Csak egy pontot ért a duplázás

A mérkőzésről tudósított: HAVASRÉTI BÉLA, ZOMBORI ANDRÁSA mérkőzésről tudósított: HAVASRÉTI BÉLA, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.22. 21:19
Címkék
Ha valaki vette a fáradtságot, és a mérkőzés előtt ránézett a táblázatra, láthatta, hatalmas a tétje az ETOSiófok összecsapásnak. A csapatok a kilencven perc kezdete előtt azonos pontszámmal álltak, így egy esetleges győzelemmel a három pontot kasszírozó alakulat lépéselőnybe kerülhetett riválisával szemben a felsőházba kerülésért vívott harcban.
A találkozó előtt a vendégek mestere, Csank János arról beszélt, hogy csakis azért lehet nagy tétje a mérkőzésnek, mert csapata a korábbi fordulókban több pontot is nagylelkűen az ellenfeleknek ajándékozott. A mesteredző ugyan nem említette meg, de a csapatok helyzetét ismerők azzal is tisztában lehetnek, hogy a komoly anyagi gondokkal küszködő vendégek nem élnék meg tragédiaként, ha csak az alsóházban folytathatnák a bajnokságot, ugyanakkor a házigazda Győr játékosainak valóságos tragédiával érne fel, ha a rájátszásban a legjobbak nélkülük küzdenének.
Nos, a találkozó úgy kezdődött, ahogy a győri szimpatizánsok rémálmaikban sem gondolták, mert hamar előnyhöz jutott a Siófok. A gól megzavarta az egyébként is kapkodóan, rossz felfogásban futballozó hazaiakat, és bár a találatot követően Alekszander Bajevszki kis híján egyenlített, egyértelműen a vendégek akarata érvényesült a pályán. A győriek képtelenek voltak a saját kapujuk előteréből tudatosan, pontos passzokkal kihozni a labdát, a céltalan előreíveléseket követően azonnal jöhettek a vendégtámadások. Az ETO középpályásai távol álltak a rájuk bízott emberektől, ráadásul elemi hibákat követtek el sorozatban.
Joggal háborgott a hazai közönség, Varga Zoltánnak pedig nem kellett magyarázatot adnia arról, hogy miért szánta el magát cserére alig félórai futballt követően. A változtatás szerkezeti módosítást is jelentett, ugyanis az addig középpályást játszó Németh Norbert húzódott vissza a lecserélt horvát csapattársa helyére, Herczeg Miklós pedig tulajdonképpen harmadik támadó lett. A kedvező helyzetben lévő siófokiak a folytatásban is labdabiztosabbnak tűntek riválisuknál, igaz, kapura már jóval kevesebb veszélyt jelentettek. Varga Zoltán újabb cseréjét sem lehetett megkérdőjelezni, ám adta magát a kérdés: a hihetetlenül gyenge teljesítményt nyújtó idegenlégiósok vajon miként kerülhettek a kezdő tizenegybe? Aki látta a győriek első félidei futballját, az aligha értette, miről beszélnek Győrben a vezetők akkor, amikor azt hangoztatják, az ETO-nak a nemzetközi szereplés kiharcolása a célja. A zöld-fehérek első játékrészbeli teljesítménye ugyanis olyan messze volt a nemzetközi szinttől, mint Makó Jeruzsálemtől, a hazai labdarúgók sokkal inkább tűntek amatőr játékosoknak, mint a felsőházba kerülni akaró profiknak…
A szünetet követően sorozatban rúghatta a szögleteket a hazai alakulat, és a harmadik sarokrúgást követően az ETO gólfelelőse, Szanyó Károly kiegyenlítette az állást. A találat megváltoztatta a játék menetét, mezőnyfölénybe került a győri gárda, a vendégek labdarúgói összehasonlíthatatlanul többet hibáztak, mint az első negyvenöt percben. Ebben az időszakban a zöld-fehérek többször is a siófoki védelem mögé kerültek, ám a büntetőterület környékén már nem tudtak jó döntéseket hozni. Ha azt mondjuk, hogy a győriek egyenlítő találatát egy rossz kapuralövési kísérlet előzte meg, akkor meg kell állapítani azt is, hogy a vendégek újabb góljához is kellett egy nem egészen jól végrehajtott oldalvonal melletti szabadrúgás. Igaz, mivel Sipeki István középre ívelését követően végül a hálóba jutott a labda, talán helyesebb azt mondani, hogy egy remekül végrehajtott kombináció eredményezte a siófokiak újabb találatát.
Az egyenlítés érdekében egyre nagyobb kockázatot vállalt az ETO, ami azt eredményezte, hogy a labdaszerzést követően szinte minden siófoki kontratámadás gólveszélyt jelentett. Ha figyelmesebben játszik ekkor Csank János együttese, akár el is dönthette volna a három pont sorsát, ám nem tette, és Szanyó Károlynak ismét sikerült helyzet nélkül egyenlítenie. A hajrára olykor kettészakadt a mezőny, ám gólt már annak ellenére nem értek el a pályán lévők, hogy egy alkalommal Almir Filipovics gurítása a gólvonaltól talán egy centiméterre gurult keresztbe a kapu előtt. A Siófok helyzetei alapján közelebb állt a győzelemhez, ám a vendégek rossz helyzetkihasználása azt eredményezte, hogy csak a két hét múlva sorra kerülő játéknap dönt majd arról, hogy e két csapat közül melyik lesz ott a felsőházban – bár még az is előfordulhat, hogy a Győr és a Siófok is az alsóházba csúszik.
Vagyis ez a kulcsfontosságúnak mondott mérkőzés egyelőre semmit sem döntött el.

Percről percre

5. perc: Csordás a jobb oldalon az alapvonal közelében elvette a labdát Hucikától, lapos beadását követően Szabó Csaba egyből hat méterről kapura lőtt. A vetődő Sebőknek sikerült beleütni a labdába, amely a bal kapufa mellett az alapvonal közelében gurult kifelé, érkezett Csordás, és rendkívül éles szögből, jobbal egyből a kapu jobb felső sarkába lőtt.
0–1
7. perc: Gyorsan egyenlíthetett volna a Győr. Bajevszki jobb oldalon tört be a kapu előterébe, nyolc méterről megcélozta a kapu bal sarkát, de a kapufát találta el.
14. perc: Schultz középen kirobbant, de kissé hosszan tette maga elé a labdát, és a jó ütemben kimozduló Sebőknek bátor kivetődéssel sikerült hárítania.
30. perc: Soós a bal oldalról, az öt és feles magasságából beívelt labdája átszállt a középen tartózkodók
Mestermérleg

Varga Zoltán
a Gyôr szakmai igazgatója:
Furcsa, hogy immár a negyedik olyan mérkôzést játsszuk, amikor arra kényszerülünk, hogy fussunk az eredmény után. Ilyen fontos mérkôzésen, mint ez volt, egyenesen luxus, hogy már az ötödik percben az ellenfelünk vezetéshez jusson. Ez rányomta a bélyegét a találkozóra. A csapat több tagja indiszponáltan játszott, ezért cseréltem már az elsô félidôben. Végül a döntetlent igazságosnak tartom.

Csank János a Siófok vezetôedzôje:
Tavaszi „menetelésünk” folytatódott. Úgy érzem, ellenfelünket ezen a délutánon, ahogy mondani szokás, lefutballoztuk a pályáról, csak hát helyzetek sokaságát hagytuk kihasználatlanul. Már az elsô félidôben el kellett volna döntenünk a mérkôzés sorsát, és végül meg kellett elégednünk ezzel a számunkra vereséggel felérô döntetlennel.
fölött és az érkező Szabó Csaba futtából hat méterről jobbal egyből a bal oldali léc mellé bombázott.
36. perc: Nicsenko és Soós összecsapása után a vendégek középpályását kellett letámogatni a pályáról, de két perc ápolás után visszatérhetett.
40. perc: A csereként beállt Herczeg villant meg a bal oldalon, remekül emelt a kapu elé, de Nicsenko a balösszekötő helyéről hat méterről kihagyta a kihagyhatatlant: fejese keresztben elment a bal oldali léc mellett.
48. perc: Baumgartner jobb oldali szögletrúgását követően az előrelopakodó Salamon tíz méterről lábszárral találta el a labdát és így kimaradt a helyzet.
51. perc: Baumgartner beadását követően Jäkl lövése lepattant a védőkről, a jól helyezkedő Szanyó hat méterről jobbal egyből a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
1–1
63. perc: Sipeki végezhetett el szabadrúgást a jobb oldalról, a laposan középre érkező labdát Koller tíz méterről, félfordulatból egyből a kapu jobb oldalába lőtte.
1–2
69. perc: Sipeki nyargalt el a jobb oldalon, beadását követően Koller fejese nem sokkal ment el a léc mellett.
72. perc: Sipeki a jobb oldalon lesgyanús helyzetben kilépett, lövése a kifutó és vetődő Sebőkről kipattant – éppen Filipovics elé, aki 12 méterről jobbal lőtt, Füzi Krisztián a gólvonalról fejelte ki a labdát.
75. perc: Baumgartner jobb oldali szögletrúgását követően Salamon tízméteres bombája a felső lécről vágódott vissza.
76. perc: Baumgartner újabb szögletrúgását követően a kapu előterében tartózkodó Németh Norbert rosszul találta el a labdát, de az így lett jó Szanyónak: a középpályás nyolc méterről a kapu jobb oldalába lőtt.
2–2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik