Lila átok ül a kaposváriakon

BENKÔ GÁBOR, JUTASI RÓBERTBENKÔ GÁBOR, JUTASI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.11.20. 21:28
Címkék
Két hazai vereség után (legutóbb a Diósgyőr és az MTK hozott el három-három pontot Kaposvárról) mindenképpen győzelemre készült a Rákóczi FC a Békéscsaba ellen. Pedig a múlt nem éppen a hazai csapat mellett szólt, lévén a két együttes élvonalbeli mérkőzésein mindösszesen egyetlen kaposvári siker született, de 1981. március 25-én is csupán egy öngóllal győzte le a Kaposvár a lila-fehéreket&


A feladat persze azért sem tűnt előzetesen könnyűnek, mert a vendégek kispadján az idén először ült hivatalos minőségben Dajka László vezetőedzőként, s mint tudjuk, a trénerváltás sokat lendíthet egy csapat szereplésén.
A megadott összeállításokon egyik szakvezető sem változtatott, ami a hazaiak részéről anynyit jelentett, hogy Zsolnai Róbert az idei szezonban első alkalommal került a kezdőcsapatba. Ennek ellenére a csabaiak román légiósa, Valentin Miculescu hagyta ki a találkozó első helyzetét, amellyel alaposan ráijesztett a kaposváriakra. Ezt követően jó ideig csupán mezőnyjáték uralkodott, a kapuk egyáltalán nem forogtak veszélyben. Az iramra ugyan nem lehetett panasz, de a középpályások és a csatárok - a fegyelmezett védekezésnek, illetve a rossz és ütemtelen passzoknak köszönhetően - nem tudtak helyzeteket kialakítani. Az első félidő derekán azonban megszerezte a vezetést a Békéscsaba, ezzel igen nehéz helyzetbe hozva az addig jóformán semmit sem mutató hazaiakat. A Kaposvár egy félidő alatt mutatott teljesítményét kritizálva legyen elég annyi, hogy Oláh Lóránték először a 38. percben tudtak helyzetet teremteni Zancarlo Simunic kapuja előtt.

Udvari Szabolcs (balra) rémülten figyelte, ahogy csapattársa, Dejan Vilotics cibálni kezdte a kaposvári Oláh Lóránt dresszét (Fotó: Laufer László)
Udvari Szabolcs (balra) rémülten figyelte, ahogy csapattársa, Dejan Vilotics cibálni kezdte a kaposvári Oláh Lóránt dresszét (Fotó: Laufer László)
Udvari Szabolcs (balra) rémülten figyelte, ahogy csapattársa, Dejan Vilotics cibálni kezdte a kaposvári Oláh Lóránt dresszét (Fotó: Laufer László)
Bár a Békéscsaba sem sziporkázott ezen a meccsen, előnye a szünetig azért volt megérdemelt, mert egyrészt uralta a középpályát, másrészt pedig kevés lehetőségéből legalább egyet kihasznált.
Nagy lendülettel és gyors egyenlítéssel kezdte a második félidőt a Rákóczi FC. A szünetben két helyen is változtatott Prukner László: Kardos Ernő és Nagypál Tibor beállásával aktívabban támadtak a hazaiak, és próbálták nyomás alatt tartani a lilákat.
Csakhogy…
A kapott góltól viszont nem tört meg a Békéscsaba ellenállása, és a vendégek, ha tehették, gyors kontrákkal még helyzetig is eljutottak. Változatos volt a játék és az első félidőhöz képest lényegesen több esemény történt a pályán. A hajrában már valószínűsíthető volt, hogy amelyik csapat gólt szerez, az a mérkőzést is megnyerheti. Noha a Kaposvár a győzelem érdekében mindent megpróbált, a vendégek továbbra is stabilan védekeztek, mi több, néhány lövéssel jelezték, a győzelemről bizony ők sem tettek le. Dajka László játékosai megérezték, hogy ezen a szombaton is megverhető a Kaposvár saját pályáján. A hazai védelem megingását pedig kíméletlenül kihasználva Balog Zsolt a győzelmet jelentő gólt is megszerezte a Békéscsabának, ami egyben azt is jelentette, hogy a Rákóczi FC 1981 tavaszán aratott sikere óta továbbra is nyeretlen az Előre FC ellen. ---- 8. perc: Balog Zsolt jobbról emelt a kapu elé, a labda átszállt a védők fölött, de Miculescu öt méterről tiszta helyzetből a jobb sarok mellé fejelt.
21. perc: Szabadrúgáshoz jutott 25 méterről a vendégegyüttes: jobbról Balog Zsolt emelte a labdát a tizenegyespont tájékára, ahol az elmélázó védők gyűrűjében Udvari jól emelkedett fel, és fejjel félmagasan küldte a labdát a bal sarokba.
0-1
33. perc: Vasziljevics balról ívelte keresztbe a labdát, Lázok kapásból lőtt, de bombája egy méterre elkerülte a bal sarkot.
38. perc: Tóth Balázs cselezte be magát a bal oldali alapvonalnál, laposan, pontosan továbbított a tisztán érkező Farkashoz, aki azonban laposan, jobbal, 14 méterről csúnyán a kapu mellé lőtt.
40. perc: Oláh tört be a büntetőterületre, tíz méterről küldött lapos jobblábas lövése után Simunic csak kiütni tudta a labdát, de Viloticsnak sikerült szögletre mentenie.
49. perc: A csabai kapu térfelének közepén szabadrúgáshoz jutott a Rákóczi: jobbról Kardos ívelte a labdát a kapu elé, amely egy védőről az elöl tartózkodó Finta elé pattant, és ő közelről a bal sarokba helyezett.
1-1
52. perc: Simon a jobbösszekötő helyén két védő között kibújva 15 méterről kapura lőtt, a bal sarokra tartó labdát azonban Balajcza szögletre tolta.
61. perc: Tóth Balázs és Oláh kényszerítőzése után az előbbinek jobb lábbal küldött 12 méteres lövését követően a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret a labda.
71. perc: Balajcza a tizenhatoson kívülre futva lábbal mentett a berobbanó Balog Zsolt elől.
83. perc: A bal oldalon a felezővonalnál Funk csípett el egy labdát, Vasziljevicshez továbbított, aki nagyszerűen vette észre a jobbösszekötő helyén szabadon felfutó Balog Zsoltot, hozzá továbbította a labdát, s a csabai játékos a kimozduló Balajcza mellett 15 méterről laposan a jobb sarokba lőtt.
1-2 ---- Korábbi két hazai mérkőzésünk eredményétől elbizonytalanodott a csapat. Győzelemre játszottunk, ebben benne volt a Békéscsaba kontralehetősége, és egy ilyet ki is használt.
Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője

Nagyon örülök annak, hogy idegenben nyertünk. A szervezett, fegyelmezett játékunk teljesen megérdemelt győzelmet eredményezett.
Dajka László, a Békéscsaba vezetőedzője


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Bede Ferenc (8). Bede Ferenc jól követte a játékot, a kirívó szabálytalanságokat észrevette, ám néhány fordított ítélete akadt.
Asszisztensek: Varga II L., Heibl


Fény és árnyék
+++ A stadionon kívüli biztonságért felelős lovas rendőrök szemfülességét és futballszeretetét dicséri, hogy a betonkerítés túloldaláról is nézni tudták a találkozót. A rend őrei ugyanis lovaikat közvetlenül a fal mellé állították, s azokon ülve remek kilátásuk volt a pályán történtekre is.

--- Az élvonalbeli csapatok közül talán a Kaposvár készült a hétköznapokon a legrosszabb körülmények között. Prukner László vezetőedző egy, Kaposvár határában lévő pályán (bár ebben az esetben kifejezőbb a szántóföld szó) kénytelen edzést tartani játékosainak. Igaz, márciusban a csapat már használhatja az új edzőpályát.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik