Olimpia: Francia Zsuzsanna elmesélte, hogyan ismerkedett meg Kobe Bryanttel

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 18:13
null
Dwight Howard, Francia Zsuzsanna és Kobe Bryant a 2008-as pekingi olimpián (Fotó: inquirer.com)
Francia Zsuzsanna, a kétszeres olimpiai bajnok magyar származású evezős – aki a Magyar Sportújságírók Szövetségének kérésére díjátadó volt az idei online Év Sportolója Gálán – egy évvel ezelőtt, Kobe Bryant halála után mesélt el egy történetet a Los Angeles Lakers legendájáról, valamint megismerkedésükről. Ezt idézzük fel.

 

Francia Zsuzsanna tavaly, Kobe Bryant halála után néhány nappal mesélt el egy történetet kettejük 2008-as megismerkedéséről a The Philadelphia Inquirer-nek, amit most felidézünk.

A Szegeden született evezős amerikai színekben lett olimpiai bajnok – élete során először – 2008-ban Pekingben. A győzelme után az olimpiai faluban tartózkodott a többi sportolóval együtt, és a nyakában volt az aranyérme. Ekkor lépett oda hozzá Dwight Howard, az Egyesült Államok kosárlabdacsapatának sztárja – aki 2020-ban bajnoki címet nyert a Los Angeles Lakersszel, s jelenleg a Philadelphia 76ers játékosa –, és megkérte Franciát, hogy hadd nézze meg az érmét, ekkor csatlakozott a beszélgetéshez Kobe Bryant.

Az USA kosárcsapata ekkor még csak a negyeddöntőre készült a pekingi olimpián Németország legyőzése után, és Bryantnek, valamint Howardnak sem volt még 2008-as olimpiai aranyérme.

„Leírhatatlan érzés volt, amikor arra eszméltem, hogy hiába van Kobenak számtalan trófeája otthon, abban a pillanatban egy olyan éremre vágyott, ami nekem már összejött, de neki még nem” – mesélte Francia, aki a Pfizer-BioNTech Covid-vakcina alapjául szolgáló szabadalmával világhírűvé lett édesanyja, Karikó Katalin révén sokat szerepel a sajtóban mostanában.

Ezt követően tovább beszélgettek egymással, Kobe az evezésről és Francia származásáról kérdezett, ekkor derült ki az is, hogy mind a ketten Philadelphia egyik külvárosából jöttek – a szegedi születésű sportoló Abingtonból, ez pedig később a beceneve lett a Lakers akkori sztárjánál.

Később is összefutottak egymással, s az Egyesült Államok kosárcsapatának tagjaiSpanyolországot legyőzve olimpiai bajnokok lettek. Francia ezt követően ment oda gratulálni Kobenak, majd együtt is ebédeltek.

Sőt, az USA olimpiai csapatbuszán is egymás mellett ültek, ahol az evezős emlékei szerint rengeteg tanulságos történetet mesélt neki Kobe, de a legjobban ez a mondat ütötte meg a fülét:

„Őszinte leszek, néha csak elhajítom a labdát a palánk irányába, és ugyanúgy meglepődöm rajta, hogy bemegy, mint mindenki más. Aztán ezt játsszák egy hétig a tévében” – idézte Francia a kosárlabdaklasszis neki intézett szavait.

A cikk végén Francia a háláját fejezte ki Kobenak, amiért inspirálta és motiválta őt 2008-ban a további pályafutásához, és szerencsésnek tartja magát, amiért elfoglalhatta mellette azt a helyet a buszon.

Kobe Bryant ötszörös NBA-bajnok kosárlabdázó 2020. január 26-án, 41 esztendősen hunyt el lányával együtt helikopter-balesetben, a teljes sportvilág azóta is gyászolja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik