Rátgéber László és a Szpartak Moszkva úton a halhatatlanság felé

M. Cs.M. Cs.
Vágólapra másolva!
2009.04.03. 21:27
Címkék
A női kosárlabda Euroliga Final Fourban Rátgéber László együttese, az orosz Szpartak Moszkva Region 83–74-re legyőzte a szintén orosz UMMC Jekatyerinburgot, ezzel bejutott a döntőbe, ahol az MKB-Euroleasing Sopron–Halcón Alevida Salamanca párharc győztesével találkozik.
Rátgéber László (balra) csapata bejutott a döntőbe.
Fotó: Mirkó István (archív)
Rátgéber László (balra) csapata bejutott a döntőbe.
Rátgéber László (balra) csapata bejutott a döntőbe.
Fotó: Mirkó István (archív)
Rátgéber László (balra) csapata bejutott a döntőbe.
Rátgéber László már a meccs előtti este elmondta, ha azt játsszák tanítványai a Jekatyerinburg ellen, amit gyakoroltak, akkor nagyszerű mérkőzésen le fogják győzni ellenfelüket, amely a múlt hónapban a bajnokságban és az Orosz Kupa döntőjében is fölébük kerekedett.

Nos, a magyar szakember kitűnően ismeri lányait, és pontosan térképezte fel a mezőnyt. Szakemberek egybehangzó véleménye alapján még soha nem játszottak a legrangosabb európai kupasorozat történetében olyan magas színvonalú találkozót, amilyet a két orosz elitalakulat játszott egymással a salamancai elődöntőben.

Az első kosarat ugyan Deanna Nolan szerezte, de Rátgéber László csapata hamar a kezébe vette az irányítást, és az első negyed közepén – amire Diana Taurasi és Lauren Jackson is belőtte magát – már nyolc pontos előnybe került. Ám a Jekatyerinburg kerete sem véletlenül van tele nagyobbnál nagyobb sztárokkal – az uráliak mintegy háromszáz szurkolójuk támogatását élvezve hamar kiegyenlítettek.

Kiegyenlítettek, de a vezetést nem tudták átvenni. Az első húsz percben Diana Taurasi olyan lélegzetelálllító magabiztossággal szórta a pontokat, hogy egyszerűen nem volt ellenszere. Az amerikai válogatott kétszeres olimpiai bajnok bedobója úgy jutott félidőnyi játék alatt 22 (!) pontig, hogy 2/5-öt dobott közelről, 4/6-ot a hármasvbonalon kívülről és bedobott hatból hat büntetőt!

A találkozó másdoik felében igazán Rátgéberi módon védekezett a Szpartak, s játékosai a hidegvérüket is megőrizték. Csupán egyszer vezetett egyetlen pillanatra a Jekatyerinburg, a csapat legjobb dobójának, a meccset 23 ponttal záró lengyel Agnieszka Bibrzyckának a pontjaival a harmadik negyed közepe táján, ám akkor érkezett Tatjana Scsegoljeva és egymás után berámolt nyolc pontot a kosárba. Bár Taurasit úgy ahogy ki tudták kapcsolni, utolérni már nem tudták ellenfelüket a jekatyerinburgiak. Ebben a fő érdem Sue Birdé, aki parádésan irányított, remekül kivédte a válogatottban a posztján nála előrébb jegyzett olimpiai bajnok társnőjét Cappie Pondextert, és a pontszerzésből is kivette a részét.

Rátgéber László 15 másodperccel a lefújás előtt, Sylvia Fowles kosara után ugrott először a magasba, tudta, a nehezét megcsinálták. Ő először, csapata zsinórban harmadszor érhet fel Európa trónjára vasárnap. Mindkettő történelmi siker a maga nemében!


NŐI EUROLIGA

FINAL FOUR, ELŐDÖNTŐ
SZPARTAK MOSZKVA REGION (orosz)–UMMC JEKATYERINBURG (orosz) 83–74 (21-17, 23-24, 20-17, 19-16)
Salamanca, 5000 néző. V: Klaar (svéd), Radovic (horvát), Jasevicius (litván)
SZPARTAK: BIRD 17/3, TAURASI 33/18, Karpunyina, Jackson 11/9, FOWLES 14. Csere: Oszipova, Miller, SCSEGOLJEVA 8. Edző: Rátgéber László
JEKATYERINBURG: Pondexter 10/3, NOLAN 13/6, BIBRZYCKA 23/6, GRUDA 12, Sztyepanova 4. Csere: TAYLOR 7, Jones 5. Edző: Gundars Vetra
Az eredmény alakulása. 5. p.: 12-4. 12. p.: 24-24. 25. p.: 51-50. 29. p.: 62-53. 34. p.: 67-66. 38. p.: 79-68
Kipontozódott: Pondexter (40. p.)

MESTERMÉRLEG
Rátgéber László: - Nagyon büszke vagyok arra, hogy igazi csapatként, nagyon szervezetten, jól játszottunk. A második félidőben úgy védekeztünk, ahogy kell, ha egy csapat Euroligát akar nyerni. Tudjuk, hogy nincs még vége, és egy meccset még nyernünk kell ahhoz, hogy harmadszor zsinórban si a miénk lehessen a serleg, amivel történelmet írnánk!
Gundars Vetra: - Nem altatott el bennünket, hogy kétszer is legyőztük a moszkvaiakat az elmúlt időszakban. Olyan meccs volt, amire számítottunk. Amikor a kiválóan játszó Taurasit kikapcsoltuk, érkezett Scsegoljeva és meggyilkolt bennünket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik