NB I: a széleken bontotta meg a Fradi védelmét a Puskás Akadémia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.08.15. 14:36
null
Komáromi György egy kisebb sérülés miatt a Ferencváros ellen is csereként állt be a Puskás Akadémiába, igyekszik minél jobban élni a játékperceivel (Fotó: Balogh László) <strong>– a forduló galériájához katt a képre!</strong><br />
A labdarúgó NB I új idényében is összegezzük egy adott fordulót legjeit, emlékezetes momentumait. A 3. kör után fókuszban a Puskás Akadémia Üllői úti győzelme, a mezőkövesdi Lehoczky Roland pontmentése, a kecskeméti vezetőedző, Szabó István meglátása és a DVSC-ben első gólját szerző csatár, Alexandrosz Kiziridisz.

A FORDULÓ BRAVÚRJA – PUSKÁS AKADÉMIA

Nyert a címvédő ellen a Groupama Arénában a Puskás Akadémia FC, így hét pontjával három forduló után vezeti a tabellát (igaz, a mögötte hat ponttal álló Debrecen csak két meccset játszott).

„Egész héten úgy készültünk, hogy győzni akarunk az Üllői úton is – mondta lapunknak Komáromi György, a felcsútiak támadója a mérkőzés után. – Láttuk, hogy az Európa-konferencialiga selejtezőjében mennyire jól szerepel a Ferencváros, milyen sok gólt szerez, de ezzel nem foglalkoztunk. Tudtuk, ha tartalékosan áll fel, akkor is rendkívül bő a kerete, nagyon sok jó játékosa van, akiket bármikor nyugodt szívvel bevethet. Csak saját magunkra koncentráltunk. Az kissé meglepett minket, hogy három belső védővel állt fel a Fradi, de ez jól jött nekünk, mert a szélső védők gyakran fenn maradtak, így előttünk megnyílt a tér, a második gólunknál is a szélen tudtunk betörni, és az onnan visszatett labdából találtunk be.”

A Puskás Akadémia hagyományosan jól szerepel a Ferencváros ellen. Erről Hornyák Zsolt felcsúti vezetőedző a bajnoki után azt mondta, a nagy szurkolótáborok előtt játszott meccsek feldobják csapatát. De hogyan látja a Fradi elleni sikerek titkát a Puskás Akadémia saját nevelésű játékosa?

„Bár minden meccsre ugyanúgy készülünk és minden találkozón nyerni akarunk, a Fradi ellen talán még inkább koncentrálunk” – fogalmazott Komáromi György.

Vajon számítottak ilyen jó idényrajtra a Puskás Akadémiánál?

„A Diósgyőr ellen az első fordulóban nagyon kellett a győzelem, és az első bajnoki siker pozitív töltetet adott a csapatnak – mondta Komáromi György. – Kicsit bosszantó, hogy nem kilenc pontunk van három meccs után, mert az Újpest ellen is vezettünk három egyre, a végén pedig nem adták meg Lamin Colley gólját, vagyis nagyon közel álltunk ott is a győzelemhez. Ha így folytatjuk, s minden meccsen így játszunk, nagy baj nem lehet. Meccsről meccsre készülünk, mindig csak a következő fordulóra koncentrálunk, de a kezdés nagyon biztató.”

A 21 esztendős támadó mindhárom bajnokin pályára lépett, mindannyiszor csereként állt be.

„Az utolsó előtti edzőmérkőzésen összeszedtem egy kisebb sérülést, ami hátráltatott – engedett betekintést a kulisszák mögé Komáromi György. – Ezért egyelőre csak csereként tudok beszállni és segíteni a csapatnak, de egyre több játékpercet kapok, ezzel próbálok élni, hozzátenni valamit a játékhoz, amikor megkapom a lehetőséget. Remélem, hamarosan jönnek a gólok és a gólpasszok is.”

A 4. fordulót a Puskás Akadémia meccse nyitja, pénteken a Fehérvár FC-t fogadja a Pancho Arénában. A székesfehérváriak három vereséggel kezdték az idényt. Kötelező győzelem a felcsútiaknak?

„Szó sincs róla, az NB I-ben egyetlen csapatot sem lehet leírni – szögezte le Komáromi György. – Akkor sem, ha három veresége van. A különbségek kicsik, mindegyik csapat jó, minden meccset úgy kell kezelni, mint élet-halál küzdelmet. Csak annyit ígérhetek, hogy a Fehérvár ellen is mindent megteszünk a győzelemért.”

BODNÁR ZALÁN

A FORDULÓ PONTMENTÉSE – LEHOCZKY ROLAND

Micsoda befejezés – az utolsó pillanatban esett mezőkövesdi gól miatt két pontot veszített az Újpest, és a nagyot hibázó Djordje Nikolicsot szidták a drukkerek. Kevesebb szó esik a 21 éves Lehoczky Rolandról, aki a rontást kihasználva az üres kapuba fejelt. Első élvonalbeli gólja a legjobbkor jött – idénybeli első pontját szerezte a Mezőkövesd.

„Amióta itt vagyok, Steliano Filip az egyik legjobb barátom – mondta lapunknak Lehoczky Roland. – Amikor hozzá került a labda, tudtam, hogy beadja, és azt is, a hosszú oldalt célozza, ezért indultam el előre. Ahogy átvette, gondoltam, hogy engem keres a túloldalon. Szállt befelé a labda, és hallottam az újpesti kapust, hogy kiabál: ez az övé! Ám én végig azt éreztem, ezt nem éri el, ez a labda nekem jön. A buszon hazafelé már megnéztük a felvételt, akkor láttam, hogy a védőm elhitte, amit a kapusa mond, lefékezett, kifordult, de én futottam előre, mert akkor már biztos voltam abban: kapura fejelhetek. Így pedig, hogy ott már senki sem állt, nem volt nehéz befejelni.”

Furcsa a futballélet: 2023 tavaszán a Paks ellen egy percet töltött a pályán, az volt az NB I-es bemutatkozása. Második meccsén rögtön kezdett az FTC ellen (1–1), a harmadik mérkőzésén piros lapot kapott Újpesten...

„Persze, eszembe jutott az a rossz élmény szombaton, amikor megérkeztünk a Szusza Ferenc Stadionba – idézte fel a tavaszt a futballista. – Ám most úgy éreztem, több szerencsénk lesz. A gólom óta azt kérdezik: miért nem örültem? Nagyon furcsa érzés, sokat álmodtam arról, hogy gólt szerzek az NB I-ben, vártam már nagyon ezt a pillanatot. Csakhogy amikor beálltam csereként, azt éreztem, tudunk gólt szerezni, és azzal megnyerjük a meccset, mert hiába birtokolja a labdát az Újpest, stabilan védekezünk. Amikor gólt kaptunk, akkor is az volt bennem: egy gólt valahogy bizonyosan összehozunk. És amikor befejeltem a labdát, a várt, a korábban elképzelt eufória elmaradt, helyette az villant be, hogy a francba, de kár, mert ezzel győznünk kellett volna. Sajnáltam az elveszített két pontot, emiatt nem tomboltam örömömben.”

Amit tudni érdemes: Lehoczky Roland 2002-ben született, hatéves korában kezdett el futballozni a Főnix-Gold színeiben, 2016 óta az MTK Budapest játékosa, a kék-fehérek korábban Szentlőrincre, majd Ajkára adták kölcsön, 64 NB II-es meccs pedig megfelelő felkészítést jelentett az élvonalra.

„Gólt akartam szerezni az NB I-ben – mondta Lehoczky Roland. – Most új célt kell megfogalmaznom: mondjuk, jó lenne mielőbb berúgni a másodikat.” S. ZS.

A FORDULÓ CSERÉJE – ALEXANDROSZ KIZIRIDISZ

Megkapta a labdát, meglódult vele, átszlalomozott négy zalai védőn, majd kilőtte a jobb sarkot. Alexandrosz Kiziridisz nemcsak látványos, rendkívül fontos gólt is szerzett a Zalaegerszeg ellen 1–0-ra megnyert találkozón, ráadásul a találkozó hajrájában, a 83. percben. Gól­örömén is látszott, mennyire fontos volt neki ez a gól, és hogy 21. NB I-es mérkőzésén (végre) megszerezte első magyar élvonalbeli találatát.

Nagyon kellett már ez a gól a lelkemnek! – mondta lapunknak a DVSC 22 esztendős görög légiósa. –Egy éve nem találtam a kapuba, lelkileg nem a legjobb állapotban voltam, és akkor még finoman fogalmaztam. Az önbizalmamnak nagyon jót tett ez a mostani találat, ráadásul fontos győzelmet is ért.”

Miután a támadót alaposan megölelgették társai, a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs a vállát átölelve külön is mondott neki valamit a pályán.

„Naná, hogy emlékszem rá, mit mondott! Ha egy játékosnak olyan csapattársa van, mint Balázs, minden szavára oda kell figyelni. Arra kért, élvezzem ki a pillanatot, legyen minél nagyobb az önbizalmam. Jó barátok vagyunk, nagyszerű csapattárs.”

A játékos hozzátette, nagyon jól érzi magát Debrecenben, feleségével igazán otthon érzik magukat, és ezt nem udvariasságból mondja. A Debrecen a ZTE legyőzésével két bajnoki mérkőzéséből kettőt nyert meg, hiszen előtte a Mezőkövesdet győzte le 3–1-re hazai pályán, a nemzetközi kupaszereplésre tekintettel pedig a második fordulóból elhalasztotta a Paks elleni idegenbeli összecsapását. A görög támadó az elmúlt idénybeli bronzérem után nem szeretne elkiabálni semmit.

„Maradjunk két lábbal a földön, ez a legfontosabb. Keményen kell dolgoznunk az újabb sikerekért, hiszen az elmúlt idényben kiugró, váratlan eredmény volt a bronzérem tőlünk. Tesszük a dolgunkat, meglátjuk, mire lesz elég. Bizakodó vagyok, hiszen nagyon jó a csapatunk.” B. B.

A FORDULÓ MEGLÁTÁSA – SZABÓ ISTVÁN

várakozáson felüli játékot hozott a 3. forduló záró mérkőzése, amelyen a Kecskeméti TE nagy küzdelemben 1–0-ra legyőzte a Fehérvár FC-t. A késő estébe nyúló találkozó után úgy ünnepelték a hazai szurkolók a csapatot, mintha továbbjutott volna az Európa-konferencialigában. A lilák játékán érződött, hogy alaposan felkészültek a Fehérvárra.

„Valóban ez történt – mondta Szabó István, a KTE vezetőedzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. – Két meccsüket is elemeztük, és az első félidőben a játékosaim maradéktalanul betartották a megbeszélteket. Gyorsak és élesek voltunk, s főleg a széleken meg tudtuk bontani ellenfelünket. A szögleteket és a szabadrúgásokat is elemeztük, nem véletlen, hogy Iyinbor Patrick kapta meg a lehetőséget, mert nagyon jól fejel és épp egy ilyen szituáció után voltunk eredményesek.”

Szabó Istvánt nem lepte meg Kalmár Zsolt pályára lépese sem. A fehérváriak legújabb igazolásukat a második félidő elején vetették be, ám hiába futballozott jól, vele sem tudott egyenlíteni a csapat.

„Kicsit a véletlennek is tulajdonítható a történet, hiszen tavasszal lehetőséget kaptam arra, hogy ott legyek a DAC egyik hazai mérkőzésén, s láthattam, figyelhettem Zsolt mozgását, ahogy elkéri a labdát, holott sejtelmem sem lehetett, hogy egyszer ellenünk játszik – mondta Szabó István. – Nos, miután beállt, emlékeim alapján azonnal léptem, s Mihajlo Meszhit cseréltem be azzal a céllal, hogy vegye ellen­őrzés alá azokat a területeket, amelyeken a válogatott középpályás megfordul. Büszke vagyok rá, hogy tökéletesen megoldotta a feladatot. Ennek ellenére a második játékrésszel már annyira nem voltam megelégedve. Ha az átmeneteink során pontosabbak vagyunk, hamarabb is lezárhattuk volna a meccset. Látszódott, hogy Horváth Krisztofernek még van lemaradása, Banó-Szabó Bence ezekben a helyzetekben nagyon jó döntéseket szokott hozni, sajnos rá sérülés miatt nem számíthatunk. Annak viszont rendkívül örülök, hogy itthon tudtuk tartani a három pontot.”

A Fehérvár FC a két mérkőzésen hat pontot szerző Kecskeméttel ellentétben gyengén kezdte a bajnokságot, az Újpesttől (1–2) és a Ferencvárostól (3–5) is vereséget szenvedett, és pont nélkül áll a tabella utolsó helyén. Hogy mikorra várható a csapat talpra állása?

„Egyelőre csak apró jeleket észlelünk, de ez is bizalommal tölt el bennünket – nyilatkozta Bartosz Grzelak, a Fehérvár FC vezetőedzője. – Miután az előző fordulóban öt gólt kaptunk a Ferencvárostól, arra törekedtünk, hogy sokkal keményebb, szilárdabb legyen a védekezésünk. Az első félidőben egységesek voltunk, kevés helyet hagytunk az ellenfélnek. Csalódott vagyok, hogy már megint szabadrúgás után kaptunk elkerülhető gólt. A második félidőben a B-tervre váltottunk, jóval támadóbb felfogásban játszottunk, ezt a célt szolgálták a sok energiával pályára lépő cserejátékosok is.”

A fehérváriak játéka egyelőre nem állt össze, de Kalmár Zsolt érkezése felgyorsíthatja a folyamatot. A 32-szeres magyar válogatott játékos a középpálya több posztján tud kiemelkedő teljesítményt nyújtani, Bartosz Grzelakra vár a feladat, hogy hatékonyan beillessze a csapat játékrendszerébe.

„Talán irányító középpályásként lehet a leginkább hasznunkra – mondta a vezetőedző. – Nagyszerű labdarúgó, kár, hogy nem két vagy három héttel korábban csatlakozott hozzánk. Amint beállt, több lehetőségünk is adódott az egyenlítésre, de ez sem volt elég. Kis szerencsével ponttal távozhattunk volna egy nagyon jó ellenfél otthonából. A játékosaimat nem érheti szemrehányás, nagyszerűen küzdöttek. Ez a harmadik vereségünk, de mindhárom meccsünk kifejezetten nehéz ellenféllel szemben volt. Fő célunk a bennmaradás, a rossz kezdés ellenére is pozitívnak kell maradnunk, s ha kellően türelmesek leszünk, megindulunk felfelé.”
VAJDA GYÖRGY

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2023–2024, 3. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 11., péntek
MTK Budapest–Kisvárda 0–0
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionRúsz Márton
1979
Augusztus 12., szombat
Újpest–Mezőkövesd 1–1Budapest,Szusza Ferenc StadionBerke Balázs5115
DVTK–Paks 1–1Miskolc,DVTK Aréna
Bognár Tamás
6649
Augusztus 13., vasárnap
DVSC–ZTE 1–0Debrecen,Nagyerdei StadionVad II István5011
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–2Budapest,Groupama ArénaKarakó Ferenc
10 527
Kecskemét–Fehérvár 1–0Kecskemét,Széktói StadionErdős József3487
AZ ÁLLÁS
1. Puskás Akadémia 3 2 1 6–4 +2 7
2. Kecskeméti TE 2 2 4–1 +3 6
2. Debreceni VSC 2 2 4–1 +3 6
4. Újpest FC 3 1 2 6–5 +1 5
5. Diósgyőri VTK 3 1 1 1 5–4 +1 4
6. Kisvárda 3 1 1 1 3–3 0 4
7. Ferencvárosi TC 2 1 1 6–5 +1 3
8. Zalaegerszegi TE 3 1 2 2–4 –2 3
9. Paksi FC 2 2 2–2 0 2
10. MTK Budapest 3 2 1 2–3 –1 2
11. Mezőkövesd 3 1 2 4–8 –4 1
12. Fehérvár FC 3 3 4–8 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik