Először feltörte a jeget

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.03.11. 20:23
Címkék
Rosszabbul nem is kezdődhetett volna Sallói István ügyvezetői munkálkodása a Megyeri úton. A Balaton FC-től igazolt vezető a Győr elleni bajnoki előtt egész délelőtt dolgozott, törte a jeget a Szusza Ferenc-stadionban, elődjével Gyulay Zsolttal, valamint az utánpótláscsapatok játékosaival és több szurkolóval. Ezt követően érthető, hogy meglehetősen idegesen vette tudomásul, amikor Megyebíró János játékvezető nem engedélyezte a találkozó megrendezését. Vagyis a délelőtti munka teljesen feleslegessé vált& Mint ahogyan ezúttal sem lesz más dolga, mint hogy a többi meccset nézze irigykedve, hiszen most szombaton Szombathelyen sem lesz meccse a liláknak.
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
(Fotó: Németh Ferenc)
– Mi még arra is hajlandók lennénk, hogy Szombathelyen lapátoljuk a havat, ha ezzel segíthetünk – mondta mosolyogva, és mégis komolyan értve a segítséget Sallói István. – Komolyan mondom, szívmelengető látvány volt a nagy hidegben az az összefogás, ami megmozgatta az embereket, hogy lejátszhassuk a Győr elleni meccset. Sajnos, azonban nem a miénk a létesítmény, hanem van működtetője, és ahogy látom, nehezen kivitelezhető számára az, hogy a stadionunk minden körülmények között használható legyen. Már csak ezért is bízom benne, hogy a klublicencszel kapcsolatban lesznek majd engedmények, mert egyszerűen rajtunk kívülálló okok miatt nem tudunk megfelelni minden követelménynek.
– Még csak pár napja tekinthetjük ügyvezető igazgatónak, de milyen meglepő: már teljesen magáénak érzi a klubot és a problémákat.
– Azt gondolom, ez természetes. Múlt hét szerdán tartotta a klub a taggyűlését, és ott egyhangúlag elfogadták Gyulay Zsolt lemondását, illetve a kinevezésemet. Ezzel egy időpontban az elődöm tulajdonos lett. Egyeztettem a többségi tulajdonossal, Lukács Ferenccel, akivel mindenben egyetértettünk, így hivatalosan is én lettem az új ügyvezető.
– És mindjárt jégtöréssel kezdett… Gyanítom, erre azért még ön sem számított.
– Nem, de nincs ezzel baj. A rendszerrel viszont van. Azt már napokkal ezelőtt sejteni lehetett, hogy esetleg elmarad a mérkőzés, mert rossz állapotban van a pályánk. Ezt természetesen jeleztük is az illetékeseknek. Bíztam abban, hogy legalább szombat délelőtt meglátogat minket egy bizottság, amely szemrevételezi a stadiont, és akkor könnyedén megállapíthatta volna, hogy mi nem tudjuk megtartani a találkozót. Ezzel rengeteg felesleges kiadástól kíméltek volna meg minket, így viszont az ablakon dobtuk ki a pénzt. Felfogadtuk a rendezőket, kifizettük a rendőrség kivonulását, megérkeztek a mentők is, szóval mindent megtettünk, ami egy találkozó megrendezéséhez kell. Kiderült, mindez felesleges volt.
– Persze, nem a pálya takarítása az elsődleges feladata… Hogyan áll az ügyvezetői munka átvételével?
– Ez igen sokrétű tevékenység, úgyhogy iparkodnom kell. Működőképessé kell tenni a gazdasági társaságot. A költségvetésünkben van némi hiány, ezt mindenképpen kezelni kell. Fel kell készülnünk arra is, hogy a klublicenc előírásainak megfeleljünk. Ez elsősorban pénzügyi és adminisztratív munkát igényel, ezért készítenünk kell egy üzleti tervet, amelyben meghatározzuk azt, hogy a bevételeink és a kiadásaink arányban legyenek, valamint át kell alakítanunk a személyi rendszert is.
– Az Újpesttel kapcsolatban újabban kulcsmondat: kezelni kell a hiányt. Mekkora összegről van szó?
– Ezt egyelőre nem tudom megmondani. Vannak kintlévőségeink, és egyéb, még folyamatban lévő ügyek. Azt hiszem, két hétre még mindenképpen szükségem van ahhoz, hogy átlássam a helyzetet.
– A helyzet azért talán nem olyan rossz most, mint volt mondjuk két hónapja. Sikerült eladni Tokody Tibort a német Oberhausennek, Kovács Zoltánt a hongkongi Sencsengnek, miközben új főszponzor, a Walton érkezett, vagyis stabilizálódni látszik a helyzet.
– Jelenleg jobb állapotban van a gazdasági társaság, és a mi helyzetünkben ez a legfontosabb. Emellett természetesen a szakmai munkára is figyelni kell, mert azzal legyen tisztában mindenki, hogy Újpesten csak a bajnoki cím az elfogadható. Persze a költségeket is ehhez igazítjuk.
– Esetleg az is előfordulhat, hogy tovább csökkentik a játékosok fizetését?
– Lesznek változások, de nem a havi járandóságot alakítjuk majd át. A prémiumrendszert azonban mindenképpen módosítani kell, ez egy fontos tétel. Persze, a költségvetésünkről még nem tudok beszélni, mert ugye egyelőre még nem tudjuk, hogy menynyit kapunk majd a ligától a központi marketingjogok értékesítése után. Ha ez kiderül, akkor sokkal könnyebben tudunk majd tervezni.
– Önt válságmenedzserként tartják számon, hiszen Siófokon a Balaton FC-t is kihúzta a bajból, igaz némi "véráldozat" árán… Mennyit tud hasznosítani a korábbi tapasztalataiból Újpesten?
– Sokat, bár azt ne felejtsük el, hogy azért az Újpest és a Balaton FC között jelentős a különbség. Gondoljunk csak arra, hogy a siófoki klub szinte teljesen lecsupaszítottan működött. Az Újpest egészen más, hiszen egy nagy egyesületről van szó, de mint mondtam, a létszámot itt is át kell majd alakítani. Csak ugye az új klubom sokkal komolyabb, nagyobb utánpótlásbázissal, több szurkolóval rendelkezik, és nagyobb figyelmet kap. Szóval, építhetek az elmúlt időszakra, de azért alkalmazkodnom kell a helyi viszonyokhoz is.
– A kérdés kényesebb felének megválaszolását ügyesen megkerülte: a Balatonnal kapcsolatban nem csak jó híreket lehetett hallani, hiszen például az egykori edző, Csank János a nemzetközi szövetséghez fordult, hogy megszerezhesse azt a pénzt, amivel a klub tartozik neki. Ezt az ügyet még végigviszi, vagy ez már a siófokiak dolga?
- Igazából két elvarratlan szál maradt utánam. Az egyik az, amit Csank Jánossal kapcsolatban említett, de ebben én már nem tudok segíteni, ezt majd a tulajdonos megoldja, hiszen egy profi emberről van szó, aki hamarosan elrendezi ezt az ügyet. A másik szál a klublicenccel kapcsolatos. Ezt még én kezdtem el összeállítani Siófokon, és be is fejezem, mert hamarosan be kell nyújtani a szövetségnek. Ez bonyolult munka, amit nehezen tudna átvenni tőlem bárki is. Szóval, ezt még megoldjuk együtt, de aztán csak az Újpest létezik majd a számomra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik