Női kosár: az MKOSZ szerint Barnai szerződésbontása jogszerű volt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.29. 20:40
A válogatott kosárlabdázó Barnai Judit menedzsere közleményben reagált a játékos felmondásával kapcsolatban, amiről a PEAC-Pécs ügyvezetője, Kond Árpád korábban úgy vélekedett, Barnai nem tehette volna meg.

Január 3-án jelentette be a hivatalos honlapján a PEAC-Pécs NB I-es csapata, hogy a tavaly december 22-i, NKE-Csata elleni mérkőzést követő napon a magyar válogatott center, Barnai Judit elküldte felmondólevelét a klub vezetésének.

Az esettel kapcsolatban Kond Árpád, a PEAC ügyvezetője már elmondta a véleményét a Nemzeti Sportnak, most Benczurné Turóczi Nikolett, az azóta a Csatához szerződő Barnai menedzserének egyedül a Nemzeti Sporthoz eljuttatott közleményét olvashatják tartalmi változtatás nélkül.

„Nem szerettünk volna megszólalni, több újságot és médiát is visszautasítottunk ez ügyben, nem akartunk részt venni ilyesfajta nyilatkozatháborúban. Mivel ilyen cikkeket jelentetett meg a klub, szeretném tisztázni a helyzetet. Véleményem szerint bármi is történjen a klub és a játékos között, az csak és kizárólag a két félre tartozik, senki másra. Bár a klub kiélezte egyetlen problémára a játékos távozását, mondhatom, hogy ennél sokkal komplexebb volt a helyzet. Sajnos minden információt nem oszthatunk meg a közvéleménnyel, de összefoglalom, ami ehhez a döntéshez vezetett.

A karácsonyi szünet előtt másfél hónappal jelezte játékosom az edzői felé a problémáit, amiket szeretett volna megbeszélni, azonban többszöri kérése ellenére sem történt ezen problémáknak sem megbeszélése, sem pedig megoldása. Amit a klub állít, hogy távozása kizárólag a pályán eltöltött ideje miatt történt, nem igaz, a játékos tudta, hogy a posztján van egy légiós – ezzel a tudattal igazolt Pécsre. Véleményem szerint aki az élsportban dolgozik, tisztában van azzal, hogy egy játékos a szezon közepén nem áll fel egy csapatnál „csak úgy”, kivéve, ha olyan dolgok történnek, amiket úgy ítél meg, hogy nem szeretne ebben az élethelyzetben maradni.

Ennek megfelelően azon állításokat, amiket a cikkekből lehetett olvasni, hogy derült égből, és hogy a problémák meg lettek beszélve, erősen cáfolnám, mert sajnos nem így történt. Nyilván Kond Árpád ügyvezető úr olyan képet fog lefesteni a helyzetről, ami a Klubra nézve pozitív, de el kell mondanom, hogy olyan dolgok történtek az edzésen és a pálya szélén is, melyek több hónap lelki vívódás után egyértelművé tették a játékos számára a döntést.

Szeretném tisztázni: egy amatőr sportolói szerződésből léptünk ki, nem egy profi sportszerződésből, és mindezt rendes és nem rendkívüli felmondással tettük. A klubot a fegyelmi szabályzatban leírtak szerint tájékoztatási kötelezettségemnél fogva természetesen minden lépésem előtt értesítettem. A felmondást a klub aznap elfogadta, a felmondási időről pedig a játékos javára maga mondott le, úgyhogy véleményünk szerint egyértelmű, hogy nem a játékos engedte el a klub kezét, hanem a klub a játékosét, hiszen meg sem próbálta megoldani a helyzetet.

Azt viszont, mint a játékos képviselője, felháborítónak tartom, hogy akár egy játékost is, legyen akár válogatott sportoló vagy sem, ilyen színben tüntessen fel egy klub, félrevezetve másokat a nyilatkozataival. Azt pedig, hogy mindezt a válogatottsága kiemelésével teszi, nem tudom minősíteni sem, mert ez a viselkedés véleményünk szerint nem sportpályára való. Játékosaimat a jövőben is megvédem bárkivel szemben, ha igazunk van és ha szükségét érzem. Több klubbal vagyok kapcsolatban, és eddig bármilyen probléma merült fel egy játékos és a klub között, nem így próbálták „megoldani”, helyesebben próbálták megoldani a helyzetet, hogy ne így történjenek a dolgok. Sajnos ebben az esetben a klub nem ezt az utat választotta.

Legfőbb feladatom a játékos képviselete, támogatása, kapcsolatom velük nem csak a kosárlabdapályára koncentrálódik, támogatom őket mindig, mindenben. Harcolok velük, ha kell, és mindezt úgy teszem, hogy véleményem szerint az a normális, ha az esetlegesen felmerülő probléma házon belül kerül megoldásra. A játékos és klub közötti bizalom és a megfelelő kommunikáció nagyon fontos, hiszen egy csónakban evezünk, ez a sport, a kosárlabda érdeke. Véleményem szerint meg lehetett volna beszélni a dolgokat és meg lehetett volna oldani a problémákat, ha elég komolyan veszi ezt a klub.

A szükséges dokumentumok bemutatása után az MKOSZ versenybizottsága a játékos szerződésének felmondását megvizsgálva, ezt jogi állásfoglalással alátámasztva azt a döntést hozta, hogy a szerződésbontás jogszerű volt. Ennek értelmében a játékost átigazolta, játékengedélyét kiadta, ezért múlt héten először pályára is léphetett új csapatában, a NKE-Csata színeiben. Mindezen történések és támadások után mi lezártnak tekintjük az ügyet, többé nem szeretnénk beszélni róla. Tisztelettel kérjük a PEAC-Pécs csapatát, hogy tegyenek ők is így, fogadják el a döntést és nyilatkozataikkal ne tüntessék fel a dolgokat más színben, mint ahogyan történtek. Sok sikert kívánunk nekik a bajnokság további részében!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik