Carlos Boozer kálváriája – év végén átalakul a Utah Jazz?

Vágólapra másolva!
2008.12.20. 14:20
A Utah Jazz eddig felemás szezont tudhat magáénak, főleg kulcsjátékosai sérüléseinek betudhatóan. A szezon elején Deron Williams volt kénytelen az oldalvonalon helyet foglalni bokaficam miatt, most Carlos Boozer nélkül játszik a csapat már 15 meccs óta.
Carlos Boozer (fehérben): menjek vagy maradjak?
Fotó: Imago
Carlos Boozer (fehérben): menjek vagy maradjak?
Carlos Boozer (fehérben): menjek vagy maradjak?
Fotó: Imago
Carlos Boozer (fehérben): menjek vagy maradjak?

Boozer szintén lábsérüléssel szenved, amely egyelőre, úgy tűnik, nem akar javulni. A játékos a szerdai edzés után nagy fájdalmakra panaszkodott.

Az igazi felfordulást azonban nem sérülésével, hanem legutóbb tett nyilatkozatával okozta. Carlos Boozer jelenleg 6 éves, 68 millió dolláros szerződésének ötödik évét tapossa. A kontraktus lehetővé teszi számára, hogy a hatodik év elején kilépjen belőle, és korlátozások nélküli szabadügynök legyen.

„Élek az opciós jogommal, és kilépek a szerződésből, nem számít, hogy mekkora emelést kapok. Ez egy nagyon jó üzleti döntés számomra, és a családom számára is" – jelentette ki Boozer. Ha él opciós jogával, akkor 12.68 millió dollártól esik el.

A csapat első számú pontszerzője és lepattanózója távollétében Paul Millsap került be a kezdőcsapatba. Millsap a legutóbbi 13 találkozó mindegyikén dupla duplát teljesített, és többször a gárda vezéregyénisége volt, bizonyította tehát, hogy képes pótolni Boozert, akinek a nyilatkozata nem is jöhetett volna jobbkor a számára.

Millsap jelenleg 3 éves szerződéshosszabbítását tölti, amelyet még újoncszezonja alatt kötött vele a Jazz, és amelynek értelmében ő az egyik legrosszabbul fizetett játékos a keretben a maga alig 800 ezer dollárjával. A játékos az év végén korlátozott szabadügynök lesz: ez azt jelenti, hogy a Jazz versenyezhet a más csapatok által Millsapra tett ajánlatokkal.

A gondot csupán az jelenti, hogy a játékosnak a jelenlegi teljesítményéhez képest különösen alacsony a bére. Ha fenn tudja tartani kiváló formáját, úgy az év végén minimum 5, de valószínűleg 10 milliós ajánlatok is befuthatnak érte, amelyeket a Jazz – a
jelenlegi fizetési keretéből kiindulva – valószínűleg nem tud majd megadni.

Carlos Boozer nyilatkozata azonban nagy esélyt jelent Millsap számára, hiszen ha a Jazz egyik alappillérének számító játékos kilép a szerződéséből, akkor a gárdának lesz elegendő anyagi kerete megtartani őt. Az üzlet azonban nem ilyen egyszerű. Boozer elvesztésével és
Millsap fizetésének megemelésével ugyanis a csapat egyértelműen negatívan zárja az évet, már ami a házon belüli tehetségek számát illeti. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Jazz másik klasszis magasembere, Mehmet Okur is pedzegette, hogy jövő nyáron kipróbálja
magát a szabadügynök piacon.

A csapat tulajdonosa, Larry Miller korábban egyértelműen kijelentette, hogy a Jazz mindig tiszteletben fogja tartani a fizetési sapkát. Az év végén nagy próbatétel vár a vezetőségre, és könnyen lehet, hogy végül nem jár eredménnyel.

Közben Boozer már reagált is, és nem győzi cáfolni a hét elején róla megjelenő híreket. „Csupán annyit mondtam, hogy az én helyzetemben minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy hosszú távú szerződést tudjak kötni, és biztosítani tudjam karrierem folytatását. Ezután azt írni, hogy mindenképpen kilépek a szerződésemből, körmönfont és rendkívül buta dolog” – fakadt ki az újságírók ellen az idén 20.5 pontot és 11.7 lepattanót átlagoló játékos.

„Most is mindössze annyit tudok mondani, hogy a nyáron majd átgondolom a helyzetem, és az alapján fogok dönteni. Tény, megvan a lehetőségem, hogy kilépjek a szerződésemből, és a maradék egy év helyett jóval hosszabb távra rendezkedhessek be. Úgy gondolom, hogy ilyen szituációban minden sportolónak el kell gondolkodnia, mi lenne a legjobb a számára. Ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy el akarok-e menni. Szeretek ennek a csapatnak a tagja lenni, és itt akarok maradni, de ismétlem, majd nyáron minden kiderül” – zárta le az ügyet Boozer.

A mormon szurkolók azonban nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a 206 centiméteres erőcsatár nyilatkozatával. A játékos ugyanis nem először kerül hasonló helyzetbe, s azt még a Utah háza táján sem felejtették el, milyen körülmények közepette került a klub szolgálatába. Történt ugyanis, hogy a Cleveland Cavaliers csapata által draftolt játékos két idényt követően ígéretet tett arra, hogy ha az alakulat nem él az opciójával, s nem láncolja magához potom 400 ezer dollárért egy évre, akkor további hat évre hosszabbítani fog. Ám hiába a becsületszó, a korlátozott szabadügynökké váló játékos a Jazz gárdájának szerződéstervezetére firkantotta a nevét.

Sok NBA-alakulat bízik benne, hogy a történelem megismétli önmagát. Köztük van többek között a Detroit Pistons is, melynek nevét máris az első számú kérők között emlegetik. Nem hiába. Joe Dumars elnök csapata ugyanis hatalmas pénzügyi tartalékok birtokában lesz a nyáron, mivel mind Rasheed Wallece, mind a legújabb szerzemény, Allen Iverson vaskos szerződése le fog járni. Bár Dumars nyíltan inkább a 2010-es szünetre tartalékolna, amikor többek között LeBron James vagy Dwyane Wade igazolására nyílna lehetőség, sokan tudni vélik, már csak a bajnokaspiránsi státus fenntartása miatt is van esély arra,
hogy Boozer 2009-ben az autóvárosba költözik.

Persze a Utah fanatikusai hiszik, hogy a városban All Star-szintű kosárlabdázóvá váló, s a jelenlegi társaival remek barátságban lévő sportolónak nemcsak a játéktudása nőtt az évek során, hanem a hozzáállása is egyre jobb lett. Mindenesetre ahogy Boozer mondta: „a nyáron minden kiderül”.

www.bball.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik