Ebből egyszer filmet forgatnak majd

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2012.01.28. 22:01
Páratlan sikertörténet Ausztráliából, főszerepben egy cseh edzőnő, egy csodacsapat és egy példás szurkolótábor. A Canberra United a mennybe...

Páratlan sikertörténet Ausztráliából, főszerepben egy cseh edzőnő, egy csodacsapat és egy példás szurkolótábor. A Canberra United a mennybe megy.
Páratlan sikertörténet Ausztráliából, főszerepben egy cseh edzőnő, egy csodacsapat és egy példás szurkolótábor. A Canberra United a mennybe megy.

Tegnap (vagyis ma, csak ausztrál idő szerint) játszották le a Westfield W-League, azaz az ausztrál félprofi női bajnokság döntőjét, amelyben a Canberra United 3-2-re diadalmaskodott a Brisbane Roar felett. Ez önmagában még persze semmit se jelentene egy bajnoki címen kívül – a canberrai lányok azonban, a futballtörténelemben először, veretlenül nyerték meg az ausztrál bajnokságot.

A csodaedző


A női futball GuardiolájaJitka Klimkovát máris így emlegetik. A Canberra edzője úgy írt ugyanis futballtörténelmet, hogy csupán a szezon elején került a zöldek kispadjára. A történetnek már ez a része is filmbe illő: Klimková meccset nézett a tavalyi németországi világbajnokságon, és a sors úgy hozta, hogy a lelátón épp a Canberra United egyik főmuftija mellé keveredett. Beszédbe elegyedtek, Klimková pedig néhány hét múlva azon kapta magát, hogy egy Ausztrália felé tartó gépen ül.

Az persze költői túlzás volna, hogy Klimková nem erre készült egész életében. Még aktív játékos és cseh válogatott volt, amikor elkezdte edzői tanulmányait. Ő volt az első cseh nő, aki megszerezte az UEFA edzői képesítését, és az európai szövetségen belül hamar híre ment, mekkora tehetségre bukkantak. Elsőként az 1. Slovácko csapatát edzette, amely vezetése alatt mindvégig bronzérmes volt a cseh bajnokságban – ez pedig nagyjából a maximum, amit a spanyol férfibajnokságra hasonlító I. liga ženben elérhet valaki a Sparta Praha és a Slavia Praha miatt.

Ellie Brush a trófeával

Klimková ezután az U19-es válogatott szövetségi edzője lett, majd megkapta a Canberra FC visszautasíthatatlan ajánlatát, és áttette székhelyét az ausztrál fővárosba – hogy aztán veretlenül meneteljen csapatával a WWL-címig.

A gólkirálynő

Az elmúlt bajnokság egy képben: a United ünnepel, középen a gólszerző, Heyman

Michelle Heyman az alapszakasz gólkirálynőjeként vezette csapatát a döntőbe, és ő a WWL történetének legtöbb gólt szerző játékosa is. A huszonnégy éves játékos kétszer volt eddig válogatott, mindkétszer gólt szerzett. 2009-ben egyszer már volt a W-League gólkirálynője, tavaly pedig az év játékosának választották.

A támogatás

Igen, mindez az Australian Open döntőjével egyidőben

A döntő napján a The Canberra Times egy négy A/4-es oldalt elfoglaló (!) hirdetéssel buzdította a csajokat. Vajon el tudjuk egyáltalán képzelni, hogy bármelyik hazai napilap ugyanezt tenné? Persze, odalent egész máshogy mennek a dolgok. Az ausztrál FourFourTwo oldalán ma vezető hír volt a W-League döntője, és a rájátszás valamennyi meccsének külön galériát szentelnek. Sőt: nem derogált nekik a női válogatottat címlapra tenni a magazin nyomtatott verziójában. Mondanom se kell, a döntőt élőben közvetítette a tévé. Ilyen hátszéllel kicsit könnyebb bármiféle eredményt elérni, mint nálunk.

A W-League hivatalos honlapja rajzpályázatot is hirdetett a döntő előtt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik