Papp Klaudia a női kosár MK-döntő után elsírta magát örömében

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 09:33
A nyáron Sopronba szerződő Papp Klaudia első aranyérmét nyerte pályafutása során a felnőttek között (Fotó: MKOSZ)
A Magyar Kupa fináléját hősies csatában megnyerő Sopron karmestere elmondta, a címvédő a bajnokságban is hasonló, felszabadult játékkal járó mentalitással folytatja a küzdelmet.

Euforikus állapotban ünnepelte a Sopron Basket a klub 12. Magyar Kupa-győzelmét vasárnap este Győrben, miután a fináléban óriási meglepetésre 73–71-re nyert a DVTK Hun-Therm ellen. A lefújás után az örömükben sikítozó játékosok közül Papp Klaudia volt a legboldogabb, a 3x3-as válogatott csapatkapitánya eksztázisban ünnepelt. Nem csoda, hiszen a nyáron Sopronba szerződő 28 éves karmester első aranyérmét nyerte pályafutása során a felnőttek között. 

„Akkorát buliztunk, hogy csak mostanra sikerült kipihennem magam teljesen − mondta kedd délben a Nemzeti Sportnak az aranycsatában 12 pontot és hét gólpasszt jegyző Papp. − Sopronban a csarnokunknál vártak minket a szurkolóink, dobolással köszöntöttek mindenkit, megtapsoltuk egymást, aztán csapatkapitányunk, Fegyverneky Zsófia kinyittatta az egyik presszót, és reggelig tartott az ünnep. Óriási győzelmet arattunk, mert a döntő egyértelmű favoritja a DVTK volt. Ettől függetlenül amikor bejutottunk a fináléba, átkapcsolt az agyunk, csakis a győzelemre igyekeztünk koncentrálni. Ez talán könnyebb volt így, hogy a teher nem rajtunk volt, mi csak élvezni akartuk a csata minden percét.” 

Azt már mi jegyezzük meg, hogy ez jól látható is volt, felszabadultan és sallangmentesen játszott a címvédő, amely akkor sem esett kétségbe, amikor a második negyed elején kilencpontos hátrányba került. 

„Benne volt a pakliban, hogy elfáradunk, de nyugodtan játszottunk, biztattuk egymást, az elejétől kezdve minden kosárnak úgy örültünk, mintha azzal lettünk volna bajnokok − folytatta Papp.  − Nyomás nélkül ez pluszt adott, mert mindenki a diósgyőriek győzelmét várta, és ezzel megbirkózni nagy teher. Heroikus küzdelem volt ez tőlünk, de bíztunk a zónavédekezésünkben, ami az elődöntőben a Vasas ellen is működött, ráadásul tudtuk, hogy a DVTK nem szeret ez ellen játszani. Az sem tört meg minket, hogy jól dobtak kintről, végig kitartottunk. Hogy ez mit jelent nekem? Sok-sok év után szereztem meg az első felnőttaranyérmemet, ami után örömömben elsírtam magam. Euforikus állapotba kerültem, a körülmények miatt is, és azért is, mert jól játszottam.” 

A döntő egyik legkellemesebb meglepetése Toman Dóra teljesítménye volt – a 17 éves magasbedobó 18 percet játszott a sérülés miatt Fegyverneky mellett Yvonne Turnert és Beatrice Mompremiert is nélkülöző együttesben, és tíz pontot szerzett. 

„Elképesztő, amit ez a kislány letett az asztalra, ő volt az X-faktor – vélekedett Pap.  – Mi sem számítottunk rá, hogy ekkora szerepet harcol ki magának a győzelemből, pimasz volt és vagány, bizonyította, nem véletlenül tagja a csapatnak.” 

A Sopronra újabb fontos meccs vár szombaton, immár a bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában, amikor a második helyen álló Győrt fogadja. 

„Sokat dob a hangulaton ez a kupasiker, nagy önbizalmat ad az idény hátralévő részére, hiszem, hogy a csapategység is erősebb lesz – mondta a karmester. – A harmadik hely a tét, ennek eléréséért mindent megteszünk, és el is felejtjük a kupát addig, de teher továbbra sem lesz rajtunk, élvezni akarjuk az évad hátralévő részét, eredménykényszer nélkül játszunk a folytatásban.” 

Pappra a 3x3-as válogatott csapatkapitányaként további feladatok is várnak a tavasszal. 

„A három a három elleni játék a szívügyem volt mindig is, kétezertizenhét óta vagyok válogatott, azóta egyfajta drogként hat rám a játék ezen formája. Április közepén, amikor a bajnokságban szünet lesz, játsszuk az első olimpia kvalifikációs tornát Hongkongban. Nagy kihívás lesz, meg kellene nyerni a nyolccsapatos tornát a kvótához. Ha nem sikerül, még egy esélyünk lesz, május közepén Debrecenben, ám ott már tizenhat csapat vesz részt, és az első három jut ki az olimpiára, az nehezebbnek tűnik.” 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik