Női kosár NB I: a Szekszárd ötödik nekifutásra már legyőzné a Sopront

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 10:03
null
Studer Ágnes (9) és a Szekszárd a döntő második meccsén végre legyőzné a Sopront (Fotó: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság)
Hisznek magukban az Atomerőmű játékosai, akik ebben az idényben még egyszer sem tudták legyőzni a női kosárlabda NB I döntőjének nyitó meccsét simán megnyerő és a finálé második felvonásán, szerdán Szekszárdon vendégeskedő Sopront.


Nem tudta megszorítani a női döntő első mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd a legutóbbi bajnok Sopront idegenben, sőt, valójában arra sem tudta kényszeríteni, hogy kulcsjátékosainak sokat kelljen a pályán lenni. A 80–57-es sima hazai sikerrel végződő vasárnapi nyitó felvonáson klassziskülönbség volt az Euroliga idei negyedik helyezettje és az Európa-kupa bronzérmese között, miképp a két együttes az idényben eddig lejátszott találkozóin. A felek immár négyszer csaptak össze a 2020–2021-es évadban (a Magyar Kupa elődöntőjében is), s valamennyi meccset meggyőző magabiztossággal, átlagban 23 ponttal nyerte meg a Sopron.

Vélemény

Az első meccsen fel tudtuk venni velük a kesztyűt agresszivitásban és keménységben, és összességében jól tudtuk kontrollálni a mérkőzést. Várhatóan még keményebb lesz a csata, hazai pályán képesek jobban játszani a szekszárdiak és a Sopronban látottnál pontosabban dobni. Mi megpróbálunk a saját ritmusunkban maradni, várhatóan újdonsággal is kirukkolnak, amivel készültek, de az első találkozón még nem alkalmazták, ám nálunk is van néhány ilyen elem.

Laczka Miklós, a Sopron másodedzője

„Valóban, sajnos az eddigi összecsapásainkon nem volt esélyünk nyerni  – mondta a Nemzeti Sportnak Studer Ágnes, a szekszárdiak válogatott irányítója, aki vasárnap Sopronban mindössze 25 percet játszott, mert hamar faultproblémákkal küzdött, és a 28. percben kipontozódott, amíg a pályán volt, négy-négy pontot és gólpasszt jegyzett.  – Ennek ellenére én és a csapattársaim is tisztában vagyunk azzal, hogy az a szisztéma, amelyet egész évben gyakorolunk és alkalmazunk a meccseinken, működik, és a Sopron ellen is működhet, ha jól alkalmazzuk. Persze az olyan kitűnő csapat ellen, mint a Sopron, ez önmagában még nem elég, ehhez jó dobóformának, több kiemelkedő egyéni teljesítménynek kell társulnia. Hiszünk abban, amit csinálunk és biztosak vagyunk benne, ha betartjuk a taktikai utasításokat és pontosan végrehajtjuk az előre eltervezett feladatokat, akkor a Sopront is meg tudjuk verni. Ebben az idényben a soproniak ellen még egyszer sem dobtunk jól, ez nyilván benne van a fejekben, de ez elsősorban a mi hibánk. Vasárnap nagyon érződött rajtunk, hogy az Európa-kupa négyes döntője óta, azaz két hete nem játszottunk meccset, és az is, hogy a szekszárdi torna előtti mérkőzéseken még játszott DeWanna Bonner, aki a döntőben már nincs velünk.”

A 2018 után ismét – fennállása során összességében harmadszor – bajnoki döntőt játszó tolnai együttes vasárnap már az első negyed végén 12 pontos hátrányt szedett össze, mert egyszerűen nem tudott tiszta dobóhelyzeteket kialakítani a rendkívül hatékonyan és pontosan védekező házigazda ellen, amely a másik gyűrűnél a legtöbbször létszámfölényes helyzetekből, jól kivitelezett egy egy elleni játékból vagy gyors lefutásból könnyű kosarakat szerzett.

„Úgy éreztük, hogy ismerik és alaposan elemezték az összes figuránkat, amelyekből egyszerűen nem tudtunk előnyt szerezni   – folytatta Studer. – Hétfőn alaposan elemeztük a meccs felvételét, láttuk, mikor mit hibáztunk, és változtatunk, mert remek csapat a Sopron, de nem verhetetlen, s most felkészültünk azokon a pontokon támadni, ahol sebezhető. Extra motivációt jelent, hogy ha tudnánk győzi, akkor a negyedik meccsre, amely Szekszárdon lehetne, bejöhetnének a szurkolóink. Nincs vesztenivalónk, így is kell játszani, hiszünk magunkban és abban, hogy végre a Sopron ellen is kijön a lépés nekünk.”

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SOPRON BASKET–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 80–57 (21–9, 19–16, 25–18, 15–14)
Sopron,
zárt kapuk mögött. V: Földházi, Kapitány, Varga-Záray
SOPRON: January 5, WILLIAMS 14/6, Walker 2, BROOKS 13, Határ 7. Csere: Fegyverneky 4, KRAJISNIK 18, CZUKOR 12/12, Varga A. 5/3, Varga S, Varga K. Edző: Gáspár Dávid
SZEKSZÁRD: Studer 4, Friskovec 9/9, Theodoreán 2, Zele 2, MCCALL 11. Csere: GOREE 12, Krnjics 4, Bálint 8/6, Gereben 5/3, Szabó F., Skorics. Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–4. 6. p.: 10–4. 9. p.: 17–4. 12. p.: 21–14. 16. p.: 25–18. 18. p.: 34–18. 23. p.: 42–31. 26. p.: 50–34. 29. p.: 65–38. 33. p.: 73–45. 35. p.: 73–53
Kipontozódott: Walker (35. p.), Studer (28. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Sopron javára
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Örülök hogy sikerült jól reagálni a Szekszárd játékstílusára, lényeges volt, hogy ezt tudjuk tartani az egész meccsen. Ellenfelünket is megilleti a dicséret, szerdán dupla ilyen kemény harcmodorra számítok. A bíróknak nehéz feladatuk van egy ilyen meccsen, mert ha az összes személyi hibát lefújják, akkor 8-10 játékos kipontozódik. Az Euroligában is kemény a védekezés, talán ott jobban érvényesül a kosárlabda. Most sok jelenet volt, ami megakasztotta a játékot. Nekünk, edzőknek kell arra törekedni, hogy a szervezettség és keménység valósuljon meg.
Djokics Zseljko: – Látszott, hogy a hazaiak jobb ritmusból érkeztek a párharca, mi az első negyedben ötlettelenül támadtunk. Nem akarok bírózni, de jó lenne, ha Magyarországon is ugyanúgy fújnának, mint Európában. Ezen a meccsen volt két-három fújás, amivel nagyon nem értettem egyet, utólag persze mindegy, nem ezen múlt, mert jobb volt a Sopron. De azért jó lenne, ha a kritérium ugyanaz lenne, mert a labda mérete is ugyanolyan. Mi rosszul dobtunk, és sok volt az eladott labdánk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik