Női kosár Euroliga: a félidőben még hátrányban volt, végül közel hússzal nyert a Sopron

Vágólapra másolva!
2022.12.20. 19:53
null
Nehezen indult, végül fölényesen nyert a Sopron Basket (Fotó: FIBA)
A címvédő Sopron Basktet 80–61-re legyőzte az olasz Schiót a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának 7. fordulójában, kedden.    


ÖSSZEFOGLALÓ

A forduló előtti tabella és a legutóbbi öt egymás elleni meccs alapján (3–2 az olaszok javára) egyáltalán nem lehetett kijelenteni, hogy a Sopron Basket egyértelmű favoritként lépett volna pályára a Beretta Famila Schio ellen szerda este. A címvédő, amely idei utolsó Euroliga-mérkőzését játszotta, az előző, Landes Basket elleni franciaországi összecsapáson javuló játékkal nyert, de az olaszok fogadása előtt Gáspár Dávid vezetőedző elmondta, játékosainak keménynek és bátornak kell lenniük a B-csoport rangadóján, s kiemelte az egyéni felelősséget, amivel kapcsolatban megjegyezte: az közhelyes, ám fontos szegmense a játéknak. Ami a Schiót illeti, Jorgosz Dikeulakosz vezetőedző csapatában nincs szupersztár, noha a spanyol Astou Ndour és a majd′ 17 pontos átlagot nyújtó amerikai Marina Mabrey klasszisjátékos, mégis az egységessége, ami az átlag fölé emeli az együttest.

Eleinte nem sikerült lelassítani a Schiót, gyors és pontos befejezések jellemezték a vendégeket.Öt perc után 11–10-re ők vezettek – ne felejtsük, megnyerték a legutóbbi tíz találkozójukat (öt-öt bajnokit és Euroliga-meccset), így nagy önbizalommal kosárlabdáztak. Aztán a 13. percben 27–21-re meglépett a Sopron, ekkor sokat hibázott a narancssárga mezben játszó olasz gárda a támadások során, míg a lepattanóharcban dominált a hazai együttes. 30–23-ról két perc alatt egyenlített a Schio, sőt, a félidei kétegységnyi vezetéséből négy lett a fordulást követően, mert egyre gyakrabban megtalálták a társak Ndourt a palánk alatt. Ugyanakkor a zónavédekezésük nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert gyors egymásutánban három hazai tripla is a gyűrűben kötött ki. Ezi Magbegor blokkolta Ndourt, viszont az ellentámadásnál ő kapott sapkát Rhyne Howardtól. A harmadik negyedet hat ponttal megnyerő Sopron már nyolc értékesített hárompontosnál járt az utolsó tíz perc kezdetekor, s érezhetően lélektani fölénybe került.

A többieket remekül kiszolgáló Turner Yvonne feltűnően bátortalan volt, amikor a gyűrűt kellett támadnia, sokszor teljesen üres helyzetben sem vállalta a dobást, ám Jelena Brooks helyette is vállalkozott. S milyen jól tette! Az utolsó negyed pedig álomszerűen alakult soproni szempontból, a szerb-magyar erőcsatár duplájával már 13 pontra hízott a soproni előny a 34. percben, s tulajdonképpen eldőlt a meccs. A 24 pontig jutó Brooks vezérlével és 11 jó triplával a címvédő kiütötte a Schiót, így nagyszerű győzelemmel zárta az esztendőt a sorozatban.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA
7. FORDULÓ
B-CSOPORT

SOPRON BASKET–
BERETTA FAMILA SCHIO (olasz) 80–61 (23–21, 12–16, 20–14, 25–10)
Sopron, 1200 néző. V: Ninkovics, Ivanovics (szerbek), Gajdosz (lengyel).
SOPRON: Fegyverneky 10/6, Böröndy 3, Kunek 10/3, BROOKS 24/12, Magbegor 6. Csere: Turner 4, Varga A. 5/3, Czukor 9/9, SZTANKOVICS 9. Edző: Gáspár Dávid
SCHIO: Verona 5/3, Mabrey 6, Howard 10/3, Keys 8, NDOUR 13/3. Csere: Bestagno 3, Sottana 8/3, Zahui 2, Mestdagh 6/6, Crippa, Penna. Edző: Jorgosz Dikeulakosz
Az eredmény alakulása. 4. perc: 10–8. 8. p.: 13–14. 12. p.: 25–21. 15. p.: 30–23. 17. p.: 30–30. 22. p.: 41–41. 25. p.: 46–43. 28. p.: 51–45. 32. p.: 59–51. 35. p.: 64–51. 38. p.: 75–53
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid: – Nagyon jó volt az atmoszféra a csarnokban, örömteli, hogy ilyen sokan kijöttek, ez nagy lökést adott a csapatnak. A mérkőzés kezdetétől éreztem, hogy az együttes felkészült, az elmúlt hetek munkája nem múlhat el eredménytelenül. Keményen játszottunk, védekezésben megtartottuk az értékünket. Hatvanegy ponton tartani egy ilyen csapatot, nagy erény! Mellette okos és szép támadójáték is jellemzett minket.
Jorgosz Dikeulakosz: – A szünet után az öltözőben maradtunk. Nem csak miattunk alakult így a mérkőzés, a Sopron sokat tett a győzelemért, nagyon jól játszott a nagyszünet után. Erre számítottunk, de nem tudtunk jól reagálni rá. Sok volt a hiba, a koncentrációs szintünk alacsony volt, lassan és puhán kosárlabdáztunk. Ebből tanulnunk kell, messze még az idény vége.

VÉLEMÉNYEK
Nagyon jó meccset játszottunk. Jól felkészültünk, sok videót megnéztünk, és azt gondolom, mindent megcsináltunk, amit a vezetőedzőnk kért tőlünk. Nem volt olyan könnyű a mérkőzés, mint azt az eredmény mutatja, de a hajrában, amikor leginkább kellett, akkor koncentráltunk a legjobban. Nagyon büszke vagyok a csapatra!
Jelena Brooks, a Sopron magasbedobója

Nagyon nehéz meccs volt, a szünet után nem voltunk elég erősek. Sok volt a hiba, az eladott labda, a védekezésünk sem működött. Tanulnunk kell belőle és előre kell tekintenünk.
Martina Bestagno, a Schio centere

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik