézőknek is örök emlék az a párharc. Sajnos a bajnokságban gyengén szerepelünk, de bízom benne, az ország legnépszerűbb csapata ellen azért sikerül tisztességgel helytállni!”    
Z. A.

MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ
– élőben az NSO-n!
13.30: Jászberényi FC (III.)–Vasas FC (II.)
13.30: ESMTK (III.)–Békéscsaba 1912 Előre (II.)
13.30: FC Nagykanizsa (III.)–Tatabánya SC (III.)
13.30: Szegedi VSE (megyei I.)–Ceglédi VSE (III.)
13.30: VSK Tököl (megyei I.)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00: Kisvárda Master Good–MTK Budapest
17.00: WKW ETO FC Győr (II.)–Puskás Akadémia FC
18.00: Szombathelyi Haladás (II.)–Gyirmót FC Győr
18.00: Budafoki MTE (II.)–Újpest FC
18.00: Kecskeméti TE Hufbau (II.)–Debreceni VSC
18.00: Szeged-Csanád Grosics Akadémia (II.)–Mezőkövesd Zsóry FC
18.00: Aqvital FC Csákvár (II.)–Pécsi MFC (II.)
19.30: Zalaegerszegi TE FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)