Otthonra talált a Görög Szörny – Janisz Adetokunbo útja a semmiből a csúcsra

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.09.28. 17:39
null
A Milwaukee Bucks szupersztárja az NBA egyik tökéletes felépítésű játékosa
Mirin Fader gördülékeny, nagyszerű stílusban fogalmaz, rengeteg Adetokunbót ismerő megszólalóval, edzővel, baráttal, családtaggal, drukkerrel, csapattárssal színesíti az életrajzot, amelynek elolvasása után az érdeklődőben nem marad sok megválaszolatlan kérdés.

 

Kettős hatása van annak, hogy Janisz Adetokunbo betört a világ legjobb kosárlabdázói közé, az NBA bajnoka és az alapszakasz kétszeres MVP-je lett. Egyrészt motiválhatja a fiatal bevándorlókat, vagy akár bármelyik tehetséges európai játékost, hogy lehetetlen nem létezik, bármilyen mélyről magasra lehet törni, másrészt viszont hiú ábrándokat is kelthet bennük. Adetokunbo talentuma ugyanis páratlan, a testalkata – főként miután rengeteg izmot is pakoltak rá – a sportágra teremtette őt, a hozzáállása rendkívüli, és ez még azt is ellensúlyozta, hogy sokáig idegenként tekintettek rá saját hazájában, Görögországban, mert bár nigériai szülők gyermeke, s afrikai identitására büszke, ő maga Athénban született. A görög fővárosban próbált érvényesülni, miközben testvéreivel együtt nélkülözött, egy másodosztályú csapatban pallérozódott, és ami a legfontosabb: talán sohasem kapta volna meg az állampolgárságot, vagy további hosszú éveket kellett volna rá várnia, ha nem látták volna meg benne a lehetőséget, hogy egyszer sztár lehet. És igen, az e cikkben bemutatott kötet azt sem hallgatja el, hogy minden bizonnyal testvérei közül Thanasszisz és Kosztasz is csak azért lehetett NBA-játékos, mert Janisz megnyitotta előttük az utat a családnevével, no meg a produktumával.

A könyv szerzője Mirin Fader, s a neve alapján sokáig e sorok írójának sem tűnt fel, egy hölgyről, a The Ringer portál szakírójáról van szó. Ez is megmagyarázza, miért foglalkozik annyit Janisz érzelmi kötődésével legkisebb testvéréhez, Alexhez, vagy éppen a görögországi rasszizmussal, az Arany Hajnal nevű, az erőszaktól sem visszariadó xenofób szélsőjobboldali szervezettel. Hogy ennek a pártnak a működése mekkora mértékben volt hatással Adetokunbo szocializációjára, nehéz megmondani, leginkább azért, mert ha nem vagyunk érintve, képtelenség beleképzelnünk magunkat egy színes bőrű bevándorló helyzetébe.

Fader kötete kissé döcögősen, már-már unalmasan indul, úgy fest, nagyon elvész az apró részletekben, hogy minél jobban bemutassa a „Görög Szörny” és családja mindennapjait, lelkivilágát, de összességében ez a rész szemlélteti pontosan, mennyire lentről ért fel a csúcsra, és a folytatásban jóval izgalmasabbá és pörgősebbé válik a sztori – középpontban az amerikai életre rácsodálkozó alig 19 éves, smoothie-t szürcsölgető, a jogosítványra hajtó sráccal, aki edzésről edzésre fejlődik, és már akkor a legjobb akar lenni, amikor előbb a csapattársai a gyakorlásokon, aztán a háromszoros olimpiai bajnok Carmelo Anthony a pályán csinál belőle bolondot.

Párjával a harmadik gyereküket várják
Párjával a harmadik gyereküket várják


Azonban nincs olyan ütés, amely padlóra küldené Adetokunbót, aki sokáig képtelen a szerettei nélkül élni, és az is áttör benne egy gátat, amikor szülei és testvérei hosszas procedúra után kimehetnek hozzá, s újra együtt élhetnek. Egy csapásra családfővé válik (egyébként hamarosan már háromszoros apuka lesz), miközben semmi olyanra nem költ, amit feleslegesnek tart, csak akkor cserél cipőt, amikor a régit már teljesen elnyűtte, noha már minden edzésen különböző típust húzhatna a lábára... Apja, Charles és példaképe, Kobe Bryant halála is sokkolja, ám a megrázó tragédiákból is képes erőt meríteni, még acélosabbá válni.

A Milwaukee Bucks, a franchise, amelyben eddigi tengerentúli karrierjét töltötte, Kareem Abdul-Jabbar óta várt egy hasonlóan domináns kosarasra, és megkapta. Ehhez kellett a klubvezetők bátorsága a 2013-os drafton, na meg persze a belé fektetett temérdek munka, Larry Drew, Jason Kidd és Mike Budenholzer vezetőedző szakértelme, az alkalmazottak odaadása. A hideg, reményvesztett, az idegeneket nem egykönnyen befogadó városba egy önmagát kereső, bizonytalan fiú érkezett, aki tudta, minden pillanatban harcolnia kell, és akiben annyi borzasztóan csalódott és keserű szurkoló bízott. A két fél tökéletesen passzolt egymáshoz: a Bucks azóta új arénát kapott, 2019-ben, 18 év után először nyert playoffpárharcot, két évvel később megszerezte az NBA-trófeát, és jelenleg is az egyik legerősebb gárda.

Mirin Fader gördülékeny, nagyszerű stílusban fogalmaz, rengeteg Adetokunbót ismerő megszólalóval, edzővel, baráttal, családtaggal, drukkerrel, csapattárssal színesíti az életrajzot, amelynek elolvasása után az érdeklődőben nem marad sok megválaszolatlan kérdés.

(Mirin Fader: Giannis – Semmiből a csúcsra; Cser Kiadó, 2023)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. szeptember 23-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik