Női kosár Euroliga: váratlan soproni vereség a Gironától

Vágólapra másolva!
2021.12.09. 19:55
A Sopron Basket hazai pályán meglepetésre kikapott a spanyol Gironától csütörtökön a női kosárlabda Euroliga nyolcadik fordulójában.
Gabby Williams 15 pontot dobott – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Földi Imre)
Gabby Williams 15 pontot dobott – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Földi Imre)

 

Hatalmas hó és csekély érdeklődés vezette fel a Sopron Basket soros Euroliga-mérkőzését, amelyet a Spar Girona ellen játszott a Novomatic Arénában. A kettő között ne keressünk összefüggést, a múlt heti, Basket Landes elleni ütközet sem töltötte meg a lelátókat, noha Gáspár Dávid együttese a csoportelsőségért harcol az elitligában…

A spanyolok jobban kapták el a rajtot, három perc után 8–3-ra húztak el, noha mindössze kilenc játékossal érkeztek meg Magyarországra, nem tartott a kerettel a WNBA legutóbbi szezonjának legkiválóbb újonca, Michaela Onyenwere, míg a svéd Frida Eldebrink ugyan ott ült a kispadon, ám sérülése miatt egy percre sem állt be – ugyanez ismét igaz volt a zöld-sárgáknál az amerikai Sheylani Peddyre is. Aki viszont aktív szerepet vállalt a vendégek rotációjában, az a 42 éves legenda, Laia Palau.

Elképesztően sok hiba jellemezte a találkozót, és némi meglepetésre az első negyedben nem vezetett a házigazda. A 11. percben már igen, Nevena Jovanovicsnak odaütöttek a tripladobása közben, ő meg két büntetőjét értékesítette a háromból (16–14). 5–14-ről 15–0-s sorozattal lett 20–14 az állás, aztán a nagyszünetben 30–23-at mutatott az eredményjelző.

A második félidőben sem javult a színvonal, a Sopron szenvedett, 35–32-nél időt kellett kérnie Gáspár mesternek. Ha már Gabby Williams sem dobja be a tiszta hárompontost, akkor nagy a baj, gondolhattuk, azonban Varga Alíz öt ponttal jelentkezett, hogy javítson az összképen.

A Girona visszavette a vezetést, mi több, meglépett hat ponttal, noha ehhez semmi különlegeset nem kellett csinálnia. Régen játszott ennyire összeszedetlenül a Sopron Basket, mínusz 11-ről kellett valami egetrengetőt tenni az utolsó nyolc percben. A játékvezetői hármas nem tartotta kézben megfelelően a mérkőzést, ám ez nem magyarázat a magyar bajnok gyenge teljesítményére. A földindulás nem érkezett el, a Sopron idénybeli hazai veretlensége odaveszett (53–68), és ez a két pont nagyon hiányzik majd a folytatásban.

Az 5/3-as mérlegnél tartó Sopron egy hét múlva az 1/7-tel sereghajtó lengyel Gdyniát fogadja.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, 8. FORDULÓ
B-CSOPORT

Sopron Basket–Girona (spanyol) 53–68 (14–14, 16–9, 13–26, 10–19)
Sopron, 800 néző. V: Stan (román), Vavrova (cseh), Marchis (román)
SOPRON: Fegyverneky, January 11/3, Jovanovics 7/3, Brooks 2, Határ 8
Csere: WILLIAMS 15/3, Gaye 2, Varga A. 8
Edző: Gáspár Dávid
GIRONA: Palau 4, Burke 12/6, DRAMMEH 16/3, GARDNER 11/3, REISINGEROVÁ 17/3
Csere: Flores 6, López, Labuckiene 2
Edző: Alfred Julbe
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–8. 8. p.: 9–14. 12. p.: 16–14. 15. p.: 20–14. 18. p.: 25–20. 22. p.: 35–25. 25. p.: 35–32. 28. p.: 41–41. 32. p.: 43–54. 35. p.: 47–55. 38. p.: 51–63.
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Elég nehéz ilyenkor megtalálni a megfelelő szavakat. Egy biztos, azon vagyunk, hogy ebből a helyzetből, amibe keveredett a csapat, kilábaljunk! Egyetlen egy utat látok, hogy dolgozunk! Ki fogjuk elemezni a mérkőzést, szembesülni fogunk a hibáinkkal, és látva azt, elindulunk egy másik vonalon, és elkezdünk úgy játszani, ahogy tettük azt az elmúlt két és fél évben, és elengedjük azokat a dolgokat, amik most rátelepedtek a csapatra. Nagyon komoly leckét kaptunk, és egy olyan oldalát láttam most a csapatnak, amely nem jellemző ránk! Továbbra is jó csapatembereknek és jó versenyszellemű játékosoknak tartom őket, de most egy rosszabb periódusba kerültünk, amelyből nekünk, edzőknek ki kell rángatnunk őket, és természetesen nekik is meg kell ezt tenni magukért!
Alfred Julbe: – Nagyon kemény mérkőzés volt! Nehéz helyzetben voltunk a mérkőzés néhány periódusában. A Sopron az egyik legjobb csapat a csoportunkban, kiváló játékosokkal és edzővel. Nem adtuk fel egy pillanatra sem, nagyon jól küzdöttünk, remekül koncentráltunk, kiválóan dolgoztunk csapatként! Utóbbi különösen fontos egy idegenbeli sikerhez. Nagyon boldogok vagyunk!

Vélemény – Fegyverneky Zsófia, a Sopron csapatkapitánya
„Ez a legrosszabb mérkőzésünk volt a szezonban, különösen támadásban nem tudtuk azt nyújtani, amit tudunk. Borzasztó döntéseket hoztunk, rengeteg eladott labdával. Ki kell javítanunk ezeket a hibákat, és nem szabad ebben az állapotban maradnunk, tovább kell lépnünk, és fejlődnünk!”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik