Bécsi út – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 23:08

Most, hogy véget ért a Rebrov-saga, bevallhatom, hogy roppant tiszteltem a Fradi volt edzőjét. Az ok szubjektív. A stílusa ugyanis olyan messze áll tőlem, mint Makótól Jeruzsálem, miután szeretem, ha érzelmek is látszanak egy-egy edző arcán, de az esztendők során tiszta lett, hogy arra kell figyelni, amit mond – a tartalom sohasem hibádzott.

És a tettek sem. Elvégre a bajnoki címek, az Európa-liga és a Bajnokok Ligája főtáblája mindenképpen az ő védjegye a mai Fradinál, s az sem véletlen, hogy a klubbal való huzavona idején is jó lehetőségei voltak a továbblépésre.

Peter Stögert is tisztelem, esetében egyelőre csak az eredményei miatt tehetem, de ez így természetes ilyenkor. Amit Ausztriában és Németországban produkált, eredmény a javából. Ráadásul pontosan tudja, hová érkezett, az, hogy egykori Austria-futballistaként Nyilasi Tiborra hivatkozik, olyan emberként és futballistaként említve, akire felnézett, nem csupán remek belépő az Üllői úton, hanem hihető is. Én mindenesetre hiszem, de ez megint én vagyok s az egykori Fradi-klasszis iránti megbecsülésem.

Herr Stöger a Bécsi út túlsó végéről érkezik, s ez szintén olyan tény, ami megdobogtatja azokat a szíveket, amelyek még emlékeznek arra, hogy fejlődött egymással párhuzamosan az osztrák és a magyar futball. A két válogatott 137 mérkőzést játszott egymással 1902 és 2016 között, ami 2021-ben még akkor is több mint egy meccset jelent esztendőnként, ha csak úgy barátságból legutóbb 2006-ban futballozott egymás ellen a két ország.

De ez legyen az én fájdalmam (az is), az viszont nem tagadható, hogy Bécs és Budapest, Budapest és Bécs (attól függ, honnan nézzük) sok szempontból egy kalap alá vonható. A közelség pedig feltételezi, hogy Stöger edző szemlélete nem áll majd távol a magyar futball szellemiségétől. Ez még akkor is igaz, ha a Fradinál nem a honfitársaim vannak többségben, ám a szellemiség azért budapesti, azaz magyar (remélem...), így a kommunikációval nem lesz gond.

Főként a játékosok és az edző között, mert azt nem hiszem, hogy a külvilághoz (hivatalosan: nyilvánosság) máshogy közelít majd, mint elődei. A profi futball zárkózott, a marketingre nyitott, a tényekkel már nehezebben birkózik meg, de ez nem Stöger edző gondja.

Ha Rebrov csatát nyert nálam, neki is jó esélyei vannak.

Nálam mindenképpen.

Sohasem mondtam, hogy korszerű profi vagyok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik